Özet
Işık Gücü - 70%
Batarya Performansı - 90%
Tasarım - 90%
Performans - 85%
Ses - 100%
87%
Mini Projektör Anker Nebula Capsule II, çantanızda taşıyabileceğiniz bu projektör ile ister sunum yapın ister film izleyin.
Projeksiyon cihazlarındaki gelişim muazzam. Yıllar önce yalnızca kurumsal şirketlerin binlerce dolar vererek satın aldığı, devasa cihazlar giderek küçülüp ev eğlence sistemlerinin bir parçası oldular. Elbette bunda en önemli kısım lamba ve görüntü üretme teknolojisindeki gelişmeler oldu. DLP, LCD, LED ve LCoS gibi teknolojiler sırasıyla cihazların cebimize girmesine ve daha az enerji tüketmelerini sağladı. Bu küçük cihazların ortak ismi ise pico projektör oldu. Hafif, taşınabilir, kendi bataryası sayesinde harici bir enerji kaynağına ihtiyaç duymayan bir projektörler özellikle sunum yapmak ya da dilediğiniz bir odayı ev eğlence sistemine dönüştürmek isteyenler için ideal bir çözüm oldu. Zamanla bu cihazlar akıllanmaya da başladı. Kendi yazılımları üzerinden sunum yapabilir hale geldiler. İşte bugün inceleyeceğimiz ürün olan Anker Nebula Capsule II, muhtemelen bu alanda almak isteyebileceğiniz en başarılı çözümlerden biri. Akıllı, küçük, hafif ve güçlü özelliklere sahip. Gelin detaylarına bakalım.
Kutu kola gibi
Anker Nebula Capsule II’nin dikkat çeken en önemli özelliği kuşkusuz tasarımı. Pico projektörler ilk çıktıklarında ağabeylerinin tasarımlarını kopyalamış minik cihazlardı. Ancak Anker Nebula Capsule II, silindirik yapısı, mat siyah rengi, çok sade yüzeyi ve kutu kola ebatları ile dikkati çekiyor. Kutusundan çıkardığınızda birçok kişinin bunu bluetooth hoparlör ile karıştırması ihtimaldir. Çünkü çevresi tamamen hoparlör benzeri deliklerle kaplı ve gerçekten de Anker’in ses konusundaki uzmanlığından olsa gerek, gayet iyi ses veriyor. Cihazın hemen üzerinde dokunmatik alanda kumanda olmadan yönetmenize olana veren dokunmatik tuşlar var. Alt kısımda ise USB, USB Type C, HDMİ ve ses girişleri var. Bluetooth eşleşme ve açma kapam düğmesi ile projeksiyon lambası sırt sırta vermiş şekilde aksi yönlerde konumlanmış. Burada aynı zamanda bir infrared alıcı var. Cihaz ile birlikte ele avuca rahatlıkla oturabilen bir kumanda geliyor. Yeni nesil TV’yi akıllandıran kutulardakine benzer, sade ve şık bir kumandanın tasarımını beğendik.
Işığın gücü
İşin biraz tekniğine girelim. Nebule Capsule II, lamba tarafında DLP teknolojisini kullanıyor. DLP teknolojisi çok daha uzun ömür sunması, ışık katlitesini daha uzun süre muhafaza etmesi ve özellikle büyütülmüş objelerde daha az bozulmaya sebep olması ile son zamanlarda LCD’ye göre daha fazla talep ediliyor. En önemli dezavantajı ise bazı ürünlerde kenar gölgelendirmeler oluşması ve soğutma işi için daha güçü fan sistemi gerekmesi. Her ikisini de bakacağız. Projektörün gücü ise 200 ANSI Lumen. Piyasaya baktığımızda taşınabilir portatif projektörlerin 25 ila 200 ANSI Lumen arasında gezdiğini görüyoruz. Birkaç tane ürün 500 ANSI Lumen civarında geziniyor. Peki bu ne demek? Öncelikle daha güçlü bir ürün elbette isteriz. Özellikle aydınlık bir ortamda, yani perdelerin açık olduğu, gün ışığının odayı doldurduğu bir odada 600 ANSI Lümenlik bir cihaz gerekir ve 200 ANSI Lümen biraz yetersiz kalabilir. Öte yandan 600 ANSI Lümenlik bir cihaz yalnızca 60 dakika batarya ömrüne sahipken, Anker Nebule Capsule II size 2.5 saatlik film izleme süresi sunuyor. Peki 200 ANSI Lümen size neler vaat ediyor? Evimde perdeler tamamen açıkken ve içerisi gayet aydınlık iken, 1 metre mesafeden duvara yansıttığım görüntü, gayet aydınlık ve sorunsuz bir şekilde izlenebiliyor ve hatta bilgisayar ekranı olarak çalışabiliyorum. Bu bana yaklaşık 32 inçlik bir ekran veriyor. Mesafeyi artırıp 80 inçlere çıkmaya çalıştığımda ise perdeleri kapatma ihtiyacı ortaya çıkmaya başlıyor. Bir sunum yapmak, şirket raporlarını tanıtmak vs halen mümkün ancak örneğin web sitesinde gezmek ya da film izlemek istediğimde soluk görüntü keyfi kaçırıyor. Bu arada görüntünün 720p olduğunu söylemem gerekiyor. Birçok minik projeksiyon cihazı 480p civarında çalışmaya devam ediyor. Dolayısıyla biraz daha kesin görüntüler sunması açısında HD kalitede projeksiyon cihazı almanızda fayda var. Nebula Capsule II bunu size sunuyor.
