Robotları sokaklarda iş yaparken henüz fazlaca görmüyoruz çünkü sokak ortamı mevcut yapay zeka algoritmalarını zorlayan hava, sokak hayvanı, yaya gibi sayısız engele sahip. Üstelik toprak, beton, çamur gibi farklı ve devamlı değişkenlik gösteren zemin tipleri de programcıların işini bir hayli zorlaştırıyor. Ancak Berkeley Üniversitesi, Facebook ve Carnegie Mellon Üniversitesi gerçek zamanlı bölge tarama sistemine farklı bir boyut getiriyor.
Gerçek dünyaya bir adım daha…
Üçlünün gelişmiş bir yapay zeka ile test ettiği robotlar şu an için kum, çamur, çimen gibi zorlu arazilerde başarı ile yol alabiliyorlar. Özellikle yük dolu sırt çantası ile %70 ve %80 oranında başarı sağlayan robotların yakın gelecekte taşımacılık, sipariş teslimi, yaşlı bakımı gibi alanlarda kullanılması planlanıyor.
Yeni stratrejide RMA denilen hızlı motor uyum olarak dilimize çevrilecek sistem yoğun olarak kullanılıyor. Algoritma zemindeki veriyi işleyerek RMA’ya alması gereken duruş konusunda emirleri veriyor ve robot ayakta kalmayı başarıyor. En azından önceki sistemlere göre çok daha başarılı olan robotların gerçek dünyaya bir adım daha yaklaştıkları uzmanlar tarafından belirtiliyor. Berkeley’de Elektrik Mühendisliği ve Bilgisayar Bilimleri alanında profesör olarak görev yapan Jitendra Malik, “Facebook’un katkılarıyla RMA’yı geliştiriyoruz. Hedefimiz her şeyden önce robotlarımızın her türlü zeminde başarılı olabilmeleri. Ancak bu sayede küresel bir başarı sağlanıp robotları yaygınca kullanabiliriz.” diyor.
Kim bilir, farklı zemin derken belki de Facebook, uzay madenciliğini kast ediyordur…