Columbia Üniversitesi’nde geliştirilen yeni bir robotik sistem, kendisinin kinematik bir modelini oluşturup bu modeli bir sonraki hareketi planlamak, hedefe ulaşmak ve çeşitli durumlarda engellerden kaçınmak için kullanabiliyor. Columbia mühendisleri giyinmek oyun oynamak gibi gündelik işlerde beynin sürekli olarak ileriyi planladığını belirtiyor. “Hayal etmek” ise aslında bu tanımın bir parçası. Yani yakın gelecekteki eylemler… Buradan hareketle robotların da aynı şekilde ileriki adımları kendi başlarına atması mümkün hale geliyor. Araştırma ekibi, ilk kez herhangi bir insan yardımı olmadan tüm vücut hareketlerinin bir modelini sıfırdan öğrenebilen bir robot yarattıklarını duyurdu.
Aynalarla dolu bir salon…
Science Robotics tarafından yayınlanan yeni bir çalışmada, araştırmacılar robotlarının kendi kinematik modelini nasıl yarattığını ve ardından kendi modelini hareketi planlamak, hedeflere ulaşmak ve çeşitli durumlarda engellerden kaçınmak için nasıl kullandığını gösteriyor. Araştırmacılar, akış halindeki 5 video kameradan oluşan bir dairenin içine robotik bir kol yerleştiriyor. Robot, serbestçe gezinirken kameralardan kendisini izliyor. Bir aynalı salonda kendini ilk kez keşfeden bir bebek gibi, robot çeşitli motor komutlarına tepki olarak vücudunun tam olarak nasıl hareket ettiğini öğrenmek için kıpırdama, bükülme gibi önceden programlanmamış bir dizi hareket gerçekleştiriyor.
Makine mühendisliği profesörü ve çalışmanın yapıldığı Columbia Yaratıcı Makineler Laboratuvarı yöneticisi Hod Lipson, “Robotun kendisini nasıl hayal ettiğini gerçekten merak ettik. Yaklaşık üç saat içinde robot, motor hareketleri ile çevresindeki kapladığı hacim arasındaki ilişkiyi keşfetmeyi başardı. Ancak henüz onun bilinmeyen bir kutu olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü hareketlerin sadece %1’i doğruydu. Gelecek ise bilinmiyor.” diyor.