NASA, GeoCarb sera gazı gözlemevi projesini iptal etti

NASA'nın, GeoCarb sera gazı gözlemevi projesinin sonlandırılmasına sebep olarak gecikmeler ve devasa bir bütçe aşımı gösteriliyor.

NASA, GeoCarb adlı bir sera gazı izleme uydusu başlatma görevini iptal ettiğini, ancak iklim bilincine sahip bireylerin iklim değişikliğini izlemekten vazgeçmesinden endişelenmemesi gerektiğini bildiriyor. Projenin sonlandırılmasına sebep olarak gecikmeler ve devasa bir bütçe aşımı gösteriyor. Başlangıçta beş yıl için planlanan ve kullanım ömrü maliyetleri 170,9 milyon dolarlık bir üst sınır ile GeoCarb, altı yıldır geliştiriliyor ve kullanım ömrü maliyet tahmini 600 milyon doların üzerine çıktı.

GeoCarb teknolojisi yaşlanıyor

GeoCarb projesiyle ilgili tek sorun parasal kaygılar ve zaman çizelgeleri değil. Bu süreçte kullanılan teknoloji de yaşlanıyor. 2016 yılında onay verildiği zaman, GeoCarb son teknoloji ürünüydü ama NASA, sera gazı izlemede altı yıllık projedeki donanımı geçersiz kılan çok sayıda ilerleme olduğunu söylüyor.

NASA Genel Merkezi’nde çalışan uzmanlar, GeoCarb’ı iptal etme kararının zor ama gerekli olduğunu söyledi. Konuyla ilgili olarak uzmanlar, “Son teknoloji iklim gözlemi taahhüdümüzü daha verimli ve uygun maliyetli bir şekilde gerçekleştirmeyi dört gözle bekliyoruz.” diyor.

ISS’nin EMIT dizisi gibi küçük sensörlere ek olarak NASA, Dünya Sistemi Gözlemevini bu on yılın sonuna kadar başlatmayı planladığına da dikkat çekiyor. NASA, uydunun ana kayadan atmosfere kadar Dünya’nın 3 boyutlu, bütünsel bir görünümünü oluşturabileceğini ve yine sınırlı yeteneklere sahip bir uyduyu gereksiz kılacağını da belirtiyor.

GeoCarb iptal edilmeseydi ne yapacaktı?

GeoCarb projesinin bitirilmesine izin verilseydi, Amerika’nın 35 bin km yukarısında bulunan jeo-durağan yörüngede oturacak, bitki sağlığı ve bitki örtüsü stresini izleyecek ve karbondioksit, karbonmonoksit ve metanı kontrol eden doğal kaynakları, yutakları ve değişim süreçlerini araştıracaktı. Ancak şimdi ne yazık ki bunların hiçbiri gerçekleşemeyecek.

GeoCarb ayrıca 4 ila 9 km yatay zemin çözünürlüğü ile atmosferik karbondioksit, metan ve karbonmonoksitin günlük ölçümlerini, fotosentez ve bitki stresiyle ilgili bir sinyal olan güneş kaynaklı flüoresanı ölçebilecekti.

GeoCarb aynı zamanda NASA’nın Earth Venture görev programının bir parçası olarak yürütülen araştırmacı liderliğindeki bir proje. Program, Oklahoma Üniversitesi’nden araştırmacılar tarafından yönetilen GeoCarb ile küçük yörünge araştırmalarına fon sağladı. NASA, ekiple “projenin düzenli bir şekilde kapatılması” konusunda iş birliği yapacağını da söyledi.

NASA, ilk Dünya Sistem Kaşifleri görevinin sera gazlarıyla ilgili olmasını sağlayarak yapacağı sera gazı izlemesine öncelik vermeyi planladığını da belirtiyor. Ajans ayrıca ek sera gazı verileri elde etmek, yeni havadan gözlem projelerini başlatmak ve ISS’deki mevcut karbon gözlem misyonlarını genişletmek için ticari ve uluslararası ortakları kullanmayı düşünüyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu