Almanya Regensburg Üniversitesi araştırmacıları, Arm tabanlı yeni Fujitsu A64FX işlemci tarafından desteklenen Fujitsu süper bilgisayarı PRIMEHPC FX700 ile evrenin kökenini araştıracaklar.
Üniversitenin QPACE4 (QCD Paralel Hesaplama Motoru 4) projesi, yakın zamanda dünya çapında süper bilgisayarları değerlendiren TOP500 listesinde birinci sırada yer alan, Fujitsu tarafından geliştirilen teknolojiye dayalı süper bilgisayarı Fugaku ile yeni iç görülere ulaşabileceklerini düşünüyorlar.
QPACE4’ün kurulumu ile Regensburg Üniversitesi, Fujitsu’nun, uzun yıllara dayanan süper bilgisayar serisindeki en son bilgisayarı olan A64FX işlemcili PRIMEHPC FX700’ünü kullanan ilk kullanıcısı oldu. Bu işlemciler, yüksek performanslı sunucular için üretilen yeni Arm mimarisi Armv8.2-A SVE ile uyumlu ve performanslarının yanı sıra enerji tasarruflarıyla da öne çıkıyorlar.
Regensburg Üniversitesi bilim adamları, kuantum kromodinamiği (QCD) araştırmasının bir parçası olarak sayısal simülasyonlar için hesaplama kabiliyetindeki önemli artıştan yararlanıyor. Bu çalışma, protonun iç yapısı da dahil olmak üzere temel parçacıkları daha iyi anlamayı ve nihayetinde Büyük Patlama’dan hemen sonra evrenin durumunu belirlemeyi amaçlıyor. Süper bilgisayar ayrıca, Regensburg Üniversitesi tarafından biyo-informatik alanında kanser araştırması ve immünolojide de kullanılacak.
QPACE4, Alman Araştırma Vakfı (DFG) tarafından finanse edilen, SFB/TRR-55³ çerçevesinde inşa edilen dördüncü süper bilgisayar. QPACE4, Japonya’nın Kobe kentindeki dünyaca ünlü RIKEN Bilişim Bilimi Merkezi ve Fujitsu ile ortaklaşa geliştirilen süper bilgisayar Fugaku ile aynı işlemciyi kullanıyor.
A64fx işlemci, Watt başına üstün performansın yanı sıra ölçeklenebilir vektör uzantıları (SVEs) da içeriyor. Yüksek performanslı hesaplama (HPC) uygulamaları için geliştirilen bu işlemci, aynı matematiksel işlemin büyük miktarda veri üzerinde paralel olarak gerçekleştirilmesine olanak sağlayarak karmaşık hesaplamaları hızlandırıyor. Buna ek olarak işlemci, çoğu uygulama için saf işlem gücü kadar önemli olan (Yüksek Bant genişliği Bellek veya HBM2) son derece hızlı ana bellek ile birleştiğinde, bilgi işlem gücü, bellek bant genişliği ve ağ bant genişliği ile son derece yüksek bir hesaplama gücü sağlayarak performans sorunlarını önlemeye yardımcı oluyor. Bir başka önemli fark, Fujitsu sisteminin, bilgi işlem gücünü grafik kartlarına dayandırmaması olarak öne çıkıyor. Bu sayede, özellikle ‘büyük meydan okuma’ (Grand Challenge) uygulamaları için gerekli olan büyük paralellik oluşumlarında programlamayı çok daha kolay hale getiriyor.
Regensburg’da kuruluşu yapılan bu süper bilgisayar, üniversitenin Fujitsu ile uzun yıllara dayanan, HPC ve süper bilgisayarlar ile hayata geçirdiği güçlü iş birliğinin en son örneğini oluşturuyor. Regensburg Üniversitesi 2016 yılında, Köln yakınlarındaki Jülich Süper Hesaplama Merkezi’nde (JSC) kurulan Fujitsu QPACE3 süper bilgisayarının Wuppertal Üniversitesi ile birlikte sahibi oldu.
Regensburg Üniversitesi’nde fizik profesörü olan Prof. Tilo Wettig şöyle diyor: “Fujitsu yeniden, Regensburg Üniversitesi’ne temel fizik ve araştırma çalışmalarımızı kanser ve immünoloji gibi insan sağlığının hayati yönlerini ilerletmek için kullanacağımız süper bilgisayarı sağladı. Bu ortaklık uzun yıllar boyunca son derece başarılı olduğunu kanıtlamıştır. Fujitsu’nun hesaplama gücünü en üst düzeye çıkarma ve enerji tüketimini en aza indirme taahhüdünü kutluyoruz. Fujitsu’nun bir müşteri olarak bize karşı esnekliği ve duyarlılığından çok etkilendik. Bu tür gelişmiş teknolojileri teslim etmek, kurmak, yapılandırmak ve başlatmak için gereken süre olağanüstü ötesiydi.”
Fujitsu Ürünleri Bölümü Orta ve Doğu Avrupa Başkanı Rupert Lehner şunları söylüyor: “Fujitsu olarak, yalnızca dünyanın en hızlı süper bilgisayarlarını geliştiren seçkin bir sicile sahip olmakla kalmıyor, aynı zamanda HPC müşterilerimizin performans, uygulama ve hizmet ile ilgili özel ihtiyaçlarını da anlıyoruz. Regensburg Üniversitesi ile olan ortaklığımız bu yaklaşımımız güzel bir örneği. Araştırma ekibinin, Fujitsu teknolojisini kullanarak bir adım daha ilerlemesine yardımcı olmaktan gurur duyuyoruz.”