Günümüzde farklı boyut ve işlevlerde çok sayıda uzaktan kumandalı robot bulunuyor. Ancak son çalışmalar doğrultusunda dünyanın en küçük robotunun geliştirildiğini görüyoruz. Northwestern Üniversitesi’ndeki mühendisler kısa bir süre önce, minik bir yengeç gibi görünen dünyanın en küçük uzaktan kumandalı robotunu tamamladıklarını bilim çevrelerine duyurdu.
Geleceğin tıbbının küçük devleri
Robotun en önemli özelliklerinden biri akrabotik becerileri. Yürümeye ek olarak robot, rahatlıkla bükülüp zıplayabiliyor. Üstelik minik robotun gerçekleştirebileceği bu ve benzeri hareketler için herhangi bir motor, hidrolik, elektrik kullanmadığını hatırlatalım.
Robotun bu becerilerinin ardında lazer teknolojisi yer alıyor. Robot, ısı uygulandığında belirli bir şekle dönüşen özel bir alaşımdan üretiliyor. “Bu eklemler başlangıçta bükülmüş bir diz gibi duruyor. Ardından o eklemde şekil hafızalı alaşımı yerel olarak ısıttığımızda, kendiliğinden hareket ediyor.” diyor John Rogers. Ayrıca Rogers, robotu hareket ettirmek için sırayla farklı parçalarına ısı uygulamak için bir lazer ışını kullandığını belirtiyor.
“Robotların hareket etmekten başka bir şeyler yapabilmeleri gerekiyor. Gelecekte, belki de bu robotları teşhis ve cerrahi müdahalelerde kullanabilirsiniz. Örneğin, tıkanmış arterlerdeki plakları çıkarmak veya buna benzer bir şey. Ancak bu kadar küçük robotlar için ameliyatsız ve tıbbi olmayan farklı uygulamalar da olabilir.” diye ekliyor Rogers.