Avrupa’da bilişim sektöründe çalışan 7 milyon kişiden sadece yüzde 30’u kadın. Microsoft International Başkanı Jean-Philippe Courtois, “Bilişimde giderek artmakta olan çalışan açığını durdurmak istiyorsanız, yeni kuşağın kadınları arasında IT becerilerini artırmanız ve daha fazla kadını teknoloji alanında kariyer yapması için cesaretlendirmeniz hayati önemde” diyor.
Avrupa’da bilişim sektörünün son yıllarda kafa yorduğu konular arasında, giderek derinleşmekte olan kalifiye çalışan açığı üst sıralara çıkıyor. Avrupa Komisyonu tarafından açıklanan rakamlara, sürecin aynı şekilde devam etmesi halinde, 2020 yılında bilgi teknolojileri ve telekom alanındaki çalışan açığı 825 bin kişiyi bulacak.
Avrupa’da bilişim sektöründe çalışan 7 milyon kişiden sadece yüzde 30’unun kadın olması, sorunun bir başka boyutuna işaret ediyor. IT PRO’nun bağlı olduğu IDG Teknoloji Haber Ajansı için özel bir yazı kaleme alan Microsoft International Başkanı Jean-Philippe Courtois, “Avrupalı şirketler, dijital yetenek konusunda, ekonomik büyümeyi yutmayı tehdit eden kara bir deliğin ucundan gergin bir şekilde bakıyorlar. Giderek artmakta olan bu çalışan açığını durdurmak istiyorsanız, yeni kuşağın kadınları arasında IT becerilerini artırmanız ve daha fazla kadını teknoloji alanında kariyer yapması için cesaretlendirmeniz hayati önemde” diyor.
Kadın istihdamı ile ekonomiye yıllık 9 milyar pound katkı
Bilişim alanında yetkin çalışana sahip olunması, sadece sektörün kendisi için değil, teknolojiyi kullanan tüm sektörler için önemli.
Bugün Avrupa’da sağlanan istihdamın yüzde 90’ını dijital beceriler gerektiriyor. Bu oranın önümüzdeki dönemde artması ise kaçınılmaz. Courtois, “Dijital alandaki çalışan ihtiyacı her yıl 100 bin artıyor. Yeni mezun ve kalifiye teknoloji çalışan sayısının bu seviyeye ulaşmaması halinde, Avrupa’nın yetenek koridorunun güçlendirilmesi ve çeşitlendirilmesi için bekleme şansımız kalmaz” diyor ve ekliyor: “Bir adım atarak biraz daha fazlasını yapmalı; kız çocuklarının bilim, teknoloji, mühendislik konularına ilgisini artırmalıyız.”
Avrupa Komisyonu’nun rakamlarına göre sektörde kadın-erkek dengesinin sağlanması, Avrupa Birliği ekonomisini yıllık 9 milyar pound düzeyinde yukarı taşıyabilir. “Bu göz ardı edemeyeceğimiz bir veri” diyen Courtois’e göre teknoloji sektörünün kadınlara göre olmadığı yönünde çağ dışı kalmış bir düşüncenin de dillendirilmesinin bırakılması bir zorunluluk.
Kadınlara daha az gelir
Dice Inc. tarafından uluslararası alanda yapılan 2014 Maaş Araştırması teknoloji sektöründe kadınlar ile erkekler arasında gelir adaletsizliğinin sürdüğünü gösteriyor. Araştırma sonuçlarına göre sektörde ortalama bir pozisyonda çalışan bir erkek 2014 yılında 91 bin 362 dolar gelir elde ederken, bir kadının ortalama geliri 81 bin 651 dolar oldu. Arada 10 bin dolara yakın bir açık söz konusu.
Bilişimde Kızlar Günü
2011’de oluşturularak nisan ayının her dördüncü perşembesini “ICT’de Kızlar Günü” olarak kutlamaya başlayan “International Girls in ICT Day” hareketi, kadınların bilişim sektöründe güçlendirilmeyi amaçlıyor. Courtois, kız çocuklarının ve genç kadınların bilişim alanında cesaretlendirilmesini amaçlayan bu programa tüm teknoloji markalarının katılması gerektiğini vurguluyor.
Microsoft olarak genç kadınları, bölgede teknoloji rol modelleri ile bir araya getirmek için iş ortakları ve sivil toplum örgütleri ile birlikte çalıştıklarını belirten Courtois, geçtiğimiz Nisan ve Mayıs aylarında bunun için farklı ülkelerde 11 etkinlik düzenlediklerine dikkat çekiyor. Etkinliğin düzenlediği ülkeler arasında Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Macaristan ve Polonya yer alıyor.
3 bin 500’den fazla etkinlik
International Girls in ICT kapsamında şimdiye kadar 140 ülkede 3 bin 500’den fazla etkinlik düzenlendi. Bu etkinliklere katılan genç kadın sayısının 111 binden fazla olduğu hesaplanıyor. Vodafone, Turkcell, Cisco gibi birkaç marka da “Bilişimde Kızlar Günü” adı altında bu etkinlikleri Türkiye’ye taşıdı.
Bu etkinliklerin çok iyi bir başlangıç olduğunu yazan Courtois, açıklamasını şöyle sürdürüyor: “International Girls in ICT Day, Microsoft’un YouthSpark scheme programının bir parçası olan DigiGirlz ve Kodu gibi programlar ile kendimizi, kadınların ve gençlerin IT alanında cesaretlendirilmesine adamış durumdayız. Bu programlar genç insanlarla iletişim kurulması ve eğitilmesi için daha fazla fırsat sunuyor.”
Bu yazı IT PRO’nun 185. sayısında yayınlanmıştır.