Avrupa Komisyonu, cihaz OEM’lerinin cihazları için beş yıla kadar yazılım desteği ve yedek parça sunmasını, tabletler için yedek parçaların ise altı yıl boyunca sunulmasını önerdi. Ayrıca cihaz üreticilerinin yedek parça fiyatlarını yayınlamasını ve daha sonra artırmamasını istiyor. Ancak yedek parça fiyatlarını belirleme niyetinde değil.
Bununla birlikte, Alman medyasında yer alan haberlere göre Alman hükümeti AK’ye onarım ve yazılım güncellemelerinin en az yedi yıl boyunca ele alınması konusunda ısrar ediyor.
Buna ek olarak, Alman hükümeti onarımlar için yedek parçaların üreticiler tarafından üçüncü şahıs tamircilere ‘makul bir fiyatla’ sunulmasını da istiyor. Bu talep aynı zamanda akıllı telefon üreticisinden yedek parça fiyatını açıklamasını talep etmeyi de içeriyor ve yedek parça fiyatı açıklanırsa piyasaya sürülmesinden bu yana geçen süreyi geçen terminallerin onarım fiyatı alışılmadık derecede yüksek olacak. Böyle bir durumun önlenmesine yol açacak gibi görünüyor.
Avrupa Komisyonu ayrıca onarımlar için yedek parçaların ‘5 iş gününe kadar’ teslim edilmesini talep ederken, Alman hükümeti parçaların daha hızlı teslim edilmesini istiyor. Apple, Samsung, Huawei ve diğer cihaz OEM’lerinden oluşan DigitalEurope Industry Association, Avrupa Komisyonu’nun önerilerinin biraz fazla olduğuna inanıyor. Cihazları için üç yıllık güvenlik güncellemeleri ve iki yıllık işletim sistemi güncellemeleri önerdiler.
Avrupa Birliği’nin girişimi, 2023 yılına kadar yasal bir normun gücünü kazanabilir ve bunun nedeni, tüketicilerin çevre gündemiyle ilgilenmesinden çok, telefonların daha uzun süre çalışması gerekir. Ve ilgili yasa çıkarsa, mobil cihazların ömrü pratik olarak iki katına çıkabilir – bugün üreticiler ortalama 2,5 ila 3,5 yıl destek sunuyor.