Işık gücü, DLP teknolojisi ve 720p HD kalitesini özetleyecek olursak: Nebula Capsule II, aydınlık ortamlarda 1 metreden 32 inç, loş veya karanlık ortamlarda daha uzaktan 80 inçe kadar size net görüntüler sunuyor. Bu durumda bir toplantı odasına girdiğinizde ışıkları kapatmadan sunumlar yapabilir, bir sınıfta ışıkları kapatarak onlarca öğrenciye eğitim verebilir, evinizde loş bir odada devasa bir görüntü elde edebilir, ya da kamptayken çadırınızı bir sinema perdesine dönüştürebilirsiniz. Tüm bunları yaptıktan sonra da size 4 saatlik bir batarya süresi kalır. Ben ışık/batarya dengesi açısından oldukça başarılı buldum.
Akıllı Özellikler
Bir taşınabilir projektör aldığınızda artık mutlarak aramanız gereken özelliklerin başında dahili bir işletim sistemi ya da akıllı özellikleri olup olmadığı olsun. Çünkü bu cihazları portatif olsun, her yerde kullanabileyim diye alıyorsun ve yanınızda bir bilgisayar taşıma ihtiyacı hissetmemeniz gerekiyor. Ya da en azından ben öyle düşünüyorum. Nebula Capsule II, Android TV 9.0 işletim sistemi ile birlikte geliyor. Bir televizyon işletim sisteminden beklentilerin hepsini de sunuyor. Yani içerisine Netflix, Spotify, YouTube gibi uygulamaları kurabiliyorsunuz. Daha da önemlisi bu uygulamalarının bazılarından videoları cihazın içerisine kaydedebiliyorsunuz. Örneğin Netflix uygulamasında, beğendiğiniz bir dizinin 5 bölümünü Nebula Capsule II içerisine indirebilir, daha sonra internet yokken bile izleyebilirsiniz. Spotify maalesef bunu desteklemiyor ya da ben beceremedim. Zaten müzik dinlemek için projektör kullanmak da pek mantıklı değil. Herneyse, Anker Nebule Capsule II’yi açtığınıda, cep telefonunuz ve WiFi internetiniz ile eşleştirip gerekli kurulumları yapıyorsunuz. Bu aşamadan sonra karşınıza Android TV uygulaması çıkıyor. Az önce bahsettiğim uygulamalar gibi onlarca uygulamayı kurmanız mümkün. 32 GB’lık hafızası ne yazık ki az olmuş. Uygulama ve indirilebilir içerikler için biraz daha fazla alan konabilirdi. Nebule Capsule II aynı zamanda bir Chromecast gibi davrandığı için kurduğunuz uygulamalar ya da oyunları cep telefonunuz üzerinden kumanda edebiliyorsunuz.
Ancak birçok konu elbette ne kadar bağlı olduğunuz ile alakalı. Yani offline olarak yapabileceğiniz şeylerin de bir sınırı var. Az önce dediğim gibi Netflix filmlerini eğer indirdiyseniz bunları izleyebilirsiniz. Ya da YouTube Premium hesabınızdan indirdiğiniz dosyaları. Ancak cihazın üzerindeki USB girişi burada imdadınıza yetişiyor. Uygun bir medya oynatıcı indirirseniz, örneğin VLC gibi, USB bellekte bulunan video, ses veya resim dosyalarını oynatabilirsiniz. Elbette cihazı bir chromecast olarak kullanabildiğiniz için cep telefonunuzda bulunan sunum dosyalarını da yansıtmanız mümkün. Dilerseniz cep telefonunuzu bir WiFi hotspot haline getirip, Anker Nebula Capsule II’yi buraya bağlayıp, ardından ekranı yansıtmanız da mümkün. Yani doğrudan Anker içerisinde bir slide gösterim uygulaması kurmak yerine cep telefonunuzdaki tüm dosyaları büyük ekranda gösterebilirsiniz. Ben Microsoft PowerPoint’te bulunan sunum dosyalarımı sorunsuz bir şekilde gösterebildim. O yüzden USB bellekteki powerpoint dosyalarını göstermek için uygulama kurmakla uğraşmadım. Gördüğüm kadarıyla Android TV OS’da da sunum gösterme uygulamaları var.
