Yazılım Test ve Kalite Derneği’nin hazırladığı Türkiye Yazılım Kalite Raporu’nun sonuncusu, yazılım sektörünün performans testine verdiği öneme ışık tuttu.
Rapora göre, Türkiye’de yazılım geliştiren kurumların yaklaşık yüzde 90’ı performans testi uyguluyor. Bu oran içindeki yüzde 10’luk bir kesimin ise performans testi uygulama süresi 5 yılı aşmış durumda. Yazılım Test ve Kalite Derneği tarafından hazırlanan Türkiye Yazılım Kalite Raporu’nun 2015-2016 edisyonu yayınlandı. Performans testlerine ve testlerin kurumsal tarafına ağırlık verilen rapor, bu yönüyle teknik konulara odaklanan geleneksel test araştırmalarından ayrılıyor. Raporda kurumsal ihtiyaçlarla ilgili ipuçları ve trendler, test senaryoları, test ortamı ve son dönemin gündem konusu bulut hizmetleri ile ilgili bilgiler yer alıyor.
Katılımcıların yüzde 90’ı performans testi uyguluyor
Rapor ile ilgili bilgi veren Yazılım Test ve Kalite Derneği Başkanı Koray Yitmen, “Gerek uzun yıllardır kullanılan legacy sistemler gerekse mobil uygulamalar, kısacası tüm sistem ve yazılımlar performans artışına ihtiyaç duyar. Çünkü performans artışı demek daha iyi bir kullanıcı deneyimi ve donanıma daha az yatırım anlamına gelir ve sistemlerin güvenilirliğini artırır. Raporun altıncı sorusu olan ‘Ne kadar süredir kurumunuzda performans testi çalışması yapıyorsunuz?’ sorusuna verilen yanıtlar da bu durumu açıkça ortaya koyuyor. Yüzde 10’u 5 yıl gibi uzun bir süreyi aşkın olmak üzere, katılımcıların yaklaşık yüzde 90’ının performans testi uyguladığını görüyoruz. Bunu ülkemiz yazılım sektörü açısından sevindirici buluyoruz” diye konuştu.
Test mühendisliği Türkiye’de halen gelişmekte
Katılımcılar, Türkiye Yazılım Kalite Raporu’nda yer alan “Kurumunuzda performans testi gerçekleştirmekten kim sorumlu?” sorusuna yüzde 60 oranında “Test mühendisleri” yanıtını verdi. Yüzde 29’la ikinci sırada yer alan yazılımcıları yüzde 22’şer oranlarla iş analistleri ve performans testi uzmanları takip etti. Koray Yitmen, “Test mühendisliği Türkiye’de halen gelişmekte olan bir uzmanlık alanı olsa da performans testi gibi diğer benzer alanlardaki çeşitlilik sürecek. Performans testini gerçekleştirebilmek için teknik bilgiye sahip olmanın yanı sıra iş analisti, yazılım mimarı, yazılımcı, sistem mühendisi gibi diğer pozisyonlardaki çalışanlarla da uyumlu bir işbirliği sergilemek gerekiyor. Bu zorlu görev için kendini iyi yetiştirmiş, beceri sahibi ve büyük resmi görebilen test mühendislerinin kariyer yollarının açık olduğunu söyleyebiliriz” dedi.
Tamamına testistanbul.org adresinden ulaşabilen Türkiye Yazılım Kalite Raporu ile ilgili ayrıntılı bulgular, 27 Mart tarihinde gerçekleştirilecek TestIstanbul 2015 etkinliğinde değerlendirilecek.