Oder deltasında yaşayan küçük boyutlu, yapıya duyarlı ve vahşi doğada yerel olarak hayatta kalan sadece 130 üreme çifti olan küçük benekli kartallar, yapay zeka sayesinde korunuyor. Almanya, yapay zeka sistemleriyle bu hayvan türünü kuş gözlemcilerinden daha iyi tespit edip edemeyeceğini araştırıyor.
Çarpışma önleyici sistemler kartalları koruyabilir
Küçük benekli kartallar, düz arazilerin çoğunda hava dinamikleriyle gezinmeye bayılırlar. Ancak insan yapımı müdahaleler, kartallar için tehlikeli rüzgar türbinlerinin oluşmasına neden oluyor. Bu yaz başlarında yürürlüğe giren tartışmalı bir doğa koruma yasası reformu, yuvalama alanlarının yakınında rüzgar çiftlikleri inşa etme konusundaki engelleri azaltıyor. Bu tür kazaları en aza indirmenin bir yolu olarak yapay zeka güdümlü “çarpışma önleyici sistemler” üzerinde çalışılıyor.
Colorado’daki yazılım mühendisleri, havadaki yüz binlerce görüntüyü bir algoritmaya yüklüyor. 10 metrelik bir kulenin üzerine tünemiş bir kamera sistemine bağlı olan ABD’li IdentiFlight şirketinin eğitimli sinir ağlarının, 750 metreye kadar bir mesafeden yaklaşan kartalları tespit etmesi ve türbini elektronik olarak uyarması bekleniyor. Uyarının ardından türbinin dakikada iki turdan fazla olmayan rölanti moduna geçmesi ve kartalın yavaş hareket eden türbin arasından güvenli geçiş yapması bekleniyor.