Yeni bir araştırmaya göre üreticiler, COVID-19 salgını sonrasında hayatta kalmak ve gelişmek istiyorsa Global Tedarik Zincirlerini veya Global Üretim Ağlarını (GPN) yeniden tasarlamalı ve yeniden biçimlendirmeli.
“COVID‐19 ve Alternatif: GPN Araştırmasında Değer ve Risk Kavramsallaştırmaları” raporu küresel üretimin, Çin gibi tek bir konumdaki büyük üretim alanlarından, iş riskini azaltmak için dünya çapında çok sayıda küçük tesise geçmesi gerektiğini gösteriyor. Bununla birlikte koronavirüsün en etkili GPN’lerin, temel pazarlardaki risk dengeleme üretim tesislerine karşı maliyet kontrolünü, düşük maliyetli yerlerde bulunan tesislere aşırı bağımlılığa karşı dengelediğini ortaya çıktı.
COVID-19’un hızı ve ekonomik etkileri devlet, vatandaşlar ve ulusal ekonomilerdeki işletmeler arasındaki dengeyi değiştirdi. Pandemi sırasında devlet, işletmeler ve çalışanlar için olağanüstü destek derecesi ile kilit bir tüketici ve vekil işveren haline geldi.
Raporun araştırmacıları, Amerikan şirketleri arasında Çin-ABD ticaret savaşına en yaygın operasyonel yanıtın, tedarikçileri Çin’den başka bir düşük maliyetli ülkeye taşımayı içerdiğini vurguladı. Bu ayın başlarında ortaya çıkan diğer araştırmalar da COVID-19 salgını, zorlukları artırdığı için küresel tedarik zincirinin ve küresel üretimin önümüzdeki on yılda önemli bir dönüşüm için hazırlandığını kaydetti.
Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı(UNCTAD) tarafından 2020 Dünya Yatırım Raporu 2020 başlıklı yeni bir raporda ise üç temel teknoloji trendinin küresel üretimi şekillendireceği belirtildi: robotik özellikli otomasyon, gelişmiş tedarik zinciri dijitalleşmesi ve eklemeli üretim. Rapora göre, büyüyen ekonomik milliyetçiliğin zorluklarından kaynaklanan yeni eğilimler, yeni sanayi devrimi ve sürdürülebilir zorunluluk zaten bir bükülme noktasına doğru ilerliyordu ve pandemi ölçeği daha da ileri götürdü. UNCTAD genel sekreteri Mukhisa Kituyi’e göre ise uluslararası üretimde yaşanan büyük dönüşüm, önümüzdeki on yıl içinde gelişmekte olan ülkeleri derinden etkileyecek. Bu da büyük politikaların yeniden düşünülmesini gerektirebilir.
Yeni teknolojik kabulün hızı ve kapsamı, kısmen daha fazla müdahalecilik, yükselen korumacılık, bölgesel ve ikili çerçevelere doğru kayma eğilimi gösteren ticaret ve yatırım için politika ortamına bağlı olacaktır. Örneğin, Birmingham Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, COVID-19’un etkisinin, firmaların tedarik zinciri aksaklıklarıyla ilgili stratejiler geliştirmeye başladığını gördü; daha büyük firmaların bölgesel tedarik zincirleri oluşturması, daha küçük firmalar için teknolojiye daha fazla yoğunlaşması ve verimlilik ve esnekliğe odaklanması.
Birmingham Üniversitesi’nden bir araştırmacıya göre COVID-19, ekonomik ve politik, kültürel ve çevresel değişikliklerle insanların ve mekanların birbirine bağlılığının artmasıyla ilişkili riskleri vurguladı. GPN tasarımı ile ilgili mevcut düşünce; kârı, risk azaltmaya karşı değiştirmek zorunda kalması gereken yüksek riskli bir yaklaşımı dengelemek yerine, maliyetleri en aza indirerek ekonomik değeri en üst düzeye çıkarmaktır.