Araştırmacılar, akıllı telefonlar için daha uzun ömürlü pillerin nasıl üretileceği konusunda sürdürülebilir çözümler sunmakla uğraşıyor ve bu konuda büyük gelişmeler kaydedildi. Firmaların en pahalı yani amiral gemileri-premium modelleri dahil birkaç yıllık kullanımdan sonra performansının yüzde ellisini dahi karşılayamıyor. Özellikle iPhone modellerde bu sorun oldukça göze çarpıyor. Çoğu akıllı telefonun da ilk yıl kullanımından sonra performansının yüzde yirmisini kaybediyor.
Japonya İleri Bilim ve Teknoloji Enstitüsü’ndeki (JAIST) araştırmacılar, pillerin orijinal kapasitelerini en az beş yıl boyunca (yüzde 95’e kadar) korumalarına yardımcı olan devrim niteliğinde bir materyal geliştirdiler. Bu yeni teknoloji ile beraber bir akıllı telefon, dizüstü bilgisayar ve hatta elektrikli bir araç çok daha fazla pil ömrüne sahip olacak. Japon bilim insanları tarafından yapılan bu keşfin sonuçları çok kapsamlı, yani birçok şeyin baştan tasarlanmasına bile olabilir.
Profesör Noriyoshi Matsumi liderliğindeki JAIST’teki bilim insanları, mevcut teknolojiden daha iyi performans gösteren bir bağlayıcı malzemesi keşfettiler. Günümüzde kullanılan pillerin negatif terminalleri, mükemmel bir performansa sahip olmayan Poliviniliden Florür (PVDF) adı verilen bir bağlayıcı malzemeye sahiptir. Sadece 500 kez yeniden şarj edildikten sonra, PVDF kullanan tipik piller orijinal kapasitenin yüzde 35’ine kadar kaybeder. Bu, bir veya iki yıl sonra akıllı telefonlarda pil ömrünün azalmasına neden olur.
Bununla birlikte, yeni bağlayıcı malzeme Bis-imino-asenaftenkinon-Parafenilen (BP) olarak adlandırılır. Bağlayıcı, 1700’den fazla şarj döngüsünden sonra bile pil kapasitesinin yüzde 95’ini korumayı mümkün kıldı. Böylece pil, orijinal kapasitesini önemli ölçüde kaybetmeden beş yıla kadar verimli kalıyor.
Çalışmaların somut hale gelmesi için biraz daha süre olduğu belirtilirken, akıllı telefonlar ve diğer teknolojik araçlar için daha güvenilir ve dayanıklı pillerin üretiminde yeni pil teknolojisinin kullanılmasına yol açacak ortaklıklar konusunda JAIST ile anlaşmalar yapılması bekleniyor.