Nesnelerin Analitiği ile Yeni Analitik Deneyimi

SAS Türkiye Genel Müdürü Hakan Erdemli, Nesnelerin İnterneti’nden değer yaratmanın yolunun Nesnelerin Analitiği’nden geçtiğini söylüyor.

Nesnelerin İnterneti kavramı ile ortaya çıkan “sürekli akan veriyi” gerçek zamanlı olarak analiz edip, hızlı bir şekilde karar ve aksiyon almak büyük önem taşıyor. Gelişmiş analitik ile gerçek zamanlı karar alabilme yeteneği olmadan Nesnelerin İnterneti yaratması gereken değeri tam ortaya koyamıyor. Dünya analitik lideri SAS bu noktada “Nesnelerin Analitiği” kavramını hayatımıza sokarak hemen her alanda sınırsız fırsatlar sunuyor.

Günlük hayatta kullandığımız elektronik cihazlardan enerji dağıtım kanallarına, sosyal medyadan otomobil üretim hatlarına kadar her şey, her an veri üretiyor. Her an veri üreten tüm bu “nesnelerin” birbirleriyle bağlantılı olması “Nesnelerin İnterneti” adlı kavramı ortaya çıkarıyor. 20 yıl sonra tek bir kişinin yaklaşık 5000 “nesneyle” bağlantılı olacağı tahmin ediliyor. Gartner 2020 yılına gelindiğinde dünyada birbirine bağlı neredeyse 26 milyar cihaz olacağını öngörüyor. Birbiriyle bağlantılı bu cihazlar üzerinden gelen veriler ortaya çok büyük fırsatlar çıkarıyor. Elde edilen verinin incelenmesi, önceden belirlenen modellere uyumluluğunun kontrol edilmesi ve veri akışı içindeki farklılıkların tespit edilmesi, sorunların önceden belirlenmesini, anlık otomatik önlemlerin alınabilmesini, geleceğe yönelik tahminlerin yapılabilmesini ve kaynakların verimli kullanılabilmesini mümkün kılıyor.

Intel’in tahminlerine göre 2020 yılına gelindiğinde şehirler tüm dünyada Nesnelerin İnterneti uygulamaları için altyapı çalışmalarına 41 trilyon dolar harcamış olacak. Öte yandan Gartner, 2020 yılına gelindiğinde Nesnelerin İnterneti’nin dünya ekonomisinde yaklaşık 1,9 trilyon dolar değer artışı sağlayacağı tahmin ediliyor. Bu değerden pay alabilmek için, söz konusu 26 milyar cihazdan sürekli olarak akan veriyi anlamlandırmak şart. Bu da sadece gelişmiş analitik araçlar ile adreslenmesi mümkün olan bir büyük veri fırsatını ortaya çıkarıyor. Çok fazla kanaldan sürekli olarak gelen büyük veriyi gerçek zamanlı olarak anlaşılabilir ve kullanılabilir bir hale getirmek için gelişmiş analitik araçları kullanmak gerekiyor. Nesnelerin İnterneti’nin ancak gelişmiş analitik sayesinde gerçek zamanlı karar alabilme yeteneği ile anlamlı bir hale gelebildiğini dile getiren dünya analitik lideri SAS bu noktada ortaya Nesnelerin Analitiği (Analytics of Things) kavramını çıkarıyor.

Nesnelerin Analitiği ile Yapılabileceklerin Sınırı Yok

SAS Türkiye Genel Müdürü Hakan Erdemli “Nesnelerin Analitiği kavramını mümkün kılan yüksek performanslı analitik araçlar sayesinde yapılabileceklerin sınırı neredeyse yok. Standart bir petrol arama platformunun bir günde yaklaşık 8 TB veri ürettiği düşünülüyor. Ortaya çıkan bu veri Nesnelerin Analitiği yaklaşımıyla anlık olarak anlamlandırıldığında, oluşabilecek aksaklıkların önceden tahmin edilmesinden, performans ve verimlilik konusunda yapılabilecek geliştirmelere kadar birçok fırsat ortaya çıkabiliyor. Bu da şirketler için çok büyük bir maliyet tasarrufu imkanı SAS_CIO-rop-2015_2anlamına geliyor.

Bir Boeing 787’nin bir saatlik uçuşta 40 TB’a yakın veri ürettiği düşünüldüğünde ise petrol arama platformu örneği zayıf bile kalabilir. Uçuşlarda elde edilen tüm veri anlık olarak analiz edilebilirse havayolu şirketleri yaşanabilecek sorunları önceden görebilir ve bu belki de binlerce insanın hayatını kurtarabilir. Şehirler enerji ve su dağıtımını daha verimli hale getirip doğanın daha az zarar görmesini sağlayabilir.” diyerek Nesnelerin Analitiği yaklaşımının önemini ortaya koyuyor.

