Şu günlerde bir işi zamanında bitirmek için gece geç vakitlere kadar ofisinizde çalışmak nadir bir durum. Çalışanların çoğu iş sorumluluklarını evlerinin rahatlığından yerine getirmek için firmanın verdiği bir laptop’u ya da ev PC’sini kullanabilir.
Ancak iş için birden fazla cihazı kullanmak kulağa geldiğinden daha zor. Yanlış veya zamanı geçmiş iş dosyalarıyla boşa kürek çekmemenizi veya farklı uygulama takımlarını öğrenerek zaman kaybetmemenizi temin etmek için planlama ve hazırlık gerekiyor. Meşgul iş idarecileri ve aynı şekilde küçük işletme sahiplerinin birden çok cihaz üzerinde sorunsuzca çalışmaya başlamalarına yardımcı olacak basit adımlardan bazılarını paylaşalım.
Günümüz dünyası çoklu platform stratejisini çağırıyor
PC ve Mac’lerdeki zayıf satışlara rağmen, özellikle masaüstü sistemlerde, bu sistemler her boyuttan işletmelerin bilgiişlem ortamının omurgasını oluşturmaya devam ediyor. PC üreticilerinin ham performanstan çok batarya ömrünü öne çıkarması ve farklı yapılarda taşınabilir cihazlar üretmesi bunu destekliyor.
Tabii ki piyasaya çıkan milyarlarca tablet ve akıllı telefon çalışanların bu cihazlardan memnun kaldığı ve ellerinde tutmak istedikleri manasına geliyor. Dahası şu anda önde gelen akıllı telefonların çoğu beş inçi aşan ekran boyutlarıyla geliyor. Bir akıllı telefon muhtemelen uzun bir raporu yazmaktan ziyade verileri incelemek için daha iyi fakat akıllı telefonlar, tabletler ve laptoplar arasındaki boşluğun daraldığına kimse itiraz etmiyor. O zaman anlamlı bir çoklu platform stratejisinin BYOD fenomeninin gerçeklerini dikkate alması gerektiği aşikar. Ayrıca yalnızca Windows ve Mac OS X çalıştıran masaüstü ve laptop’lara değil aynı zamanda Android ve iOS gibi popüler platformları çalıştıran tablet ve akıllı telefonlara bakmanız gerekiyor.
Verimli olmanız için gereken uygulamaları belirleyin
Efektif bir çoklu platform, çoklu cihaz stratejisine yönelik ilk adımlar, işiniz için gerçekten kullandığınız uygulamaların tanımlanmasını ve ardından listeyi en yaygın olarak kullanılan uygulamalardan 4 veya beşine daraltılmasını içerir. Bu görev birçok kişinin başlangıçta tahmin ettiği kadar zor değil zira iş aktivitelerimizin çoğu tipik olarak sadece bir avuç uygulamanın etrafında dönüyor.
Bu uygulamaları tipik bir iş gününde bir PC üzerindeki aktivitelerinizi gözlemleyerek belirleyebilirsiniz. Belirli bir uygulamayı en son ne zaman kullandığınızı hatırlamakta problem yaşıyorsanız o zaman onu listeden çıkarmak iyi bir fikir olabilir. Nihai sonuç sizin verimliliğinize yardımcı olmak için her bir cihazınız üzerinde var olması gereken bir uygulama listesi. Giderek artan sayıdaki geliştirici kullanıcıların artık tek bir platform veya cihaza sadık kalmadığını fark ediyor. Sizin olmazsa olmaz uygulamalarınızdan bazıları hem PC hem de Mac’de olabilir ve onlar dosyaların cihazlar arasında senkronize kalmasına yardımcı olmak için doğal bulut desteği sunabilir. Eğer durum buysa ihtiyacınız olan tüm şey uygulamayı download etmek veya satın almak ve ardından onu kurmaktır. Harekete hazırsınız.
Her ne kadar aynı uygulamayı tüm platformlarda çalıştırmak gerekli olmasa da, kolaylık sağlıyor ve çok daha az uygulamayı öğrenmek zorunda olma manasına geliyor. Birden fazla platform üzerinde var olan yaygın uygulamalar arasında Microsoft Office (Windows, OS X), Chrome Web browser (Windows, OS X, Android ve iOS) ve FileZilla (Windows, OS X, Linux) yer alıyor. Birden fazla platform üzerinde sunulmayan verimlilik uygulamalarını değiştirmeniz gerekecek. İşleri kolaylaştırmanın bir yolu: Kısa listedeki uygulamaları fonksiyonelliklerine göre kategorilere ayırın ve ardından bu özellikleri diğer platform üzerinde sağlayan en iyi uygulamaları araştırın. Bu uygulamaları resmi bir uygulama mağazası aracılığıyla elde etmek onların sizin cihazınız üzerinde asgari karışıklıkla kurulmasını sağlayacaktır. Uygulamalar uygulama mağazasından ayrı olarak kurulmuş olsa dahi, ürün revizyonlarının ve güvenlik güncellemelerinin mevcut temposu bir uygulamanın kurulum paketinin bir kopyasını hazır bulundurmanın gerçekten anlamsız olması manasına geliyor. Gerekli olduğunda sadece en son sürümü download edin ve onu kurun.
