Windows Server 2003 için geri sayım başladı

Windows Server 2003
Microsoft Türkiye Bulut ve Kurumsal Çözümler İş Grubu Müdürü Mehmet Üner – Microsoft Türkiye Bulut ve Kurumsal Çözümler Ürün Pazarlama Müdürü Lale Tekişalp
Microsoft, 15 Temmuz 2015 tarihi itibariyle Windows Server 2003 için verdiği desteği sonlandırıyor.
Kurumsal teknolojide rüştünü ispatlamış olan sunucu işletim sistemi, görevini hakkıyla yerine getirip emekliye ayrılmış olacak.
Bu, Microsoft’un başka işletim sistemlerinde olduğu gibi çok önceden planladığı bir sürenin sonu demek. Yazılım devi, Windows Server, SQL Server sistem yönetimi gibi sunucu yazılımlarını 5+5 olmak üzere toplam 10 sene destekliyor. İlk beş sene içinde özellik geliştirmeleri yapıyor, performans artırımı sağlıyor, servis paketleri açıklıyor ve bunlara ek olarak da sistemde oluşabilen güvenlik açıklarını kapatıyor. İkinci beş senede ise Microsoft, yeni sistemini tanıtmış olduğu için sadece güvenlik açıklarını kapatmak üzere güncellemeler yayınlıyor. İlk tanıtımı 2003’te yapılan, R2 güncellemesi ise 2005’te duyurulan Windows Server 2003 on yılı tam anlamıyla devirdi. Microsoft, 14 Temmuz 2015 tarihi itibariyle güvenlik açıklarını kapatmak üzere yaptığı güncellemeleri de sonlandıracak.

Dünyada 22 milyon, Türkiye’de 92 bin sunucu

Microsoft’un geçtiğimiz yıl, ATM’lerde yaygın olarak kullanılan XP işletim sistemi için verdiği desteği sonlandırmasının yarattığı risk oldukça konuşulmuştu. Şimdi aynı güvenlik riski, sunucularında Windows Server 2003 kullanan şirketler de için geçerli olacak.
Microsoft Türkiye Bulut ve Kurumsal Çözümler Ürün Pazarlama Müdürü Lale Tekişalp, Windows Server 2003 için 2013’te 37, geçtiğimiz yıl da 20 civarında kritik güncelleme yayınladıklarını söylüyor.
Microsoft Türkiye Bulut ve Kurumsal Çözümler İş Grubu Müdürü Mehmet Üner ise, “Biz güvenlik güncellemelerini bıraktığımız anda, bu işletim sistemleri ciddi birer hedef haline gelecekler. Sunucu üzerinde ERP, CRM gibi kritik iş uygulamaları, önemli şirket verileri veya internet sitesi çalışıyor olabilir. Saldırı anında şirketler; uygulamalarının, sistemlerinin, web sitelerinin çökmesi, önemli şirket verilerinin kötü niyetli kişilerin eline geçmesi gibi risklerle karşı karşıya kalabilirler. Sunucularının saldırıya uğraması şirketleri ciddi zarara uğratabilir” diye konuşuyor.
Üner’in verdiği bilgiye göre şu anda dünyada 22 milyon, Türkiye’de ise 92 bin sunucu Windows Server 2003 kullanıyor. “Bizim ilk kanıtlanmış sunucu işletim sistemimiz olduğu için, Türkiye’deki 92 bin sunucunun oldukça kritik noktalar çalıştığını, o nedenle de bu geçiş sürecinin etkisinin çok büyük olacağını düşünüyoruz” diye belirtiyor Üner.
Microsoft’un, altı ayda bir yayınladığı Güvenlik İstihbarat Raporu’na (Security Intelligence Report – SIR) göre Türkiye siber güvenlik konusunda problemli ülkelerden bir tanesi. Üner, “Türkiye, raporlarımızda her zaman ilk on ülke arasında yer alıyor. İnternet kullanımı çok yoğun. Çok genç bir nüfus var. İnternet bankacılığı ve e-ticaret çok fazla kullanılıyor. Bu gibi nedenlerle hacker dediğimiz kötü niyetli kişilerin Türkiye’ye ilgisi büyük. Bu sadece sunucu açısından da değil” açıklamasında bulunuyor.

Microsoft “Değişimi Yakala” diyor

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de Microsoft, Windows Server 2003 sunucuların Windows Server 2012 RT sürümüne veya buluta taşınması için yoğun bir mesai harcıyor. Türkiye’de, bu alandaki bilgilendirmelerini www.degisimiyakala.com sitesi üzerinden yapan Microsoft, son gün olarak 14 Temmuz’un gösterildiği özel bir takvim bile bastırmış. Böylece şirketlerin neden Windows Server 2012 ya da buluta geçmeleri gerektiğini anlatıyor. Ayrıca, iş ortakları ile birlikte Windows Server 2003’ten nasıl 2012’ye geçilebileceği konusunda İstanbul, İzmir ve Ankara’da çeşitli atölye çalışmaları yapmak üzere kolları sıvamış durumda.
Microsoft, Windows Server 2012’nin; bulut, mobilite gibi kurumsal teknolojinin yeni trendlerini yansıttığına dikkat çekiyor. Forrester tarafından yapılan araştırmaya göre Windows Server 2012’nin sağladığı en önemli fayda sanallaştırma alanında. Hem depolama hem de ağ sanallaştırmasında önemli avantajlar sunduğunu belirten Forrester, bunun şirketlerde mobilite ve yatırımın geri dönüşü açısından büyük bir fayda yarattığını belirtiyor.
Üner’in verdiği bilgilere göre Türkiye’de Windows Server 2003 kullanan sunucuların 50 bini fiziksel, 40 bini ise sanal ortamda çalışıyor. “Bizim açımızdan ilginç bir veri bu” diyen Üner, Windows Server 2012’nin çok daha gelişmiş sanallaştırma yeteneklerine sahip olduğunu anlatıyor: “Sanallaştırma sayesinde birkaç 2003 sunucusunu tek bir sunucuya toplayabiliyorsunuz. Bunun için ekstra lisans ücreti ödemenize gerek yok. Bu sayede yer, ısıtma, enerji gibi maliyetlerde yüzde 80’e yakın bir tasarruf sağlayabiliyorsunuz.”

1 2Sonraki sayfa

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu