Çin’in güneybatısındaki Sichuan Üniversitesi’nden Çinli bilim insanlarından oluşan bir ekip, mikroplastikleri “yiyen” robot balıkların bir gün dünyanın kirli okyanuslarını temizlemeye yardımcı olabileceğini söylüyor. Yumuşak dokulu ve sadece 1.3 santimetre boyutunda olan bu robotlar, sığ sulardada mikroplastikleri emerek çevreyi korumada önemli bir rol üstlenebilir.
Ameliyatlarda kullanılabilir
Robotu geliştiren araştırmacılardan Wang Yuyan, ekibin daha derin sularda mikroplastik toplamalarını ve deniz kirliliğini gerçek zamanlı olarak analiz etmek için bilgi sağlamayı hedeflediklerini söylüyor: “Son derece hafif ve minyatür denilebilecek bir robot geliştirdik. Fiziki avantajları nedeniyle onları birçok farklı şekilde kullanmak mümkün. Örneğin, biyomedikal veya riskli ameliyatlarda ve bazı hastalıkları ortadan kaldırmamıza yardımcı olacabilecek potansiyele sahip bir teknoloji bu. Çünkü robotları sığ sular gibi vücudunuza da yerleştirebiliyoruz. Çoğunlukla odak noktamız ve önceliğimiz ise mikroplastiklerin toplanması…”
Robot balık bir ışıkla aydınlatılıyor ve bu özellik yüzgeçlerini çırpmasına ve vücudunu kıpırdatmasına yardımcı oluyor. Araştırmacılar ışık sayesinde robotun diğer balıklara veya gemilere çarpmasını önlüyorlar. Wang, yanlışlıkla diğer balıklar tarafından yenirse, robotun biyouyumlu olan poliüretandan üretildiği için zarar görmeden sindirilebileceğini de sözlerine ekliyor. Balık, kirletici maddeleri emebilir ve hasar gördüğünde bile kendini toparlayabilir.