Windows Server 2016’nın en iyi özellikleri

Nano’dan Docker’a, yazılım tanımlı ağ’dan depolama özelliklerine, Windows Server’ın bir sonraki versiyonu çokça yenilikle geliyor.

Microsoft şimdiye kadar görülmemiş özelliklerle Windows Server 2016’nın Technical Preview’lerini yayımlamaya devam ediyor. En son Technical Preview olan TP3 önceki sürümlerde tanıtılan özelliklere getirilen geliştirmelerin yanı sıra Docker entegrasyonu ve Windows Server konteynerler gibi bir dizi yeni özellikleri tanıttı. Aynı zamanda çok kiracılı bir ortamda sanal makine içeriklerini koruyan Shielded VM’ler gibi yeni güvenlik yetenekleri getiriyor.

İlgili Makaleler

TP2, Nano Server ve bir dizi Hyper-V, ağ ve depolama özelliklerini getirmişti.  Host Guardian Service adlı yeni bir Windows Server rolünü tanıttı. Güvenilir Hyper-V host’larını etiketleyen söz konusu rol güvenilir önceki TP’lerde olmayan bir Windows Server Antimalware özelliğini de içeriyor. Gelecek Technical Preview’ler başta Hyper-V konteynerleri olmak üzere daha fazla yeni özelliği getirecek.

Fakat özellikler gelmeye etmeye devam ederken ve Windows Server 2016’nın bütün resmi halen oluşumunu sürdürürken favori özelliklerimizden bazılarını tartmak için çok erken değil. Daha çok Technical Preview, ve nihayetinde beta versiyonları geldikçe bu listeyi güncelleyeceğiz. En çok beğendiğimiz Windows Server 2016 özellikleri ise şunlar:

Konteynerler

Technical Preview 3, Windows Server konteynerlere ilk bakış sağlıyor ve bu teknolojiyi Windows üzerinde test etmeye başlamanız için ihtiyaç duyduğunuz her şeyi içeriyor. Kurulum yetkili PowerShell penceresinde yalnızca iki komutu gerektiriyor:

wget -uri https://aka.ms/setupcontainers -OutFile

C:ContainerSetup.ps1

.ContainerSetup.ps1

Bu noktada Microsoft’un iki farklı container modelini desteklediğini not etmek önemli: Windows Server konterynerler ve Hyper-V konteynerler. Windows Server konteynerler, her bir konteyneri host OS üzerinde bir uygulama olarak çalıştırarak standart Docker konseptlerini kullanıyor. Hyper-V konteynerler kendi Windows kernel’inin bir kopyasını dahil ederek tamamen izole sanal makineler olacak ama geleneksel VM’lere nazaran daha hafif sıklet olarak. Hyper-V konteynerler Hyper-V içinde iç içe sanallaştırmayı mümkün yapacak. Yeni PowerShell cmdlet’ler konteynerlerinizi yönetmek için Docker komutlarına bir alternatif sağlayacak.

Konteyner imajları spesifik bir işletim sistemine karşı inşa ediliyor. Bu, Windows üzerinde bir Linux konteyner çalıştırmak için bir Linux sanal makinesine ihtiyaç duyacağınız anlamına geliyor. Windows Server konteynerler Windows Server 2016’nın bir gölümü özelliği olacak ve Docker sistemiyle doğrudan çalışacak. Microsoft farklı Docker bileşenlerinin  Windows sürümlerini göndermek için GitHub’ı kullanıyor ve geliştirici topluluğundan da katılımı teşvik ediyor.

Nano Server

Yeniden düzenleme, mevcut bir kod tabanının basitleştirme göz önünde bulundurularak analiz etme sürecidir. Nano, Microsoft’un Windows Server çekirdek bileşenlerinin minimal fonksiyonel durumuna yeniden düzenlenmesinin sonucudur. Esasında o kadar minimal ki yeni Emergency Management konsol dışında herhangi bir doğrudan kullanıcı arayüzüne sahip değil. Bir Nano oturumu yeni rollerin eklenmesi sürecini dahil etmek için uzaktan Windows PowerShell veya diğer araçlar kullanılarak yönetiliyor.

