Aon Türkiye, her geçen gün artan siber risklerin daha yakından tanınması amacı ile 06 Ekim Perşembe günü The Marmara Taksim’de üst düzey yöneticilerin katılımı ile “Geçmişten Geleceğe Siber Riskler” adında bir konferans gerçekleştirecek.
Konferans kapsamında siber riskler konusunda kanunların içeriği, iş dünyasının önde gelen isimlerinin tecrübeleri ve önümüzdeki yıllarda siber risklerin nasıl gelişim göstereceği konusunda öngörüler konuşulacak.
Siber risklerin gelişimi
Dijitalin hayatımızdaki yeri artıkça siber risklerin önemi de artıyor, siber güvenlik önlemleri gelişiyor. Birkaç yıl öncesine kadar siber riskler sadece IT departmanlarının sorunu iken, bugün insan kaynaklarından hukuka, operasyondan kurumsal iletişime pek çok departmanı ilgilendiren noktaya ulaştı.
Aon’un Güvenlik Şefi Anthony Belfiore’un yaptığı açıklamaya göre, 2000’lerin başında sadece veri hırsızlığı ve gelir kaynağı olarak görülen siber saldırılar, 2012 yılında Amerika’nın en büyük bankalarından birinin online işlemlerine yönelik olarak gerçekleşti. Bu saldırı tüm endüstriler ve hükümetler için siber risklerin habercisi olarak kabul edildi.
Güvenlik yazılım şirketi Symantec’e göre; 2015’te gelişen 430 milyon kötü yazılım mevcut ve bir önceki yıla göre %36’lık bir büyüme söz konusu. Yine Symantec tarafından iletilen son ankete göre 591 şirketin %91’inin saldırıyı 2-7 gün içinde fark ettiği, %40’ının 24 saate kadar saldırıyı fark ettiği ve şaşırtıcı bir şekilde %2’sinin de saldırıyı fark etme sürelerinin 1 yıldan fazla olduğunu ortaya çıkarmıştır. Ponemon’un 2015 Global Siber Etki Raporuna göre; katılımcıların %52’si, siber riske maruz kalmaların önümüzdeki 2 yıl içinde daha da artacağını beklediklerini ilettiler. Sadece 2015 yılında 169 milyonu aşkın kişisel kayıt bu saldırılara maruz kalmış ve siber güvenlik olaylarında %38 artış saptanmıştır.
Yine Ponemon’un tarafından hazırlanan Global Siber Etki Rapor sonuçlarına göre, firmaların sadece %12’si bilişim varlıklarını olası kayıplara karşı sigortalatmış, %19’u siber sigorta yaptırmıştır.
Siber riskler karşısında Ne yapmalı?
Aon’un Güvenlik Şefi Anthony Belfiore, birçok kurumun siber saldırıya maruz kaldığını söyleyecek bir ekibi dahi olmadığını, siber hazırlık, siber risk transferi (sigorta) ve siber iyileştirme (hazırlık hakkı) gibi görevlerin risk yöneticileri tarafından yönetildiğini bildiriyor.
Aon Başkan Yardımcısı, İşletme İnnovasyon & IT Üst Yetkilisi, John Bruno ise çözümü, risklerle bütünsel bir şekilde uğraşmak olarak açıklıyor.
Siber risk seviyenizi ölçmek için: www.aoncyberdiagnostic.com