Araştırma ve danışmanlık şirketi Gartner’a göre CIO’lar CEO’lardan gelen dijital platforma sahip işler kurmak, dönüşüm ve yenilik programlarına önderlik etmek ve IT analizlerinin ötesinde yeniden yapılanmayı sağlamak için gelişen teknolojilerin dağıtımını gerçekleştirmek gibi talepler karşısında ciddi bir mücadele veriyor.
Gartner analisti Dave Aron, CIO’ların özellikle EMEA bölgesinde dijital dönüşüme ve yeniliklere önderlik ettiğini; CDO’ların yaklaşımlarının CIO’ların davranışlarını belirlediğini söylüyor. Aron, CIO’ları yeterince cesur davranmadıkları konusunda uyarırken, kendi meslektaşlarında ve önde gelen analistlerden olan Mark Raskino ise CIO’ların dijital takvimi yürütürken CEO’ları sürece dahil etmeyi başarmaları gerektiğine dikkat çekiyor.
Aron’un araştırma ekibi tarafından yapılan ankete katılan CIO’ların verdiği cevaplara göre EMEA bölgesindeki CIO’ların yüzde 43’ü dijital dönüşüme önderlik, yüzde 33’ü organizasyondaki yenilik programlarına başkanlık ediyor. Aron’un “işlevsel IT liderliği” olarak tabir ettiği CDO rolünün, CIO’ların dijital liderlik görevini üstlenmesi karşısındaki büyüme oranı ise sadece yüzde 30 civarında.
Raskino’nun CEO araştırma sonuçlarına göre CEO’ların yüzde 46’sı CIO’larına “yeni alan ve güç” imkanı sunarken, üst düzey yöneticilerin yüzde 32’sinin bu yönde adım atmayı planlaması dikkat çekiyor. CIO’nun dijital ortama önderlik etmesini bekleyen CEO’lar başta olmak üzere katılımcıların yüzde 42’si CIO’ları kendilerine diğer pozisyonlara göre daha yakın görerek en yakın kişiler listesinde ilk üç sıraya koyuyor.
Raskino, cevapların farklılık göstermesine karşın CIO’ların bir numara olduğunu ve dijital liderliğin üst düzey yöneticiler için en önemli takım sporu olmasından dolayı CIO pozisyonunun kritik olduğunu dile getiriyor.
CIO’ların gündelik sorumluluklarına CEO’ları dahil etmek yönündeki talep ve beklentilerinin olmasını tavsiye eden Raskino, bir kaç yıl öncesine kadar CIO’ların CEO’ları oldukça büyük “politik” teknoloji yönetim konularına dahil edemediğini hatırlatarak şimdilerde bunu bir kez daha denemek gerektiğini söylüyor.
Yıkıcı olmak
Ancak Aron, şirketlerinde dönüşümün ve dijital etkiyi denetleyen CIO’ların ne ölçüde denetlendiği konusundaki sorulara verilen cevapların net olduğunun altını çiziyor. Yapılan çalışmalar CIO’ların daha iyi operasyon imkanları ve dijital kanallar kullanımını mümkün hale getirerek daha fazla iş yönetimini sağlama sürecinin temel olarak gelirlerde artış sağlamaya odaklandığını ortaya koyuyor.
Aron soruyor: “CIO’lar ve şirketler dijital düşünceleri konusunda yeterince cesur mu? Gerçekten pazar sınırlarını aşabiliyor ve yeni pazarlar oluşturabiliyorlar mı? Ya da dijital vizyonlarını sınırlandırıyorlar mı? Şu anda CIO’lar hala dağıtıma değil optimizasyona odaklanmış durumda.”
Aron’un CIO’lara tavsiyelerinden birisi CIO’lar ve organizasyonları için ortaya çıkabilecek yeni tehdit ve dijital risklerle ilgili araştırmalar yaparak “dijital girişim sermayesi” konusunda kendilerini yeniden keşfetmeleri.
CEO’ların dikkatli CIO’larından daha istekli ve eğilimli olduğunu söyleyen Aron, dijitalin gerçek niteliklerinin görülmesiyle ‘nafile uğraş’ felsefesinin geride kaldığına dikkat çekiyor.
Platform olarak iş
Gartner’ın geçtiğimiz yıldan bu yana odaklanılan son teması olan Bimodal IT, tüm ölçekteki organizasyonlar için bir iş platformu olma özelliği taşıyor. Dijital ortamın derinleşmesi sıkı olarak programlanmış iş ve operasyon modellerinin yeterli kalmayacağının aşikar olduğunu söyleyen Aron, yaklaşımlarda değişen noktanın platform düşüncesi olduğunu belirtiyor. Aron, şirket yöneticilerinin işlerine kurumsal modeller, teslimat mekanizmaları, beceri ve liderlik şartları içerisinde bir proses hiyerarşisiyle bakması gerektiğine dikkat çekiyor. Platform konseptlerinin işin tüm kapsamına nüfuz etmesi son derece önemli.
“Hatta işinizin platform düşüncesine doğrudan uygun olmaması durumunda platform düşüncesinin işinizi daha başarılı hale getireceğini söylemek mümkün.”
Bimodal IT Nedir?
Aron, Gartner’ın çok fazla adından söz ettiği ve dikkat çektiği, şu ana kadarki süreçte teknoloji sektörü ve eleştirmenler tarafından büyük oranda yanlış anlaşılan bimodal IT kavramının IT hizmetlerinde kararlılık ve çevikliğe odaklanan iki ayrı yaklaşımın bir araya getirilmesi olduğunu belirtiyor.
Bimodal IT’nin eski ve modern IT uygulamalarından hareketle temelde iki farklı felsefeyi birleştiren bir organizasyona sahip olmak anlamına geldiğine dikkat çeken Aron, bu iki felsefenin birleştirilmesinde yeniliğin ve hizmet devamlılığının esas olduğunu dile getiriyor. Daha farklı deyişle organizasyon içerisinde farklı becerilere sahip ekipler oluşturulması anlamına geliyor.
Aron’un bakış açısında eski IT tarzının parametrelere ve sınırlara göre çalışan “Samuraylar” Bushido felsefesinin kurallarına göre işlerken; samurayların karşısında yeniliği takip eden belirli bir sınır içerisinde kalmayan daha atik ninjalar olma niteliği taşıyor. Böyle bir teoride söz konusu olan nokta ise yavaş olan “Mod 1” ve hızlı olan “Mod 2” yaklaşımının ötesinde oldukça farklı niteliklerin birleştirilmesi.
Bimodal IT’nin iki farklı hıza sahip bir kavram olmadığını söyleyen Aron, bütün olayın aslında samuraylarda ve ninjalarda bittiğini söylüyor. Nitekim, tamamen ninjalardan oluşan bir ordu karmaşanın; yeniliğin samuraylarla yapılması sıkıcı olan şartların ortaya çıkmasına neden olabilir. “Oyunun sonunda önemli olan nokta samuraylarınızı ve ninjalarınızı belirleyerek onların birlikte çalışmalarını sağlamanız.”