Robotlar gerçek dünya ortamında çalışmaları çok zorlu bir süreç. Hava, nem ve birçok engel nedeniyle sayısız değişkenin olduğu gerçek dünyaya uyum sağlamak için robotlar yoğun bir eğitimden geçiyor. İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü, geliştirdikleri sanal bir platformla, bu eğitim sürecini hızlandırmayı ve çok daha verimli hale getirmeyi başarıyor. ANYmals isimli 4000 sanal robotun devamlı olarak değişen engellere karşı mücadele verdiği sistem, makine öğrenimi konusunda yeni ufuklar açıyor.
Karınca Yuvası
Nvidia tarafından geliştirilen işlemciler ve İsviçreli bilişim uzmanları tarafından hazırlanan algoritma devamlı olarak güncelleniyor; daha doğrusu kusursuzlaşıyor. Robotlar engebeli, çukurlu ve yokuşlu ortamlarda bacak hareketlerini geliştiriyor. 4000 robot da başarıya ulaştığında, daha zorlu bir tasarıma geçiliyor.
Uzaktan bakıldığında yuva inşa eden karıncalara benzeyen robotlar yine de gerçek ortamda zorluk çekiyor. Bunun nedenini de sanal ortam ile gerçek arasındaki gecikmelere bağlayan uzmanlar şimdi de robotların algılayıcılarındaki ince ayarları düzenliyorlar. Ayrıca bir diğer sorun da hızların artmasıyla meydana geliyor. Yoğun eğitimin, sabit bir hızda gerçekleşmesinin aslında robotlar için bir dezavantaj olduğu ortaya çıkıyor. Tüm bu tecrübeler, algoritmanın geliştirilmesi için veriye dönüştürülüyor.