Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen Ekonomi Reformları Tanıtım Toplantısı’nda ekonomide atılacak olan adımlarla ilgili önemli açıklamalar yaptı. Erdoğan, toplantıda Yazılım ve Donanım Endüstrileri Başkanlığı’nın kurulacağını da duyurdu. Türkiye’nin yazılım ve donanım alanında gelişmesini devam ettirmek hedefiyle kurulacak yeni kurum, Cumhurbaşkanlığı himayesinde olacak.
Yazılım ve Donanım Endüstrileri Başkanlığı konusunda görüşlerini bildiren Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Kamalı, “Yazılım ve Donanım Endüstrileri Başkanlığı’nın kuruluşunu olumlu ve stratejik bulduğumuzu belirtmek isteriz.” dedi. Kamalı’nın açıklamalarında şu ifadelere yer verildi:
“YASAD olarak yazılım sanayinin ülkemizin 2023 yılı kalkınma hedeflerinde önemli bir yer tutmasından gurur duymakta ve bu hedefe doğru ülkemiz tarafından atılan adımları memnuniyetle izlemekteyiz. Günümüzde dijital dönüşüm ve yapay zekâ gibi ilerici tüm teknolojilerin tabanında yazılım yer almaktadır. Tüm üretim sektörlerinin dünya çapında rekabet gücü kazanabilmeleri için yerli yazılım kullanarak maliyetleri kontrol altında tutmaları ve finansal para politikalarının dışa bağımlı dalgalanmalarından kurtulmaları gerekmektedir. Öte yandan ülkemizin önemli bir avantajı olan genç nüfusumuzun teknolojiye yönlendirilerek yazılım sektörünün uzun zamandır yaşadığı nitelikli istihdam gücü açığının bertaraf edilmesi de günden güne önem kazanmaktadır. Bu bağlamda Sayın Cumhurbaşkanımızın 12 Mart günü yaptığı açıklamayla Cumhurbaşkanlığına bağlı Yazılım ve Donanım Endüstrileri Başkanlığı’nın kuruluşunu olumlu ve stratejik bulduğumuzu belirtmek isteriz. Böyle bir kurumun tek merkezden kapsayıcı ve ilerici politikalar oluşturması, sektör paydaşları ile sürekli iletişimde kalarak yaşanan problemlere hızlı ve etkin çözümler getirmesinin yerli yazılım sanayi ürünlerinin hızla yaygınlaştırılması açısından çok kritik ve önemli bir gelişme olarak görüyoruz. Derneğimizin temel misyonu olan yerli yazılım ürünlerimizin global pazarlara hazırlanması ve uluslararası ölçekte marka değerinin arttırılması konusunda yol haritalarının devletin en üst kurumu tarafından çizilmesi de sektörümüze ayrı bir güç verecektir.
Yazılım sektörümüzün küresel ölçekte büyümesi ve makro ekonomi boyutunda ülkemize finansal ve teknolojik değer kazandırması en öncelikli hedefimizdir. Bu bağlamda yeni kurulan Yazılım ve Donanım Endüstrileri Başkanlığına başarılar diler, tüm sektörümüz ile birlikle iş birliği içerisinde olacağımızı bildirmek isteriz.”