Google, dünyaya dağılmış olan veri merkezlerini 7/24 karbonsuz tesislere dönüştürmek için rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir güç kaynaklarına yöneldiğini duyurdu.
Araştırma şirketi Statista’nın verileri, Google’ın enerji tüketiminin son on yılda önemli ölçüde arttığını gösteriyor. 2011 yılında şirket 2.800 GWh kullandı ve 2018’de %269 artışla 10.573 GWh’e yükseldi. Ancak Google’ın daha sürdürülebilir olma girişimi oldukça ilerleme kaydetti. 2007’den beri karbon ayak izi nötr olan arama devi, geçen yıl şirket enerji kullanımlarını %100 yenilenebilir enerji alımlarıyla birleştirdi.
Peki Google bu konuda ne yapıyor?
Google, küçük bir mühendis ekibi tarafından geliştirilen sürdürülebilirlik konusundaki son gelişmelerinin, yeni bir karbon akıllı bilgi işlem platformu olduğunu söylüyor. Şirket bu sistemi en büyük veri merkezleri için rüzgar ve güneş gibi düşük karbonlu güç kaynaklarının en yoğun olduğu zamana kadar birçok bilgi işlem görevinin zamanlamasını değiştirmek üzere tasarladığını ve uyguladığını belirtiyor. Bu uygulama, ek bilgisayar donanımı olmadan ve kullanıcıların günün her saatinde kullandığı Google Arama, Haritalar ve YouTube gibi Google hizmetlerinin performansını etkilemeden yapılabiliyor.
Google, acil olmayan bilişim görevlerinde zamanlama (Google Fotoğraflar’da yeni filtre özellikleri oluşturma, YouTube video işleme veya Google Çeviri’ye yeni kelimeler ekleme gibi) kaydırılmasının, elektrik şebekesinin karbon ayak izini azaltmaya yardımcı olduğunu söylüyor.
Google’a göre bu karbon akıllı bilgi işlem platformunun ilk sürümü, görevleri aynı veri merkezinde günün farklı saatlerine kaydırmaya odaklanıyor. Ancak esnek bilgi işlem görevlerini farklı veri merkezleri arasında taşımak da mümkün oluyor.