Bir Nano oturumu konfigürasyonunuza bağlı olarak 512 MB disk alanından daha fazlasını harcamaz ve 256 MB’tan az bellek kullanır. Bu, sanallaştırılmış bir makine halinde çalışan bir konuk OS olarak ve çıplak bilgisayar üzerine kurulmuş bir altyapı host’u gibi çalışacak Nano üzerine kurulmuş tüm sanal makineler için çok büyük bir sonuç yaratacak. Technical Preview 3’te yeni olan ağ sorunlarını doğrudan Nano Server konsolundan görüp çözmenize imkan tanıyan bir Emergency Management Console bulunuyor. Nano Azura VM örnekleri bir Microsoft PowerShell script’iyle yaratılabilir ve şimdi CoreCLR kullanılarak ASP.Net v5 uygulamalarını çalıştırmayı destekliyor.

Storage Replica

Microsoft, Hyper-V dünyasında yinelemeyi (replication) destekledi ama şu noktaya değin sanal sabit disklerin asenkron yinelemesini kısıtladı. Bu Windows Server 2016’da değişiyor çünkü artık blok seviyesinde tüm birimleri yineleme yeteneğine sahipsiniz. Dahası senkron ve asenkron yineleme arasında seçim yapabilirsiniz.

Storage Replica isimli bu özellik öncelikle önemli bir felaket durumda hızlı bir yük devri gereken bir “sıcak” yedeklemenin gerektiği felaket kurtarma senaryolarını amaçlıyor. Hem sunucudan sunucuya hem de kümeden kümeye yineleme destekleniyor.

Windows Server konteynerlarını (ve geldiklerinde Hyper-V konteynerlarını) doğal Docker komutları üzerinden veya PowerShell aracılığıyla yönetebilirsiniz.
Windows Server konteynerlarını (ve geldiklerinde Hyper-V konteynerlarını) doğal Docker komutları üzerinden veya PowerShell aracılığıyla yönetebilirsiniz.

 

Storage Spaces

Windows 8 de Windows Server 2012 de Storage Spaces ile çıktı ki bu RAID’e benzer bir fonksiyonellik sağlıyor ana yazılım içinde. Windows Server 2012 R2, aynı Storage Spaces teknolojisi ve Microsoft kümelemeyi baz alan yüksek bulunurluğa sahip bir depolama kümesi inşa etme becerisini ekledi. Bu yüksek bulunurluklu küme için büyük gereksinimlerden birisi tüm depolamayı harici bir JBOD dizisi üzerinden katılımcı düğümlere erişilebilir yapmaktır. JBOD dizisi aynı zamanda çoklu başlatıcı (multi initiator) desteği için SAS sürücülerini de içermeli.

Windows Server 2016 Technical Preview 2, sadece direkt eklenmiş diskleri her düğüm üzerinde kullanarak yüksek bulunurluklu bir depolama sistemi inşa etme yeteneğiyle Storage Spaces’ı bir adım öteye taşıyor.

Düğümler arasındaki dayanıklılık (resiliency) ağ ve SMB3 protokolünü kullanıyor. Storage Space Direct adlı bu yeni özellik halen eski SATA tabanlı donanımı desteklerken NVMe SSD’ler gibi yeni donanımın da avantajından yararlanıyor.Storage Spaces Direct ile bir küme yaratmak için minimum 4 düğüm olması gerekiyor.

Temel dosya sistemi olarak ReFS

Resilient File System (ReFS) Windows 8 ve Windows Server 2012 ile tanıtılan bir diğer özellik. Öncülüne göre en başından bozulmalara karşı daha dayanıklı olmak üzere tasarlanan ReFS, NTFS formatına göre çok sayıda avantaja sahip. Microsoft, Hyper-V iş yükleri için tercih edilen dosya sistemini ReFS yaparak Windows Server 2016 TP2’de ReFS’in hem kullanışlığını hem de önemini arttırdı.

Bunun Hyper-V için çok büyük performans etkileri var. Sabit ebada sahip VHDX’li yeni makineleri neredeyse enter’a basar basmaz oluşturulduğunu görebilirsiniz. Aynı avantajlar siz kontrol noktası dosyalarının oluşturulması ve bir yedekleme yaptığınızda oluşturulan VHDX dosyalarının birleştirilmesinde de geçerli. Bu yetenekler ODX (Offload Data Transfers)’in daha büyük depolama uygulamalarında yapabildiklerini andırıyor. Aklınızda bulundurmanı gereken bir nokta şu ki ReFS bu operasyonlar için depolamayı onu başlatmadan ayırıyor. Bu da önceki dosyalardan kalmış veri artıklarının kalabilmesi manasına geliyor.

1 2Sonraki sayfa

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu