Milyarlarca cihazın yer aldığı bu pazar şirketler için ayrı bir anlam taşıyor: Yeni fırsatlar.
Nesnelerin interneti teknolojileri (IoT) henüz yeni gelişen fakat hızlı bir şekilde büyüyen bir platform olma özelliği taşıyor. Araştırma şirketi IDC, geçtiğimiz yıl 700 milyar dolarlık bir pazar olan nesnelerin interneti teknolojilerinin 2020 yılında 1.46 trilyon dolarlık bir pazar olacağını öngörüyor. Trilyon dolarlık bir pazarın söz konusu olduğu bu alanda pek çok şirketin pastadan bir pay almak istediği ise şüphe götürmez bir gerçek. Pek çok yeni gelişmenin yaşanacağı IoT pazarındaki şirketleri analistlerle değerlendirdik. (Şirketler alfabetik olarak sıralanmıştır)
Amazon Web Services
Çoğu kişinin bulut altyapısının nesnelerin interneti teknolojilerinde etkin olduğu herkesçe biliniyor. Bu gerçekle birlikte internet dünyasının en büyük bulut sağlayıcılarından birisinin Amazon Web Services olduğunu göz ardı etmemek gerekiyor. Bulut altyapısının büyük miktarda veri depolamada kullanılabilecek doğal bir ortam olduğunu ve Amazon’un her geçen gün bulut platformuna yönelik daha güçlü servisler ile kullanıcıların karşısına çıktığını söylemek mümkün. 2015 yılında Amazon Web Services tarafından Kinesis (gerçek zamanlı aktarım servisi), S3 (Simple Storage Service) ve DynamoDB (ölçeklendirilebilir NoSQL veritabanı) gibi araçların kullanıldığı IoT platformunun sunulmaya başlanması, şirketin bu alanda pastadan pay sahibi olmak istediğini net bir şekilde ortaya koyan bir girişim olarak dikkat çekiyor.
AT&T
AT&T geniş bant ağını nesnelerin interneti teknolojileri pazarına girişte avantaj olarak kullanan bir şirket olarak göze batıyor. M2X, bulut tabanlı veri depolama ve Data Flow gibi hizmetlerle IoT dünyasında uygulamalar oluşturulmasını sağlayacak bir portal sunan AT&T; 2017 yılında 1.2 milyonu hava araçları ve 243 bini gemi konteynırları olmak üzere toplamda 10 milyon aracın sundukları altyapıyı kullanacağını tahmin ediyor.
Bosch
Alman devi Bosch dünyanın en büyük otomotiv parçası üreticisi olarak bilinmesinin ötesinde ev ortamından kurumsal alana kadar pek çok alana yönelik ürünleriyle ön plana çıkıyor. Cihaz kontrolü ve takibinin daha kolay hale getirilmesi için farklı ürünlerinin nesnelerin interneti teknolojilerine sahip olacağını belirten Bosch, IoT cihazları sunan önemli bir üretici olma özelliği taşıyor. Bosch’un cihaz üretiminin dışında nesnelerin interneti teknolojilerine yönelik bulut altyapısını oluşturması bu konudaki önemli detayların başında geliyor.
Cisco
Cisco, 2020 yılında 50 milyon cihazın kendileri tarafından her şeyin interneti olarak adlandırılan altyapıya dahil olacağını öngörüyor. Bu alandaki pek çok cihazın iletişim için kendileri tarafından geliştirilen ağ donanımlarını kullanacağına dair yaklaşımlarıyla dikkat çeken Cisco, geliştirdiği bağlantı ekipmanlarıyla (switch, router, kablosuz erişim ve dahili ağ donanımı) IT hizmetlerine (veri toplama, depolama ve ağ ortamında analiz) veri analizi, güvenlik, yönetim ve otomasyon konularında çözümler geliştirmeyi planlıyor.
Dell
Kurumsal donanım üreticisi Dell, üretimini gerçekleştirdiği donanım altyapılarına ait bileşenleri nesnelerin interneti teknolojilerine hazır hale getiriyor. Bu kapsamda geliştirilen çözümlerle cihazlar için son nokta bağlantı desteğinin yanında arka planda depolama ve IoT verilerini yönetme imkanı sunan analiz platformların sağlanması planlanıyor. Dell, 2014 yılında Silikon Vadisi’nde Intel ile birlikte nesnelerin interneti teknolojine yönelik çalışmaların yapılacağı bir laboratuvar kurarak bu alana yönelik çalışmaları hızlandıracağına dair işaretler vermişti.
GE
GE, nesnelerin interneti teknolojilerini endüstriyel alanlarda kullanarak üretim aşamasında kullanılan cihazların internete bağlanması fikrine yönelik çalışmalar gerçekleştirmesiyle dikkat çekiyor. Geliştirdiği Asset Performance Management platformu üzerinden üretim tesislerine yardımcı olmayı hedefleyen GE, plansız duruşların önüne geçmek için verilerin kullanılmasını ve gerçek zamanlı olarak analizler yapılmasını sağlıyor. Predix adındaki bulut tabanlı veri ve analiz servisi GE tarafından sürdürülen endüstriyel nesnelerin interneti teknolojilerinin diğer ayağını oluşturuyor.
Google
Google’ın nesnelerin interneti teknolojileriyle ilgili girişimleri hem tüketici hem de endüstriyel alanda kendini gösteriyor. Geçtiğimiz aylarda 3.2 milyar dolara akıllı termostat üreticisi Nest’i satın alarak akıllı ev sistemlerine yönelik geliştirmelere odaklanan Google, kurumsal alanda fiber optik ağ altyapısı ve bulut performansıyla nesnelerin interneti teknolojilerine sahip cihazlara yönelik bağlantı çözümleri için en iyi seçenek olmayı hedefliyor.
Hitachi Data Systems
Japonya’nın önde gelen endüstri şirketlerinden olan Hitachi’nin teknoloji kolu olan HDS, nesnelerin interneti pazarında iki önemli oluşumla var olmayı hedefliyor. Hitachi tarafında Intel ile kurulan ortaklık ile makine ve endüstriyel ekipmanların bağlantı çözümlerine odaklanan şirket, HDS tarafında yeni bulut tabanlı platformlarıyla nesnelerin interneti teknolojilerine sahip cihazlardan edinilen verileri toplamayı ve analiz etmeyi planlıyor. Endüstriyel anlamda oldukça başarılı işler çıkaran bu şirketin ekipmanlara ve destek sistemlerine sağlayacağı altyapı ile nesnelerin interneti teknolojilerinde ne kadar güçlü olacağı henüz şimdiden merak edilen konuların başında geliyor.
Huawei
Çin telokom/ağ sağlayıcısı Huawei geçtiği yıl nesnelerin interneti teknolojileri alanında geliştirilen cihazlara yönelik olarak geliştirdiği mikro işletim sistemi LiteOS ile büyük bir adım atmayı başarmıştı. Cloud Foundry açık kaynak topluluğunu nesnelerin interneti uygulama geliştirme platformuna dahil etmesi Huawei tarafından gerçekleştirilen en önemli hamlelerden bir diğeriydi. Asya pazarındaki üstünlüğünü her geçen gün pekiştiren ve ABD pazarında daha fazla söz sahibi olan Huawei’nin önemli ağ ürünleriyle nesnelerin interneti teknolojilerinde yeni fırsatların kapısı aralaması bu alanda heyecan uyandıran konuların başında geliyor.
IBM
IBM nesnelerin interneti alanında Watson markasıyla sunduğu “akıllı” ürünler ile büyük bir atılım gerçekleştirerek sezgisel özellikleri bu alana kazandırmayı hedefliyor. Watson sunduğu nesnelerin interneti platformunda belirli sektörlere yönelik olarak geliştirilen uygulama, yazılım ve hizmet ortamındaki üretim ortamını bulut tabanlı geliştirmelerle ve sezgisel analizle desteklemeyi planlıyor.
Intel
Bağlantı özelliğine sahip cihazların olduğu bir dünyada tüm cihazların işlemciye ihtiyaç duyacağı aşikar. Intel ise bu ihtiyacı karşılamaya odaklanan üreticilerin başında geliyor. Küçük ölçekli uygulamalara yönelik olarak geliştirilen Quark işlemci serisinden zengin grafik işleme özelliğine sahip Atom işlemcilere kadar farklı ürün gruplarının geliştirilmiş olması Intel’in nesnelerin interneti dünyasında adından fazlaca söz ettireceğine dair işaretler veriyor.
Microsoft
Microsoft, Azure bulut platformu için içerisinde kullanıcıların bağlantı, takip ve kontrol cihazları için IoT Hub servisinin; makine öğrenme ile birlikte sunulan aktarım analiz servisinin; IoT cihazları üzerinden mesaj gönderimi için bildirim ağının ve PowerBI servisinin yer aldığı IoT Suite’ı kullanıcılara sundu. Müşterilerin nesnelerin interneti teknolojilerine geçişini kolaylaştırmak için daha önceden oluşturulmuş temaları sağlayan Microsoft, sunduğu temalarla IoT cihazlarının uzaktan takip edilmesini ve öngörüye dayalı olarak yönetim operasyonlarının gerçekleştirilmesini sağlıyor.
Oracle
Oracle sunduğu veritabanı ve uygulamaları IoT verileri için kullanılabilecek ve toplanan verileri analiz edilebilecek bir platforma dönüştürmeyi hedefliyor. Nesnelerin interneti teknolojilerinde kullanılmak üzere SQL, NoSQL ve Hadoop veritabanları için bağlantılar oluşturan Oracle, edinilen verilerle Oracle Sales Cloud, Service Cloud ve CRM gibi uygulamalarla entegrasyon sağlamayı planlıyor. Oracle’ın bu servisleri ürün olarak sunduğu bir IoT servisi ve IoT bulut ortamı bulunuyor.
PTC
PTC tasarım modelleme yazılımı ve ürün yaşam döngüsü yönetim araçlarıyla bilinen bir şirket olmasının ötesinde oldukça agresif satın alma hamleleriyle nesnelerin interneti alanında adından söz ettiriyor. IoT uygulama geliştirme platformu ThingWorx; bağlantılı cihazları yönetim M2M verilerini işleme hizmetleri sağlayan Axea ve veri analizine yönelik olarak geliştirilen makine öğrenme/yapay zeka platformu Coldlight geçtiğimiz aylarda PTC tarafından gerçekleştirilen satın almalar olarak dikkat çekiyor.
Salesforce.com
Pek çok şirket bağlantı özelliğine sahip cihazların endüstriyel ve ticari operasyonlarda yeni yöntemler ortaya çıkaracağını düşünmesinin yanında, Salesforce.com pazarlama alanında nesnelerin interneti teknolojileri aracılığıyla pazar araştırmaları ve müşterilerle ilgili daha derin analizler yapılabileceğine dikkat çekiyor. Bağlantılı cihazların CMO’lara ürünlerinin nasıl değerlendirildiği ve kullanıldığını, hangi proses sonuçlarının ve potansiyellerin satın alma davranışını etkilediğini belirlemeye yardımcı olabileceğini söylemek mümkün. Salesforce.com sunduğu IoT Cloud servisi ile gerçek zamanlı motoru Thunder ile nesnelerin interneti teknolojilerinin sadece cihazlarla değil ürünler ve pazarlama ile ilgili olduğunu ortaya koyuyor.
Samsung
Samsung 2020 yılında ürettiği tüm cihazların nesnelerin interneti teknolojilerini destekleyecek özelliklerle olmasını planlıyor. Telefon, televizyon, cihaz ve robot konusunda dünyadaki en büyük üreticilerden olan Samsung, nesnelerin interneti teknolojilerine sahip cihaz üretiminde de bu unvanını sürdüreceğini söylemek mümkün. Geliştirdiği cihazlar için ARM işlemciler geliştiren ve API desteği sunan Samsung, kullanıcılarına istedikleri IoT platformlarına dahil olma imkanı sağlamayı hedefliyor.
Siemens
Medikal ekipmanlar başta olmak üzere ürettiği pek çok cihaz ile bilinen Siemens, nesnelerin interneti teknolojileriyle sahip olduğu altyapıyı daha fazla genişletmeyi planlıyor. Ürettiği cihazlarda nesnelerin interneti teknolojilerine yönelik özellikler eklemeyi planlayan teknoloji devi, müşteri yazılımı olarak sunduğu “Web of Systems” platformunu sunmasının yanında SAP ile geliştirdiği işbirliği aracılığıyla analizler sunmayı hedefliyor.
01
Yarı iletken şirketi Qualcomm nesnelerin interneti teknolojileriyle ilgili yeniliklerden uzak kalmayan üreticiler arasında yer alıyor. Nesnelerin interneti teknolojileri için açık kaynak protokolü oluşturmayı hedefleyen AllJoyn’a başlangıç aşamasında destek olunması, IoT için optimize edilmiş SnapDragon işlemcileri, farklı bağlantı servisleri ve platformları Qualcomm’un bu alandaki hareketliliğini ortaya koyan detaylar olarak ön plana çıkıyor.