Huawei, ABD yaptırımlarının bir sonucu olarak ciddi bir akıllı telefon yongası kıtlığı ile karşı karşıya olduğunu ve Amerikalı tedarikçilere erişim sağlamaması halinde Eylül ortasına kadar yeni cihazlar üretmeyi bırakması gerekeceğini söyledi.
Dünyanın önde gelen akıllı telefon ve telekomünikasyon ekipmanı üreticilerinden biri olan Huawei, teknoloji ve güvenlik konusunda ABD ile Çin arasında uzun süredir devam eden bir anlaşmazlığın merkezinde yer alıyor. ABD hükümeti, şirketi Mayıs 2019’da ABD şirketlerinden bileşen tedarik etmesini etkin bir şekilde engelleyen bir “Varlık Listesi”ne koydu. Başkan Donald Trump tarafından imzalanan bir idari emrin sonucu olan bu karar, Huawei’nin en son akıllı telefonlarının belirli Google uygulamalarını destekleyemediği veya Google uygulama mağazasına erişemediği anlamına da geliyordu.
Bu yılın Mayıs ayında ABD Ticaret Bakanlığı, “belirli ABD yazılım ve teknolojilerinin doğrudan ürünü olan yarı iletkenlerin Huawei’nin satın almasını stratejik olarak hedeflemek” amacıyla şirkete yarı iletkenlerin gönderilmesini engelleyen değiştirilmiş bir ihracat kuralı ile bu yasak uzatıldı.
Bu yeni kural, Amerikan yazılım ve teknolojisini kullanan yabancı yarı iletken üreticilerinin, ABD hükümetinden özel bir lisans almadıkları sürece Huawei’ye ürün göndermesini önlemek için tasarlandı. Sonuç olarak, dünyanın en büyük silikon üreticisi olan Taiwan Semiconductor Manufacturing, Huawei’nin HiSilicon yonga üretimi için siparişleri durdurdu. Huawei, üst düzey akıllı telefonlarında kullanılan Kirin çiplerini kendisi tasarladı ancak teknolojinin üretimi, ABD teknolojisine güvenen TSMC gibi üreticiler tarafından gerçekleştiriliyor.
Huawei Tüketici İş Grubu CEO’su Richard Yu, China Info 100 Endüstri konferansında, “ABD yaptırımlarının ikinci turunda, çip üreticilerimiz yalnızca 15 Mayıs’a kadar siparişleri kabul etti. Üretim 15 Eylül’de sona erecek.” dedi. Huawei, Kirin yonga setlerinin tasarımını kendisi yapabiliyor ancak Richard Yu’nun açıklamalarına göre, teknolojinin üretimi ABD teknolojisine güvenen TSMC gibi yükleniciler tarafından gerçekleştiriliyor. Çinli teknoloji devi, bunu tek başına yapabilecek imkana sahip olmadığından 15 Eylül’den itibaren Kirin yonga setlerinin üretimini durdurmak zorunda kalacak.
Araştırma şirketi Canalys’e göre Huawei’nin ikinci çeyrekte 55,8 milyon cihaz satışıyla ilk kez Samsung’u geçerek dünyanın en çok satan akıllı telefon markası haline gelmesinin ardından haber geldi. Yu, başarının Çin’deki artan talep ve yüksek kaliteli cihazların güçlü satışları sayesinde olduğunu söyledi. Ancak Yu, yonga tedariğinin artık bitmeye başlamasıyla birlikte şirketin bu yıl, 2019’da sattığı 240 milyon cihazdan daha az akıllı telefon satacağını ekledi.