Nesnelerin Analitiği yaklaşımı sayesinde yeni bir çağa yaklaşıldığını ortaya koyan SAS, tüm bu alanlarda sürekli akan verileri yüksek performansla, gecikme yaşanmadan anında analitik süreçlerden geçirebilecek güçlü araçları ile daha önceleri sadece hayal edilebilecek örnekleri gerçekleştirmenin mümkün olduğunu söylüyor. Nesnelerin Analitiği’nin sadece şirketlere değil insanların günlük hayatına da doğrudan etki edebilecek bir yaklaşım olduğunu dile getiren SAS Türkiye Genel Müdürü Hakan Erdemli, “Sensörlerle donatılmış otomobiller yüksek hızla bir duvara yaklaştığını farkedip kendi kendine durabilir, veri modellemeleri ile anlık analiz yapan araçlar sayesinde aksaklık yaşanabilecek parçaları önceden belirleyip, buna göre servise rezervasyon bile yaptırabilir. Alışveriş ihtiyaçlarınızı markette hangi reyonlarda daha çok vakit geçirdiğinizi tespit edip, gelişmiş analitik araçları ile analiz eden sistemler, size anlık olarak indirim kampanyaları sunabilir. Eviniz, bir ayarlama yapmanıza gerek kalmadan ısıtma sistemini tam da sizin istediğiniz sıcaklığa getirebilir. Nesnelerin Analitiği yaklaşımı sağlık sektörü için de çok büyük imkanlar doğuruyor. Sensörlerden elde edilen veriyi hızlı bir şekilde anlamlandırabilen güçlü analitik araçlar ile hastaların vücut değerleri anlık olarak takip edilip, ilaç dozajları uygun bir şekilde belirlenebilir.” diyor.

Yeni Analitik Deneyimi

Nesnelerin İnternetinin sunduğu gerçek değerden tam anlamıyla faydalanmak için Nesnelerin Analitiği kavramını hayatımıza sokan SAS, bu yeni kavram için de geleneksel analitik yaklaşımının yerine yepyeni bir analitik deneyiminin gelmesi gerektiğini savunuyor. SAS Türkiye Genel Müdürü Hakan Erdemli, “Geleneksel analitik çalışmaları söz konusu olduğunda, çalışmalar depolanan veriler üzerinde yapılıyor. SAS olarak ortaya koyduğumuz Nesnelerin Analitiği söz konusu olduğunda ise elde edilen verilerin daha depolanmadan analiz edilip akarken anlamlı hale getirilmesi gerekiyor.” diyerek yeni analitik deneyiminin nasıl şekillenmesi gerektiğini ortaya koyuyor. SAS, farklı kaynaklardan sürekli olarak akan, yapılanmamış ve büyük miktardaki veri için canlı olarak sonuç elde edip, ona göre aksiyon alacak yüksek performanslı analitik çözümleri ile bu yeni analitik deneyiminin öncü konumda yer alıyor. SAS Event Stream Processing ve SAS Advanced Analytics gibi araçlar ile yüksek hacimli, gerçek zamanlı ve gecikmesiz analitik yapılarak hızlı karar ve aksiyon alınabiliyor. Canlı olarak elde edilen verinin anlaşılabilir bir şekilde görülmesinin önemini çok iyi bilen SAS, sunduğu çözümlerde detaylı görsel arayüzlere de yer veriyor. SAS ayrıca esnek ve düşük maliyetli yapısıyla Nesnelerin Analitiği kavramının çok daha geniş ölçekte kullanılmasını sağlayacak Hadoop platformuna da tam destek sunuyor. Tüm bu gelişmiş araçlar ile SAS, Nesnelerin İnternetine Nesnelerin Analitiği ile değer katıyor. Bu yaklaşımı benimseyen şirketler, kurumlar ya da yönetimler ihtiyaçlara anlık olarak yanıt bulabilmelerinin yanı sıra geleceğe yönelik sağlam temellere oturmuş öngörülerde bulunabilecekler. Nesnelerin Analitiği, klasik müşteri segmentasyonu anlayışına da yepyeni bir boyut kazandırıyor. Müşteri bazlı verinin takibini mümkün kılması ile esasen her bir müşteri kendi içinde bir segment haline geliyor. Nesnelerin İnterneti’nden değer yaratmanın yolunun Nesnelerin Analitiği olduğunu söyleyen SAS Türkiye Genel Müdürü Hakan Erdemli “Bu değeri oluşturmak için gerekli olan teknolojide dünyada lider ve öncü konumda bulunuyoruz. Büyük veri, gelişmiş analitik ve gerçek zamanlı karar alma yeteneği bir araya geldiğinde ortaya sınırsız fırsat çıkıyor. SAS olarak ortaya çıkardığımız Nesnelerin Analitiği kavramı analitiğin gücünün dünyayı nasıl değiştirebildiğini gösterecek.” şeklinde konuştu.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu