Güneydoğu Anadolu’da arıza onarım bakım ekipleri, kesme açma ekipleri, endeks okuma ekiplerinin hepsinin mobil yönetildiğini belirten Eksim Yatırım Holding CTO & CHRO’su Kürşad Karaman “Arka tarafta çok ciddi özel bulutta çalışan bir operasyon yazılımı var ve bu sayede mobil ekipleri merkezden yönetmeye devam edebildik. Teknoloji yatırımlarımızı yıllar öncesinden planlayıp yaptığımız için de pandemi sürecine hazır bir şekilde girdik” dedi.
Dicle Elektrik Dağıtım bölgesi olarak da bilinen Güneydoğu Anadolu bölgesinde işletme hakkını almalarının ardından, 6 ilde faaliyet gösterdiklerini belirten Eksim Yatırım Holding CTO & CHRO’su Kürşad Karaman “Türkiye’nin en yüksek kayıp kaçak oranına sahip bölgesi olarak bilinen bu bölgede, yıllar öncesinde yaptığımız teknoloji yatırımları sayesinde sahada ciddi oranda iyileştirmeler yaptık” dedi.
Dicle Elektrik Dağıtım tarafındaki kayıp kaçak oranının yüksekliğinin kendilerini buluta, dolayısıyla da teknoloji gibi güçlü bir araçtan yararlanmaya yönelttiğini belirten Karaman, bu şekilde sahaya hakim olduklarını söyledi. Karaman, “Sahayı verilerle yönetme kararı verdik. Hiçbir toplantımızda verisiz girmeyeceğimize dair hedef koyduk. 2014’ün başından bugüne kadar bütün teknolojik yatırımlarımızı bu şekilde yaptık. Bugün şirket tamamen verilerle çalışır duruma geldi. Bu yatırımlar sayesinde de özellikle Dicle bölgesinde, Güneydoğu Anadolu bölgesinde kayıp kaçağı ciddi derecede düşürdüğümüzü ve başarı sağladığımızı görüyoruz.” diye konuştu.
Özellikle pandemi döneminde Türkiye genelinde de çok konuşulan sayaç okuma, elektrik faturalarının çıkıp çıkmaması gibi konular özelinde de sıkıntı yaşamadıklarını vurgulayan Karaman, bu süreçte 600 binin üzerinde tesisatın otomatik sayaç okuma sistemleri ile uzaktan okunduğunu kaydetti. Kürşad Karaman şöyle devam etti: “Pandemi başlar başlamaz zaten acil eylem komiteleri oluşturduk. Prosedürlerimizi yayınladık. Bölgedeki İş Sağlığı Güvenliği ekiplerine özel görevler verdik. Bizim şirketimizin büyük bir çoğunluğu mobil çalışmaya uygun. Bu nedenle, çalışanlarımızın çoğunu hemen evden çalışır duruma getirdik. Dijital süreçler sayesinde çalışanlarımız, adeta ofiste gibi sabah bilgisayarlarını açıp mesai saati süresince uzaktan işlerini yürütebildiler. Herhangi bir sıkıntı yaşamadan biz de şirketimizin operasyonlarını sürdürebildik. Erken dijitalleşme ve verilerle sahayı yönetme stratejimiz sayesinde, pandemi sürecine de aslında hazır bir şekilde girdik. Güneydoğu Anadolu’da arıza onarım bakım, kesme açma ve endeks okuma ekiplerimizin hepsi yaklaşık 1500 tabletle mobil yönetilmekte. Arka tarafta, çok ciddi özel bulutta çalışan bir operasyon yazılımı var. Bu mevcut olduğu için biz operatörlerimizi eve çektiğimizde merkezi mobil ekiplerini yönetmeye devam edebildik.”
Bu noktada; değişim dönüşüm noktasında bilişim sektörü için önemli fırsatlar olduğunu kaydeden Kürşad Karaman, teknolojiye yatırım yapma konusunda karar mekanizmalarının daha kolay ikna edileceğini düşündüğünü söylerken, müşteri ilişkilerinde ve taleplerindeki değişime de işaret ediyor. “Artık yeni normallerden bahsediyoruz. Burada online kanalların çok daha fazla kullanıldığı bir döneme girdik. Biz artık online kanalların daha fazla kullanılmasını istiyoruz. Bu imkanların artırılması noktasında da çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ödeme kanallarında kiosk’lar kullanabilir miyiz? Elektronik tahsilat merkezleri yapabilir miyiz? bunlar üzerinde çalışıyoruz. Müşterimizin bize ulaşabilmesini hem müşteri hizmetleri, müşteri memnuniyeti anlamında hem de ödeme kanalları anlamında artırmayı planlıyoruz. Bu yatırımlarımıza hız vereceğiz” diyen Karaman, dijital kanallar vasıtasıyla kayıp kaçak oranının bu denli fazla olduğu bir bölgede, tamamen şeffaf bir şekilde tüketimleri, faturaların nasıl oluştuğunu net bir şekilde gösterdiklerini anlattı.
Karaman konuşmasını şöyle sürdürdü: “Müşterilerimiz, kendi tüketimini takip edebiliyor, tarifelendirebiliyorlar. Müşteri tarafında şeffaf bir iletişim olduğunda müşteri memnuniyeti çok hızlı bir şekilde artıyor. Çünkü güven unsuru hızlı bir şekilde sağlanmış oluyor. Özelleştirme ile beraber bu güven unsurunun da sağlanma ihtiyacı vardı. Bunu da aynı şeffaflıkla, yani verilerle karşılıklı olarak sunduğumuzda hızlı sağlayabildiğimizi gördük. Ayrıca, herhangi bir kesinti yaşadığında, çağrı merkezinde beklemeden kesinti hızlıca çözüldüğünde ya da o kesintinin sebebini hızlıca öğrenildiğinde müşteri memnuniyetinin çok ciddi bir şekilde arttığını gördük. Teknoloji ile kayıp kaçak oranının kademeli olarak düşeceğini öngörüyoruz.”