Huawei, yüksek ısıya dayanabilen dünyanın ilk uzun ömürlü grafen destekli lityum iyon pili araştırmalarında önemli bir gelişme kaydedildiğini duyurdu.
Duyuru, Huawei’nin Merkezi Araştırma Enstitüsü bünyesindeki bir kuruluş olan Watt Laboratuarı tarafından Japonya’da düzenlenen 57. Pil Sempozyumu’nda yapıldı.
Huawei’in araştırma sonuçlarına göre, yeni grafen tabanlı ısıya dayanıklı lityum iyon pil teknolojisi sayesinde Li-iyon piller 60 dereceli sıcaklıktaki bir ortamda bile işlevini yerine getiriyor. Bu şu andaki en üst sıcaklık limitinden 10 derece daha yüksek bir dereceye denk düşüyor. Grafen destekli Li-iyon pillerin ömrü, sıradan Li-iyon pillerin ömründen iki katı daha uzun olacak.
Watt Laboratuvarı Baş Bilim Danışmanı Dr. Yangxing Li, üç teknolojinin, grafen destekli yüksek ısıya dayanaklı Li-iyon pilin gelişimine katkıda bulunduğuna dikkat çekti.
Bunlardan birincisi, elektrolitlerdeki özel bir katkı sayesinde su izini giderebilir ve elektrolitlerin yüksek sıcaklıklarda buharlaşmasını önleyebilir. İkinci olarak, modifiye edilmiş geniş-kristal NMC malzemeleri katot için kullanılır ve katot tozunun termal kararlılığını sağlamlaştırır. Üçüncü olarak, grafen, Li-iyon pilin daha verimli soğutulmasını sağlar.
“Yüksek sıcaklık ortamında şarj ve deşarj testleri yaptık” diyen Dr. Li “Çalışma parametreleri aynı olduğunda yapılan testler, grafen destekli yüksek ısıya dayanıklı Li-iyon pilin sıradan Li-iyon pillerden 5 derece daha soğuk olduğunu ortaya koydu.
60 derece sıcaklıkta 2 binkez şarj edildikten sonra Grafen pilin kapasitesinin yüzde 70’inden fazlasını koruduğu belirlendi. 60 derecelik bir ortamda 200 gün tutulduktan sonra kapasitesinin yüzde 13’ünden azı kayboldu.”
Huawei’in araştırma sonuçları, iletişim baz istasyonlarının depolama sistemlerini de yeniden şekillendirecek. Sıcaklığın yüksek olduğu bölgelerdeki açık hava baz istasyonlarında grafen destekli yüksek ısıya dayanıklı Li-iyon pillerin kullanılması, baz istasyonlarının çalışma ömrünü dört yıldan daha uzun bir süreye çıkarabilir.
Bu piller, elektrikli araçlar için yüksek sıcaklıklarda yapılan her şarj başına yüksek bir kilometre performansı sağlıyor. Ayrıca önemli miktarda ısı üreten dronların güvenli bir şekilde çalışmasını da sağlayabilirler.
Huawei Watt Laboratuvarı, 2015 yılında Japonya’da düzenlenen 56. Pil Sempozyumu’nda, 3000mAh’lik bir pilin yüzde 48’ini yalnızca 5 dakika içinde şarj edebilen hızlı şarj teknolojisini de sergiledi. Bu teknoloji çok dikkat çekti. Dr. Li’ye göre, geliştirilmiş hızlı şarj edebilen pilleri piyasaya sunan Huawei, Aralık ayı sonunda super hızlı şarj edebilen bir mobil cihazı kamuoyuyla paylaşacak.
anılması, baz istasyonlarının çalışma ömrünü dört yıldan daha uzun bir süreye çıkarabilir.