Fransa’nın görmek istediği değişiklikler, teknoloji şirketlerinin rekabete aykırı davranışlarını azaltmak ve tüketiciler için daha fazla çevrimiçi koruma sağlamak için tasarlanmış yasa önerisi olan Dijital Hizmetler Yasası ile ilgilidir. Yasaya göre, şirketlerin ihlali tespit edilirse, cezaları da ağır olacak.
Fransa ayrıca ülkelerin, sorunlu olduğu düşünülen içerikleri platformlarından kaldırmaya zorlama gücüne sahip olduğunu görmek istiyor. Fransa, “yasa dışı içeriğin ayıklanmasından” AB’den çok devletlerin sorumlu olmasını istiyor.
Financial Times’a göre, Fransa’nın Dijital Ekonomi Bakanı Cedric O, konuyu tartışmak için son birkaç haftadır Avrupa parlamentosunun çeşitli üyeleriyle bir araya geliyor. Times’a verdiği demeçte bakan, “Bu yasaların hayata geçirilmesi, Fransa’nın gelecek yıl AB Konseyi’nin dönüşümlü başkanlığını üstleneceği zaman için ana hedefimizdir. Hem ekonomilerimiz hem de demokrasilerimiz için hayati önem taşıyan konulara değiniyoruz.” dedi. Cedric O, ayrıca üye ülkelerin sadece yasadışı içeriği değil, “zararlı içerik ve dezenformasyon” olarak adlandırdığı şeyleri de denetleyebilmesini istiyor. “Metnin diğer sorunlu içerik türlerini içerecek şekilde genişletilmesi gerektiğini düşünüyoruz.” diyen O, yasal bir çerçeve olmadığında Twitter veya Facebook’un “sevmedikleri” konuşmaları sansürlemesini engelleyecek hiçbir şey olmadığını ifade ediyor.
Öneri bazı AB yetkililerini ise endişelendiriyor. Times’a böyle bir hareketin tek pazarı “parçalayacağını” söyleyen yetkililer, 27 ülkenin her birine bu tür kararlar alma izni verilirse, sonucun tek pazarı bir “kabusa” dönüştüreceğini düşünüyor.