Yapay zeka, yakında sesinize dayanarak hastalıkları teşhis edebilir

Proje, hassas tıp için büyük ölçekli sağlık veritabanları oluşturmak amacıyla federal hükumetten 100 milyon dolar fon desteği alıyor.

Ulusal Sağlık Enstitüleri, ses verilerini toplamak ve insanları konuşmalarına göre teşhis edebilecek bir yapay zeka uygulaması geliştirmek için büyük bir araştırma projesine fon sağlıyor. Güney Florida Üniversitesi Sağlık Sesi Merkezi direktörü ve çalışmanın lideri olan Doktor Yael Bensoussan, ses teli titreşimlerinizden konuştuğunuzda nefes alma kalıplarınıza kadar sağlıkla ilgili türlü noktalarda potansiyel bilgiler sunduğunu söylüyor.

Bensoussan’a göre alçak sesle ve yavaş konuşan birinin Parkinson hastalığı olabilir. Bilim insanları, depresyon veya kanseri bile bu yöntemle teşhis edebilirler. Ekip, beş alanda rahatsızlığı olan kişilerin seslerini toplayarak çalışmalarını hızlandıracak. Bu alanlar nörolojik bozukluklar, ses bozuklukları, duygudurum bozuklukları, solunum bozuklukları ve otizm ve konuşma gecikmeleri gibi pediatrik sıkıntılar olarak listeleniyor.

Merkezi veritabanı temelleri atılıyor

Proje, hassas tıp için büyük ölçekli sağlık veritabanları oluşturmak amacıyla federal hükumetten 100 milyon dolardan fazla fonla, bir yıldan fazla bir süre önce başlatılan NIH’nin Bridge to AI programının bir parçası. Bensoussan, “Açık kaynak veritabanları dediğimiz şeyden gerçekten çok yoksunduk” diyor ve ekliyor: “Her kurumun kendi veritabanı vardır. Ancak bu ağları ve altyapıları oluşturmak, diğer nesillerden araştırmacıların bu verileri kullanmasına izin vermek için gerçekten önemli.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu