Gartner, 2023 yılına kadar mevcut uygulamaların %90’ının hala kullanımda olacağını ve çoğunun yetersiz modernizasyon yatırımı almış olacağını tahmin ediyor. 2019’da yayınlanan bir Forrester anketi ise, katılımcıların %56’sının önümüzdeki iki yıl içinde ana bilgisayar kullanımını artırmayı planladığını, %36’sının da aynı miktarda kullanım planladığını ortaya koyuyor.
Modernizasyon projelerinin başarısız olmasının onlarca nedeni var. İşte en yaygın beş tanesi.
Sınırlı Keşif Aşaması
Çözülmesi gereken en acil iş sorununa odaklanmadan, teknik zorluklara öncelik verilmesi cazip gelebiliyor. Genellikle sistem mimarları, iş öncelikleri hakkında yeterli içgörüye sahip olmadan bir proje planı oluşturuyor. Mimarların, başlamadan önce projenin hedeflerini ortaya çıkarmak için dahil olan her departmanı araştırması gerekiyor. Genel olarak, her modernizasyon projesi gelirler nasıl artırılır ve harcamalar nasıl azaltılır şeklinde iki iş hedefine dayanıyor. Mimarlar, tanımlanan iş hedeflerine dayanarak modernizasyon girişimlerinin ne kadar ileri ve hızlı gitmesi gerektiğini belirlemelidir.
Monolitik Projeler
Eski sistemlerin boyutuna ve karmaşıklığına bağlı olarak, bir modernizasyon projesi uzun, maliyetli ve riskli, hatta daha başlamadan başarısızlığa mahkum olabiliyor. Önerilen bir yaklaşım, büyük projeleri farklı kilometre taşlarına ayırarak daha hızlı iş sonuçları gösteren küçük projelere bölünmesidir. Bu strateji aynı zamanda keşif aşamasında kaçırılan gereksinimler ve yeni iş gerçeklerinin bir sonucu olarak yol boyunca meydana gelen değişiklikler için düzeltmeler yapılmasını sağlıyor.
Önemli Girdilerin Eksikliği
Bir modernizasyon projesinin planlama aşaması, mimarlar, analistler, şirket yöneticileri, güvenlik uzmanları ve diğer personel dahil olmak üzere kuruluştaki birden fazla aktörden girdi gerektiriyor. Bir mimar olarak herkesi dinlemek, esnek olmak ve tüm rotaları keşfetmek çok önemlidir. Bununla birlikte, rotanın ayarlanabilmesi, geminin yanlış yöne ve çok uzağa yelken açmasını önlemek için proje yetkilisinin son sözü ve sorumluluğu olması gerekiyor.
Bazen en büyük zorluk, eski sistemlerle ilgili yeterli girdiyi almaktır. Uygulamaları ve mantığı yazan kişiler artık kuruluşta olmasa bile, bu sistemlerin tasarımını ve bağımlılıklarını anlamak için her türlü çabanın gösterilmesi gerekiyor. Çok yaygın bir hata, COBOL’dan kod taşımak için gereken çabayı küçümsemek oluyor. Eski sistemlerin genellikle bir kuruluşun kalbine ulaşması nedeniyle, modernize edilmiş platformlar için bu kodu değiştirmek kalp ameliyatı kadar karmaşık olabiliyor.
Esnek Olmayan Tasarım
Şirketler, sürekli rekabetçi fiyatlar ve hizmetler sunmak için hızla değişen iş ortamına uyum sağlayabilen esnek bir mimariye ihtiyaç duyuyor. Birçok kuruluş, ne anlama geldiğini bile bilmeden çevik olmaları gerektiğini söylüyor. Esnek bir mimari, tasarımın çeşitli ve farklı iş akışlarını barındırabileceği anlamına geliyor. Süreçlerin, teknoloji entegrasyonlarının ve işe yerleştirmenin bugün nasıl çalıştığına ve gelecekte nasıl değişip uygulanabileceklerine dair bir harita oluşturmak için zaman ayırmak önem arz ediyor. Mimar, birden fazla platformdan oluşan karmaşık geliştirme ortamlarını dikkate almalıdır.
Bulut bilişim söz konusu olduğunda, birden fazla bulut sağlayıcısının ve verilerin şirket içinde ve bulutta depolandığı bir hibrit mimarinin olacağı varsayılmalıdır.
Yetersiz Test
Kalite güvencesi (QA), başarılı bir modernizasyon projesinde kritik bir rol oynuyor. Genellikle entegrasyon olarak adlandırılan bir üretim öncesi ortamı, üretimle aynı oluyor ve üretim iş yüklerini simüle ediyor. Ve gerçek üretim ortamına taşınmadan ve dağıtılmadan önce her zaman korunması gerekiyor. Ayrıca, güvenlik gereksinimleri, modern donanım, işletim sistemleri, ağlar ve web tarayıcıları ile tam uyumluluğu, arıza riski olmadan çalışmasını ve tüm paydaş beklentilerini karşıladığından emin olmak için modern sistem tamamen incelenmelidir. Birçok proje, bütçe yönergelerini karşılamak için test ile kestirme yollar kullanıyor ancak bu, sistemler üretime alındığında yolun aşağısında feci sonuçlara yol açabiliyor.
Dijital dönüşüm projelerini hızlandıran işletmelerin yeni çevrimiçi ekonomi ile gelişmeye başlamasıyla birlikte, modernizasyon artık isteğe bağlı değil, bir gereklilik haline geliyor. Bu projelerin başarısı, mimarın tüm paydaşların girdilerini ve gelecekteki olası tüm teknik karmaşıklıkları göz önünde bulundurarak en acil ihtiyaçlara öncelik verme ve odaklanma yeteneği ile belirleniyor. Bir modernizasyon projesi doğru bir şekilde kapsamlandırıldığında ve buna göre planlandığında, sonuç yeni verimlilikler getiren ve daha iyi müşteri deneyimleri sağlayan daha ölçeklenebilir ve sağlam bir altyapı olacaktır.