Şirketler artık fiziksel donanıma yatırım yapmak yerine, bu işi bulut tedarikçilerine bırakıyor. Uzaktan çalışmanın gündemden hiç düşmediği bu zamanlarda her geçen gün daha fazla şirket, bulut çözümlerine yöneliyor. Dolayısıyla bu ihtiyacı karşılamak adına bilişim hizmetlerini bulut üzerinden sağlayan firmaların sayısı da çığ gibi büyüyor. Hal böyle olunca seçim yapmak da bir o kadar zor olabiliyor. Şimdi gelin belli kıstaslar ortaya koyarak daha sağlıklı karar vermenin önünü açalım.
1. İş ihtiyaçları
İşinizin tam olarak neye ihtiyaç duyduğunu ve karşınızdaki şirketin bunu ne kadar karşılayabileceğini bir dengeye oturtun. Genellikle size sunulacak hizmet planları arasında seçim yaparken bütçenizden çok hedefleriniz öne çıkmalıdır. Şirketinizin çok üzerinizde profesyonel ya da çok altınızda kalan bir şirket ile el sıkışmayın.
2. Maliyet
Orta ve uzun vadede bulut, kârlı bir yatırım olsa da ilk başta yüksek bir taşınma maliyeti ile karşılaşabilirsiniz. Dolayısıyla doğru bir hizmet ve taşınma planı seçip maliyet konusunda gereksiz açılmayın. İhtiyacınız olan hizmetleri belirleyip fazlasını paketten çıkartın.
3. Veri güvenliği
Veri güvenliği konusunda oldukça talepkar olmanız doğal. Sonuçta bir açıdan şirketin kalbini uzakta bulunan bir yere emanet ediyorsunuz. Yerli ya da yabancı fark etmez, birlikte çalışacağınız bulut tedarikçisinin sunucularının fiziksel olarak nerede olduğunu öğrenin. Fiziksel sunucuların şirket bünyesinde olması (düşük fiyata başka bir yerden kiralanmamış olması) güvenlikte sizi bir adım yukarı taşıyacaktır. Veri ihlali konusunda ne gibi önlemler alındığını ve mümkünse bir demo ya da simülasyon görmek istediğinizi belirtin.
4. İleri teknoloji
Operasyon kabiliyeti gelişmiş ve teknolojik olarak da ileri sistemler kullanan bir sağlayıcı ile çalışmanız geleceğe dönük bir yatırımdır. Özellikle şirketinizin hedefleri ve ölçeklendirmeye uygun olarak doğacak yeni ihtiyaçlarınızın anlaşacağınız bulut bilişim şirketi tarafından karşılanacağından emin olun.
5. Destek
Bulut ortamı biraz fazla sanal olduğu için 7/24 destek hattının olması büyük önem taşıyor. Özellikle şirket verilerinin ya da sunucuların taşınma sürecinde profesyonel bir ekiple çalışmak istediğinizi belirtin. Destek ve danışma ekibini dışarıdan bir başka bir şirketle halleden bulut tedarikçileri genellikle sorun karşısında daha geç çözüm bulurlar.
6. Sertifikalar ve standartlar
Anlaşacağınız sağlayıcının ISO 27001 veya benzer bir sertifikaya sahip olduğundan emin olun. Eğer yabancı bir şirket ile görüşüyorsanız kurumun, o ülkenin Siber Güvenlik departmanının sağladığı sertifikalara sahip olup olmadığını kontrol edin. İngiltere ve ABD kaynaklı şirketlerde bu tarz uygulamalar belli bir standartlaşmayı beraberinde getiriyor.
7. Güvenilirlik
Kağıt üzerinde buluta dair tüm veriler göz kamaştırıcı olabilir. Ancak uygulama geldiğinde işin asıl rengi belli olacaktır. Bunun için bulut tedarikçisinden birkaç şirketin son bir yıllık performans raporlarını incelemeyi talep edin. Elbette çok detaylı ve özel bir veriden bahsetmiyoruz. Sadece sunucuya erişim, veri trafiği gibi genel bir değerlendirmeyi referans alabilirsiniz. Bu verinin içerisinde sistemin devre dışı kaldığı ya da göçtüğü durumlarda ne kadar sürede kendini yenilediğini de öğrenip iş planınızı ona göre revize edebilirsiniz.
Sonuç olarak tek doğrunun olmadığı bir alandayız. Doğru ortağı bulmak için önce kendi hedeflerinizi iyi analiz etmeniz gerekiyor. Ardından bütçenizi belirleyip size paralellik gösteren, size göre kendini ayarlayabilen bir bulut tedarikçisi ile daha hızlı yol alabileceğinizi göreceksiniz. 20 yıla yakın sahip olduğu siber güvenlikteki uzmanlığını bulut hizmetlerine de dahil eden NSC Bulut’un kurumlar için sunduğu benzersiz Kubernetes bulut tekliflerini inceleyin.