Birleşik Krallık’taki araştırmacılar, insan akciğerlerini tıp uzmanlarının ulaşması zor olan yerlere kaydırmak için tasarlanmış, otonom özellikli yılan benzeri bir robot geliştirdiler. Yeni araç, akciğer kanseri ve diğer akciğer hastalıklarının tespitini ve tedavisini iyileştirebilir.
Geçen hafta Soft Robotics dergisinde yayınlanan bir tıbbi makalede, Leeds Üniversitesi’nden bilim insanları, manyetik disklerden oluşan ve yaklaşık 2 milimetre kalınlığında yani bir tükenmez kalemin ucunun yaklaşık iki katı büyüklüğünde yeni bir “manyetik dokunaç robotu” geliştirdiklerini açıkladılar.
Uzmanlar yakın gelecekte, robotun kullanımının doktorlara daha iyi yardımcı olacağını ve insan kalbi, böbrek veya pankreas gibi diğer organları daha kapsamlı bir şekilde araştırmak için genişletilebileceğini söylüyorlar. Yalnız bu gelişme için biraz daha beklemek gerekiyor. Zira araştırmacılar, robotun klinik bir ortamda kullanılması için hâlâz 5 ila 10 yıl olduğunu belirtiyorlar.
Johns Hopkins Üniversitesi’nde biyomedikal mühendisliği profesörü olan Nitish V. Thakor, otonom robotun henüz çok yeni ancak bir o kadar da umut verici olduğunu ifade ediyor: “Robot, akciğerlerin dışındaki alanlarda, özellikle de kalpte potansiyel olarak yararlı olabilir. Cihazın özerk yeteneği onu eşsiz kılıyor. Bana kalırsa ameliyatları değiştirme yeteneğine sahip bir teknoloji var elimizde.”