Son olarak eğer kumandayı taşımak istemiyorsanız, Anker’in Nebula serisi için geliştirdiği uygulamayı yükleyebilirsiniz. Bu uygulama sayesinde kumandanın yapabildiklerinden çok daha fazlasını yapabiliyorsunuz. Mesela arama ekranına uzun bir metin gireceksiniz. Kumanda ile tek tek sanal klavye üzerinden harfleri seçmek zorundasınız. Bunun yerini cep telefonunuzdaki klavyeyi kullanabilir hale geliyorsunuz. Üstelik cep telefonunuzun dokunmatik ekranını bir tablet ekrana çevirip, ekranda mouse imlecini hareket ettirebiliyorsunuz. Yani telefon ve Anker Nebule Capsule II ikilisi hem ev eğlence hem de sunum ihtiyaçlarında çok çok başarılı iş çıkarıyor.
Batarya Gücü ve Şarj
Anker Nebula Capsule II içerisinde 9700 MAh’lik batarya var. Hiç fena değil. Keşke harici şarj aleti olarak da kullanılabilse. Bu güçlü batarya sayesine 3 saate yakın film izleyebilirsiniz. Muhtemelen basit sunumları ekonomik modda yapacak olursanız bu süre biraz daha artacaktır. Örneğin bir bluetooth hoparlör olarak kullanmak isterseniz 30 saat boyunca müzik dinleyebilirsiniz. Yani projeksiyonu açmadan yalnızca ses çıkışı olarak kullanmak isterseniz.
Beraberinde 30 Wattlık bir şarj cihazı geliyor. Bu şarj cihazı üzerinde akıllı USB Type C çıkış var. Ben büyük bir hevesle cep telefonumu da şarj etmek istedim ancak mümkün olmadı. Yüksek watt çıkışı benim eski model telefonumu kızartırmıydı emin değilim. Peki aynı çıkışa bir harici batarya takabilir miyiz? Yani bir powerbank ile Anker Nebule Capsule II’nin şarj ömrünü uzatmak mümkün mü? Teoride evet, harici bir şarj kullanabilir ve daha uzun süre pil ömrü elde edebilirsiniz. Ancak evinizde geleneksel olarak kullandığınız ucuz powerbankler ne yazık ki işe yaramıyor. Bunun için yine minimum 30 Watt çıkış verebilen, notebook ve tabletler için geliştirilmiş ürünlere ihtiyacınız var. Yani örneğin Anker PowerCore+ 26800 PD satın alacak olursanız, bu durumda içerideki 9700 mAh’lik batarya ile 3 saat, dışarıdan takacağınız 26.800 mAh’lik batarya ile de yaklaşık 9 saat, yani toplamda 12 saatlik film izleme süresi elde edersiniz. Sözün özü, doğru bir batarya ile dışarıdan şarj etmeniz mümkün.
Ses Performansı
Anker Nebula Capsule II ile tamamen sessiz bir ortam elde ettiğinizi söylememiz güç. Elbette içerisinde bir fan var ve DLP teknolojisinde aşırı ısıyı atmak için mutlaka iyi bir fan gerekiyor. Ancak dibinde durmama rağmen bu fan sesinden rahatsız olmak, hele ki film veya müzik sesini bastırması mümkün değil. Fan çıkışları nerede emin değilim ancak yüzüme üfleyen bir sıcak hava da olmadı. Bu açıdan gayet iyi.
Cihazın ses çıkışı gayet iyi. 270 derece ses çıkışı var. Yani yalnızca bir noktadan gelmiyor. 8 Wattlık hoparlör gayet iyi iş çıkarıyor. Ayrıca okuduğum kadarıyla içinde iki adet bass hoparlör var. Sosyal medyada ve diğer platformlarda Anker Nebula Capsule II’yi bluetooth hoparlör olarak kullananlar var. Yani ses çıkışı konusunda söyleyecek hiçbir şeyimiz yok. Çok çok başarılı.
Toparlayalım
Anker Nebula Capsule II, mini projeksiyon cihazı arayanlar için birkaç açıdan oldukça iyi özellikle sunuyor: iyi bir ışık/batarya dengesi, akıllı özellikler, çok küçük tasarım ve kolay kullanım. En önemlisi cihazı kurumsal bir toplantıya götürüp sunum da yapabilirsiniz, kampa gittiğinizde film de izleyebilirsiniz. Her iki kullanım için de yeterince dayanıklı ve kaliteli bir tasarıma sahip. DLP teknolojisi ve 720p çözünürlük sayesinde de keskin ve net görüntü elde ediyorsunuz. USB bellek üzerinden dosyalarınıza erişmesi, 32 GB’lık dahili hafızası da, kurumsal tanıtım filmleri ya da diğer dosyaları taşıma işini kolaylaştırıyor. Bundan daha fazlasına ancak 400 ya da 600 ANSI Lumen gücüne bir cihaz ile erişebilirsiniz. Örneğin Nebula Mars II Pro gibi. Bu cihazlara doğru çıktığınızda ya batarya performansından ya da mobiliteden feragat etmek zorunda kalıyorsunuz. Nebula Capsule II, kendi alanındaki ihtiyaçları tam olarak karşılayan bir ürün olmuş.
Hocam netflixi nasil yükledin. Keşke ondan da bahsetseydin.