Dünyadaki en hızlı dördüncü süper bilgisayar

Resmi olarak çevrimiçi olduğunda Leonardo, Avrupa'nın en güçlü ikinci bilgisayarı ve dünyanın en güçlü dördüncü bilgisayarı olacak.

“Leonardo HPC Sistemi” olarak adlandırılan sistem, dünyanın en güçlü dördüncü süper bilgisayarı ve Avrupa’nın ilk büyük ölçekli bilgisayarının yaratılmasına yönelik potansiyel bir kuantum sıçraması olarak görülüyor. Peki bu durumda, dünyanın en güçlü dördüncü süper bilgisayarının özellikleri neler? İşte bilmeniz gereken her şey…

Leonardo HPC Sistemi

Leonardo, Fransız yüksek performanslı bilgi işlem şirketi Atos tarafından tasarlanan ve geliştirilen mimari üzerine inşa edildi. Rakamlarla Leonardo’yu anlatacak olursak da şöyle özet geçebiliriz: 3.500 Intel Xeon işlemci, 14 bin Nvidia A100 GPU, 4992 Intel Ice Lake bilgi işlem düğümü, 100 Petabayt depolama.

Avrupa’nın en güçlü ikinci bilgisayarı

Resmi olarak çevrimiçi olduğunda Leonardo, Avrupa’nın en güçlü ikinci bilgisayarı ve dünyanın en güçlü dördüncü bilgisayarı olacak. Leonardo, Avrupa Yüksek Performanslı Bilgi İşlem Ortak Teşebbüsü’nün bir parçası olarak inşa edildi. AB ve birkaç üye devletin ortak finansmanı ile grubun nihai hedefi, dünyanın en hızlı süper bilgisayarını inşa etmek. Jüpiter olarak adlandırılan, 2023 veya 2024’te Almanya’da çevrimiçi olması beklenen exascale bir süper bilgisayar.

Leonardo ile ilgili tartışmasız en ilginç şey, görünüşe göre yükseltilebilirlik düşünülerek tasarlanmış olması. Bu yılın başlarında EuroHPC, mevcut süper bilgisayarları için kuantum işleme yükseltmelerini içeren geleceğe yönelik planlar ortaya koydu. İleriye dönük olarak, Leonardo’nun bazı süslü kuantum yükseltmeleri yapması planlanıyor. EuroHPC’ye göre, İtalyan kar amacı gütmeyen bilgi işlem konsorsiyumu Cineca, 2023’ten itibaren EuroHPC JU adına yeni bir kuantum bilgisayarı yönetecek.

MSA olarak adlandırılan Leonardo’nun kendine özgü mimarisi, “ortak yerelleştirme” adı verilen bir entegrasyon yoluyla kablolu bir ağ aracılığıyla bir kuantum bilgisayara fiziksel olarak bağlanmasına izin verir. Bu, iki ayrı bilgi işlem mimarisinin bilgi yüklerini paylaşmak için yeterince yüksek hızlarda iletişim kurmasına izin veren bir hibrit kuantum süper hesaplama biçimidir.

Bunun Avrupa için anlamı ise şu şekilde: Avrupa kuantum bilişim sektörü, büyük bir büyüme için hazırlanıyor. Önümüzdeki birkaç yıl içinde, AB dünyanın en hızlı birinci, üçüncü ve dördüncü süper bilgisayarlarına sahip olacak ve bunlardan en az biri bir kuantum bilgisayarla birlikte çalışacak. Gelecekte, hibrit kuantum bilgi işlem teknolojisi gelişmeye devam ettikçe, EuroHPC’nin Modüler Süper Hesaplama Mimarisi, Avrupa’nın ABD ve Çin ile rekabet edebilir durumda kalmasını sağlayabilir. Yine de süper bilgisayarlar söz konusu olduğunda, AB’nin yaklaşmakta olan Jüpiter sisteminin ABD’nin yaklaşmakta olan Aurora’sını geride bırakıp bırakmayacağını, henüz yakın dönemde açılışı planlanan başka bir büyük ölçekli bilgisayarı göreceğiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu