Meta 600 binden fazla veriyi çalmak için on binlerce sahte hesap oluşturmakla suçladığı Voyager Labs’a dava açtı. Gözetim şirketinin gönderiler, beğeniler, arkadaş listeleri ve yorumlar gibi bilgilerin yanı sıra gruplardan ve sayfalardan diğer ayrıntıları aldığını söylüyor.
Aynı zamanda Meta, bir yargıçtan Voyager’ı Facebook ve Instagram’dan kalıcı olarak yasaklamasını istedi. Dosyada, “Davalı hukuka aykırı eylemlerinin doğrudan bir sonucu olarak, Meta, kanunda yeterli bir telafisi olmayan ve davalı eylemleri emredilmedikçe devam edecek olan onarılamaz bir zarara uğradı ve uğramaya devam ediyor.” şeklinde detay yer alıyor.
Buna ek olarak Meta, Voyager’ın eylemlerinin soruşturma masrafları da dahil olmak üzere, mahkemede kanıtlanacak bir miktarda zarara uğramasına neden olduğunu da belirtiyor. Meta, Voyager’ın kar amacı gütmeyen işletmelerin, üniversitelerin, haber medya kuruluşlarının, Birleşik Devletler silahlı kuvvetlerinin ve yerel, eyalet ve federal hükümet kurumlarının çalışanlarına ait hesaplarını devre dışı bıraktı. Sonrasında da şartlarını ve politikalarını uygulamak için dava açtı.
Meta’nın bu hareketiyle ilgili olarak uzmanlar, “Voyager gibi şirketler, hedefledikleri kullanıcılara ve hangi amaçla olursa olsun, insanlara suç işlemek için profil çıkarmanın bir yolunu sunan, herkese kazıma hizmetleri sağlayan bir endüstrinin parçası. Bu endüstri, insanların toplulukları, aileleri ve arkadaşları ile gözetimsiz veya hesap vermeksizin ve insanların medeni haklarını ihlal edebilecek şekilde paylaştığı bilgileri gizlice topluyor.” diyor.
Şirketin departmana, polisin yazılımı bir şüphelinin sosyal medyadaki arkadaşlarının hesaplarını izlemek için kullanabileceğini ve sistemin tahmin edebileceğini söylediği belirtiliyor. Veri kazıma, Meta’nın ciddiye alması gereken bir konu. Şirket 2021 yılında, 178 milyondan fazla kullanıcının verilerini çaldığı iddiasıyla bir kişiye dava açtı. Geçen Kasım ayında İrlanda Veri Koruma Komisyonu, kötü niyetli kişilerin milyonlarca kişinin telefon numaralarını ve başka yerlerde çevrimiçi olarak yayınlanan diğer verileri ele geçirmesini engelleyemediği için şirkete 265 milyon Euro para cezası verdi. Ama buna rağmen Meta GDPR veri koruma kurallarına uymadı.