Türkiye’nin kullanıma hazır ilk Taktik İnsansız Hava Aracı olarak lanse edilen Karayel “faydalı yük”le yaptığı test uçuşunu da başarıyla tamamladı.
Vestel Savunma, Karayel İnsansız Hava Aracı ile bir ilki daha gerçekleştirdi. Karayel en önemli aşama olan “faydalı yük”* ile test uçuşunu da başarı ile tamamlayarak kullanıma ve TSK envanterine girmeye hazır ilk taktik İHA olarak Türk Savunma ve Havacılık Sanayii’nin gururu oldu.
Vestel Savunma Sanayii tarafından tamamen özgün olarak milli kaynaklarla geliştirilen yerli taktik insansız hava aracı Karayel, esas amacı olan keşif ve gözetleme kabiliyetini yerine getirmesini sağlayan faydalı yükü; elektro optik kamerasıyla ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. Uçağa entegrasyon ve mühendislik çalışmaları da tamamlanan 51 kglık kamerasıyla eksiksiz bir performans sergileyen Karayel, teslimat öncesi kullanıma hazır olduğunu ispatladı.
Karayel 4671 Nato Uçuşa Elverişlilik Standardına uyumlu ilk ve tek İHA olmasının yanı sıra taşıdığı faydalı yük ile de fark yaratıyor. Söz konusu faydalı yük hem özellikleri hem de performansı ile Türkiye’de kullanılması planlanan ancak henüz entegrasyonu gerçekleştirilip kullanıma hazır hale getirilememiş faydalı yüklerin çok üzerinde bir kategoride yer alıyor. Vestel Savunma, Karayel ile dünya İHA liginde Türkiye’nin üst sıralara çıkmasına katkıda bulunuyor.
Savunma Sanayii Müteşarlığı ile imzalanan, 2011 yılı başında yürürlüğe giren sözleşmeye göre 6 uçaklık Karayel İHA sisteminin 4 adet faydalı yük tedariği ve entegrasyon sorumluluğunun da Vestel Savunma’ya verildiğini belirten Vestel Savunma Genel Müdürü Aziz Sipahi şunları ifade etti:
“Vestel, bu sorumluluğu üstlenerek Türkiye adına Karayel Taktik Sistemi için dünyadaki en gelişmiş elektro optik kamerayı tedarik etme sürecine başlamıştır. Vestel tarafından talep edilen kameranın en büyük özelliği, gökyüzünde yüksek irtifada çok hassas bir şekilde lazer ile hedef işaretleme yaparak hedeflenen cismi çok iyi bir netlikle kullanıcıya iletebilme kabiliyetine sahip olmasıdır. Keşif ve gözetleme amaçlı üretilen İnsansız Hava Araçları için de önem arz eden bu özelliğe sahip kamera, ilk kez Türk Savunma ve Havacılık sanayiinde KARAYEL üzerinde gerçek görevini yerine getirmektedir. Kaydedilen bu başarıyla, Türkiye olarak dışa bağımlılığımızın azaltılmasının ne kadar önemli olduğunu da göstermekte olup bizim KARAYEL’de ulaştığımız Türkiye’de gerçekleştirilen en yüksek yerlilik seviyesi bu konuda da ileriye ümitle bakmamızı sağlamaktadır. ”
Vestel, Karayel’le projenin teknik isterlerinde yer alan 18 bin feet yüksekliğe çıkma, 35 kg faydalı yük taşıma ve minimum 10 saat uçma hedefinin çok üzerinde gelişmiş bir versiyon sunuyor. Bu gelişmiş versiyon; 22 bin 500 feet uçuş yüksekliğine çıkıp, 70 Kg faydalı yük taşıyıp 20 saate kadar havada kalabiliyor.
Karayel Kamera Sistemi (Faydalı yük) Özellikleri
Havadan keşif ve gözetleme yapmak amacıyla taşıdığı kamera sistemi ile hedef tespit etme ve üzerindeki işaretleyici sistemler ile lazer güdümlü mühimmata yol gösterebilme kabiliyetine sahiptir.
EO-Gündüz Kamerası (HD) – X50’ye kadar optik büyütme özelliği
Gece (IR) Kamerası (HD) – X50’ye kadar optik büyütme özelliği
Lazer Mesafe Ölçer
Lazer Hedef Güdümleyici
Lazer İşretleyici
Toplam Ağırlık: 51kg
* Faydalı Yük: İnsansız hava araçlarının görev amaçlarına göre taşıdığı ağırlık kapasitesidir. Bunlar kamera, mühimmat veya SAR olabilir.