Verilerinizi bulut üzerinden senkronize edin
Birden fazla cihaz kullanırken tüm temelleri kapsamak için, dosyaların senkronize kalmasını sağlamak üzere bulut depolamayı dikkate alın. Bu, dosyaların her yerden (hatta halka açık erişim terminallerinden veya bir arkadaşın makinesinden) erişilebilmesini temin ediyor ve bulut senkronizasyon yetenekleriyle gelmeyebilen eski uygulamalarla çalışacaktır. Dosyalarda yapılan tüm değişiklikler otomatik olarak senkronize edildiğinden bu aynı zamanda cihazlar çalındığında ya da kaybedildiğinde bir yedekleme ambarı olarak da hizmet edebilir (her ne kadar çevrim dışı yedekleme her zaman tercih edilebilir olsa da).
Piyasada çok sayıda bulut depolama servisi bulunuyor. Onların çoğu şimdilerde daha fazla depolama kapasiteleri, daha güçlü yedekleme seçenekleri, dosya download ve dosya erişim izleriyle ayrıntılı değerlendirme logları ve ayrı hesaplarla erişim hakları hakkındaki detayları gösteren merkezi yönetim konsoluyla gelen iş odaklı sürümler sunuyor. Son olarak eğer verileri bulut içinde saklamak konusunda temkinli iseniz, SpiderOak gibi güvenli bir bulut depolama hizmetine yönelebilirsiniz. SpiderOak verilerinizin tümünü şifrelemenize, PC ve mobil cihazlar arasında paylaşmanıza imkan tanıyor.
Mesajlarınızı, irtibatlarınızı ve takvimlerinizi de senkronize edin
Dosyalarınızı senkronize ettikten ve doğru verimlilik araçlarını kurduktan sonra işbirliğini çözmelisiniz. Doğru yapıldığında bu iş odaklı mesajlaşma, irtibatlar ve zaman planlarının olaylıkla erişilebilir olmasına ve tüm cihazlar arasında güncellenmesine imkan sağlayacaktır. Ürünler ya bunlar etrafında toplanmış durumda ya da Microsoft Exchange Server ve Google Apps gibi birkaç dev diğerlerinin üstünde yer alıyor. Her iki platform için destek mevcut ve tüm akıllı telefonlarla tablet cihazlarına dahil edilebiliyor.
İşletmeler Exchange Server’ı yerinde konuşlandırabilir veya bulut tabanlı Exchange Online’ı kullanabilir. İkincisini Microsoft ayrı bir hizmet olarak veriyor. Aylık 4 dolardan başlayan hizmet üçüncü parti tedarikçilerden veya Microsoft’un Office 365’inin bir parçası olarak alınabiliyor. Dikkat: Bu kafa karıştırıcı paket stratejisi sizin gereksinimlerinizi karşılayan en maliyet etkin paketi bulmayı zorlaştırıyor. Alternatif olarak ücretsiz Outlook.com servisi de aynı Exchange ActiveSync (EAS) yeteneğini sunuyor. Gmail de e-posta mesajlaşmanın üstünde irtibatlar ve takvim uygulaması sunuyor. Elbette ödeme yapmadığınız takdirde kendi alanınızı almıyorsunuz ama e-postaları kurumsal e-posta adresinizden ücretsiz Gmail hesabına iletme yöntemini kullanabilirsiniz. Daha fazla depolama ve müşteri desteğine ihtiyaç duyan organizasyonlar Google Aps for Business’e bakabilir; aylık ücreti kullanıcı başına 5 dolar veya ekstra arşivleme ve veri saklama yeteneklerini isterseniz kullanıcı başına aylık 10 dolar.
Birden çok cihaz kullanımı gelişen bir süreç
Her zaman güçlü bir işistasyonu veya özel donanımlar olmadan iyi çalışmayacak uygulamalar (bilgisayar destekli tasarım, medya sıkıştırma veya istemci tarafı iş uygulamalar gibi) olacak. Ancak siz yine de büyük render işlerini takip edebilir, hatta uygun uzaktan erişim yazılımıyla bunu eski ERP sistemi üzerinde gerçekleştirebilirsiniz. Esasında Parallels Access gibi yeni nesil uygulamalar iPad’in dokunmatik arayüzüne daha iyi uyması için geleneksel masaüstü uygulamalarını mobilleştirme yeteneği sunuyor.
Son olarak birden fazla cihaz üzerinde çalışmak sürekli gelişmekte olan bir süreç. Batarya ömrü ve yetenekleri gibi önemli özelliklerin yanı sıra form faktörleri değişiyor. Bununla birlikte biraz düşünce ve adaptasyonla BYOD stratejinizi bir sonraki seviyeye taşıyabilirsiniz; ister PC masaüstü, Mac Laptop, iPad Air veya Android tablet kullanıyor olun.