Mate S, Huawei’nin Çin’de yakaladığı başarıyı Avrupa’da tekrarlamak için yaptığı en son girişim. Şık görüntüsü, güzel tasarlanmış büyük ekranlı yapısı ve başarılı parmak izi okuyucusu ile oldukça iddialı. Ancak vasat pil ömrü tam bir başarı sağlamanın biraz önüne geçiyor.
Tasarım ve Ekran
156 gram ağırlığında 7.2 mm kalınlığındaki Mate S, Huawei’nin geçmiş üst segment cihazlarına benzer olarak tamamen metal gövde tasarımına sahip. Ancak Mate S kavisli bir arka gövde ve 2.5D Corning Gorilla Glass’ı içeren yenilenmiş bir yapı ile geliyor. Cihaz bu yapısıyla elde kolay bir tutuş sağlıyor.
Cihazın etrafına baktığımızda, ses butonları ve güç düğmesi cihazın sağ tarafında yer alıyor. Cihazın son kenarında SIM kart ve MicroSD kart slotları bulunuyor. Microfon ve kulaklık jakı üst kısımda konumlandırılırken MicroUSB bağlantısı ve hoparlör alt kısımda yer alıyor. Ekranın yukarısında flaşlı bir 8 MP bir ön kamera ile birlikte hoparlör ızgarası bulunuyor. Arka kısımda da parmak izi okuyucusu ve çift tonlu flaşı ile birlikte 13 MP kamera yer alıyor.
Mate S 5.5 inç ekran boyutuna sahip. Full HD çözünürlüğe ve 401 ppi piksel yoğunluğa sahip ekran Gorilla Glass 4’le korunuyor. AMOLED panel kullanan Mate S canlı ve renkli bir görüntüler sunuyor. Mate S’in 5.5 inç’lik bir cihaz olduğu göz önüne alındığında, Mate S aslında küçültülmüş hissettiriyor.
Donanım ve Performans
Kapağın altında, Huawei Mate S, 4’er çekirdekli 2.2 GHz ve 1.5 GHz frekansında çalışan HiSilicon Kirin 935 yer alıyor. Bunu Mali-T624 grafik işlemci ve 3 GB RAM destekliyor. Huawei yapımı işlem paketi problemsiz bir performans gösteriyor ve neredeyse hiç takılma ve gecikmeler yaşatmıyor. Kullanıcı arabirimi ile geçişler akıcı ve açma, kapama ve uygulamalar arasında geçişler de aynı zamanda hızlı ve çevik. Cihaz, ayrıca yoğun grafikli oyunlarda da iyi çalışıyor.
Mate S 32 GB veya 64 GB’lık dahili depolama ile geliyor ve bu MicroSD kart desteği ile 128 GB’a kadar artırılabiliyor. Elimizdeki test ürünü 32 GB’lık versiyonu. Cihazın basınca duyarlı ekran (Force Touch) özelliği içeren 128 GB’lık bir versiyonu daha var. Şirket bu modelin sadece belirli pazarlarda satışa sunulacağını söylüyor.
Giriş seviye modelinin 32 GB dahili depolama olmasına rağmen, yalnızca 24 GB kullanılabiliyor. Bu temel olarak belleğin 8GB’nın sistem için kullanıldığı anlamına geliyor. Bu rakamın biraz aşırı olduğu ve giriş seviyesinin neden 16 GB değil de 32 GB olduğunun nedenini açıklıyor.
Cihaz, standart bağlantı seçenekleri paketinin yanı sıra NFC ve LTE(4G) ile birlikte geliyor. CRR-UL00 ve CRRL09 olmak üzere iki farklı model ile desteklenen bantlara bakıldığında, Huawei’nin bunun uluslararası geçerli olması niyetinde olduğunu gösteriyor.
Belirtildiği gibi cihazın arkasında işaret parmağınız kolayca ulaşabilecek şekilde yerleştirilmiş bir parmak izi tarayıcısı bulunuyor. Daha evvel Mate 7’de olduğu gibi Mate S’in de parmak izi okuyucusu son derece yüksek kalitede. Şahsen akıllı telefonların parmak izi okuyucularının hiçbirinden hoşlanmamıştım. Ancak Mate S’in parmak izi okuyucusunu kullanmaktan fazlasıyla keyif aldım. Kesinlikle kullandığım en hızlılardan biriydi ve ayrıca çok nadir başarısız olduğunu deneyimledim. Kullanımı da oldukça kolay ve yapmanız gereken yalnızca ‘Ayarlar’ kısmından ‘Parmak izi ID’sine kayıt etmek. Ve sonrasında aktif etmek istediğiniz seçenekleri ayarlıyorsunuz.
Android 5.1 işletim sistemini kullanan cihaz yakın zamanda Marshmallow alması bekleniyor. Emotion UI 3.1 arabirimle gelen Mate S’in akıcı çalışmasının yanında içinde tema seçenekleri de sunan bazı özelleştirmeler bulunuyor.
Kamera
Huawei Mate S 13 MP arka kamera ile birlikte geliyor. Optik görüntü sabitleme, çift tonlu flaşı bulunuyor. Resim kalitesi oldukça iyi ve kamera detay ve doygun renkler ile birlikte gerçekten iyi fotoğraflar çekebilme yeteneğine sahip. Çoğu akıllı telefonlarda olduğu gibi, en iyi sonuçlar yine iyi aydınlatılmış ortamlarda geliyor. Yine de kapalı ve düşük ışıklı ortamlarda Mate S oldukça iyi. Kamera uygulaması içerisinde Süper Gece, Panorma, HDR, Hızlandırılmış ve ağır çekim, en iyi fotoğraf gibi bazı güzel özellikler içeriyor. Ayrıca arka kameranın özellikleri arasında f/2.0 diyafram açıklığı da bulunuyor. Arka kameranın arabirimi de gayet kullanışlı. Kolayca yönetilebilen arabirim de profesyonel kullanıcılar için de bir mod seçeneği sunuyor. Pozlama süresi, ISO değeri ayarı ve odak seçimi ile ilgili detaylara erişim sağlanabiliyor. Ön kameradan bahsedecek olursak cihaz 8 MP’lik bir ön kameraya sahip. Flaş özelliği de bulunan kamera ile selfie severleri de memnun edecek yetenekler sunuyor. Cihaz hem ön hem arka kamerasıyla 16:9 Full HD video çekme yeteneğine sahip ancak tahmin edildiği gibi OIS (Optik Görüntü Sabitleme) yalnızca arka kamerada bulunuyor.
Batarya
Eğer bir günlük kullanımdan daha fazlasını sunacak bir telefon arıyorsanız, Huawei Mate S size göre değil. Doğrusu, Mate S’in 2700 mAh’lık bataryası beni büyük hayal kırıklığına uğrattı. Yoğun kullanım olmadan bile bataryasının çok hızlı şekilde tükendiğini şahit oldum.
Huawei Mate S’in hızlı şarj işleviyle ilgili de biraz karışıklık var. Zira şirket, cihazın hızlı şarj özelliği olduğunu ve iki saatlik telefon görüşmeleri yapmak için sadece 10 dakika şarj edilebileceğini söylemişti. Ancak dikkat edilmesi gereken şey, tüm hızlı şarj teknolojilerinin 5V’tan daha yüksek bir voltaj kullanılmasına dayanıyor. Mate S ile gelen şarj aleti kesinlikle bir hızlı şarj edici değil ve yalnızca 5V çıkışına sahip. %3’ten %100’e kadar telefonu şarj ettim ve full şarja ulaşması için 2 saat 15 dakikamı aldı ve voltaj 5V’u geçmedi.
Sonuç
Mate S, Huawei’nin Çin’de yakaladığı başarıyı Avrupa’da tekrarlamak için yaptığı en son girişim. Şık görüntüsü, güzel tasarlanmış büyük ekranlı yapısı ve başarılı parmak izi okuyucusu ile oldukça iddialı. Ancak vasat pil ömrü tam bir başarı sağlamanın biraz önüne geçiyor. Fiyat bakımından biraz yüksek bulduğumuz Huawei Mate S 2300 TL’lik fiyatla satılıyor.