Uzay yarışında ve savaşta yapay zeka kullanımı artıyor

ABD Ordusu, AI teknolojisini istihbarat, siber ve elektronik savaş alanında çoğaltmak için hızla harekete geçti.

Yapay zeka son on yılın zirvesine oturarak, sağlık uygulamalarından otonom araçlara kadar geniş bir yelpazede kullanım alanı her gün genişleyen bir teknoloji haline geldi. ABD Ordusu, AI teknolojisini istihbarat, siber ve elektronik savaş alanında çoğaltmak ve gerekli altyapıyı inşa etmek için Project Linchpin gibi çabaları destekleyerek hızla harekete geçti. Bu proje ordunun İstihbarat, Elektronik Harp ve Sensörler Programı İcra Ofisi tarafından geliştirilen yapay zeka modelleri ve algoritmalarını kapsıyor.

Hızlı karar almak çok önemli

ABD’de yapay zekanın askeri amaçlı kullanımına Pentagon da katıldı. Pentagon, AI ve makine öğreniminin önemini fark etti ve kritik teknolojileri vurgulamak ve agresif uluslararası rakiplere ayak uydurmak için Dijital ve Yapay Zeka Baş Ofisi’ni kurdu. Ayrıca savunma sektöründe, özellikle yazılım ve algoritma geliştirmede onlarca yıllık deneyime sahip bir şirket olan Boston’daki SSCI’nin özellikle Çin’in agresif Uzay politikası sonrasında ABD’nin gardını sağlam tutmak adına AI yatırımları yaptığını ifade ediliyor.

Yapay zekanın ulusal güvenlik üzerindeki tam etkisi henüz fark edilmedi, ancak dramatik etkileri düşündüğümüzden çok daha hızlı geliyor. Uzay savaşının karar verme hızı, saatlerden milisaniyelere çıkıyor. Bugünün yörüngedeki uzay operasyonları ve yerdeki operasyon merkezleri ABD’nin geleceğin savaşına nasıl bir yorum kattığının göstergesi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu