Samsung mali çeyrek raporunu yayınladı ve Note 7’lerin geri çağırılmasının gelirlere etkisi netleşti.
Pil sorunu nedeniyle ısınan ve patlama tehdidi oluşturan Galaxy Note 7 cihazlar, hazırlanan bir program çerçevesinde geri çağırılıyordu. Hatta Samsung yeni Note 7 satışlarını durdurmuştu. Yaşanan bu olumsuz gelişmelerin satışlara ve gelirlere yansıması bekleniyordu ve öyle de oldu: IT ve Mobil İletişim departmanlarında satışlarının geçtiğimiz yıla oranla yüzde 15 oranında düşerek yaklaşık 20 milyar dolara indiğini açıklayan Güney Koreli mobil üretici, işletme gelirlerinde ise yüzde 95’lik düşüş olduğunu duyurdu. Şirketin toplam gelirleri önceki yılın aynı çeyreğine oranla yüzde 7 azalırken, net kâr ise yüzde 17 düşüş göstermiş durumda.
Samsung en büyük darbeyi, geri çağırmalar sonrası kullanıcılara verilen yeni Note 7 modellerinde de aynı tehlikenin devam ettiğinin ortaya çıkmasıyla aldı. Bunun üzerine büyük yatırımlar ve Ar-Ge çalışmalarıyla piyasaya sürülen Galaxy Note 7 tamamen satıştan kaldırıldı.
Yapılan açıklamada ilgi çekici olan nokta ise, Samsung’un diğer iki amiral gemisi telefonu olan Galaxy S7 ve S7 Edge satışlarında kayda değer bir azalma görülmemesiydi. Şirket önümüzdeki aylarda müşterilerinin güvenini yeniden kazanmanın en büyük öncelikleri olduğunu bir kez daha vurguladı.
İçinde bulunduğumuz çeyrekte yıl sonu satışları gerçekleşeceği için, Samsung akıllı telefon bölümündeki gelirlerinin normal seviyelere ulaşmasını bekliyor. Bu satışlara ayrıca orta segmentteki Galaxy A ve J serisi cihazların başarısı da eklenecek.
Şirketin açıklamasında ayrıca “Yeni üst seviye akıllı telefonların piyasaya sürülmesiyle tabloyu 2017’de tersine çevirmeyi planlıyoruz. Önümüzdeki yıl ayrıca Samsung Pay‘in yeni bölgelerde yayınlanmasını, bulut servislerimizin yaygınlaşmasını ve yapay zekayla ilgili portföyümüzün tüketicilerle buluşmasını izleyeceğiz.” ifadesine yer verildi.
Note 7 iadelerinin, şirketin bilanço hesaplarını en az üç çeyrek daha etkilemesi öngörülüyor.