Dünya Bağlantı Endeksi 2015 sıralamasında 38’inci sırada olan Türkiye’nin önünde Malezya, Suudi Arabistan ve Mısır bulunuyor.
Huawei, Dünya Bağlantı Endeksi 2015 raporunu açıkladı. Ülkelerin dijital ekonomiye geçişte ne kadar yol kat ettiğini göstermesi açısından dikkate değer raporda, “Beklenmeyen gelişmeler dünya ekonomisi olumlu veya olumsuz açılardan etkileyebilir. Dünya Bağlantı Endeksi, bir ülkenin dijital ekonomiye geçişte gösterdiği gelişmeyi göstermesi açısından güvenilir bir veri” diye belirtiliyor.
50 ülkenin bilgi teknolojileri ve telekomünikasyon (BTT) alanında sunduğu ürün ve hizmetler ile yarattığı potansiyelin değerlendirildiği rapora göre dünyanın 17’inci en büyük ekonomisi konumunda olan Türkiye, Dünya Bağlantı Endeksi (DBE) sıralamasında 38’inci sırada yer alıyor. Ülkelerin, “Liderler, Takip Edenler ve Yeni Başlayanlar” olmak üzere 3 kategoride değerlendirildiği sıralamada Türkiye, “Takip Edenler” kategorisinde yer almakla birlikte, sıralama itibariyle “Yeni Başlayanlar” kategorisine oldukça yakın. Gelişmekte olan ülkeler arasında gösterilen Malezya 28, Suudi Arabistan 29, Peru 34, Mısır ise 36’ıncı sırada yer alarak Türkiye’yi geride bırakıyor.
Sadece altyapı değerlendirilmedi
Huawei’nin giderek gelenekselleştirdiği raporda ülkeler şu başlıklar altında değerlendiriliyor:
- Tedarik başlığı altında bant genişliği, 3G kapsama alanı, BTT pazarı, fiber altyapı, bulut servis sağlayıcıları, telekom yatırımları, nesnelerin interneti harcamaları yer alırken;
- Talep kısmında analitik harcamaları, sabit ve mobil genişbant kullanıcıları, servis kalitesi, mobil cihazlar, veri merkezi harcamaları ve uygulama indirme sayısı;
- Deneyim kısmında e-ticaret, sabit ve mobil genişbant erişimi, indirme hızı, e-devlet, müşteri hizmetleri, buluta geçme, kurulu sunucu tabanı, bekleme süresi, kurulu nesnelerin interneti teknolojileri;
- Potansiyel kısmında da BTT patentleri, BT alanındaki iş gücü, pazar potansiyeli, Ar-Ge harcamaları ve yazılım geliştiriciler alanındaki veriler gözden geçiriliyor.
Singapur: Dijital Ulus
Bilişim sektörünün bir ülkenin ekonomik dönüşümünü sürükleyen yeni bir üretim faktörü haline geldiğini yazan rapor, buna örnek olarak Singapur’un “Akıllı Ulus” stratejisini izleyerek doğal kısıtlamaların üstesinden gelmesi ve “Dijital Yakıt” gelişimine öncülük etmesini veriyor.
BTT, şirketlerin rekabet becerilerinde de kritik önemine sahip. DBE raporuna göre bilgi teknolojileri ve telekomünikasyon alanına yapılan yatırımın yüzde 20 artması, ülke gelirinin yüzde 1 artmasını sağlıyor. Gelişmiş ülkeler içinde ABD, İsveç, Singapur ve İsviçre bu alana liderlik ederken, gelişmekte olan ülkeler içinde de Şili, Çin ve Arap Emirlikleri yaptıkları yatırımlar ile dikkat çekiyor.
Telekomünikasyona yatırım 2 milyar 227 milyon dolar
DBE 2015 raporunda öncelikle BTT harcamaları ile gayri safi yurtiçi hasıla (GSYIH) arasında güçlü bir bağ olduğu belirtiliyor. Bu açıdan değerlendirildiğinde BTT harcamalarının GSYIH’ye oranı yüzde 3’ün altında olan Türkiye, kendisi gibi gelişmekte olan ülkeler arasında yer alan Suudi Arabistan, Polonya, Malezya, Vietnam, Peru gibi ülkelerin yine gerisinde. Kolombiya ve Kenya, yüzde 3 yatırım oranını tuttururken; Brezilya, Güney Afrika ve Şili’nin gelişmekte olan ülkeler içinde BTT harcamalarının GSYIH’ye oranı en yüksek olanlar arasında yer alıyor olması dikkat çekici.
DBE raporu, 2015 ve sonrasına ilişkin pazar tahminlerini paylaşıyor olmasıyla da dikkate değer. Buna göre 2015’te dünyada bilgi teknolojileri ve telekomünikasyon sektörüne toplam 3 milyar 800 milyon dolar yatırım yapılması bekleniyor. Bu yatırım oranı içinde aslan payını telekomünikasyon sektörü alacak. 2015’te telekomünikasyona yapılması beklenen toplam yatırım tutarı 2 milyar 227 milyon dolar düzeyinde. Bu yatırımın yüzde 73’ünün servislere, yüzde 27’sinin de altyapıya yapılacağı yazılıyor.