Uzaydaki karbondioksitler uydularla tespit edilecek

GHGSat tarafından oluşturulan uydu, kömürle çalışan elektrik santrallerini ve buna benzer karbondioksit kaynaklarını tespit edecek.

Ana sera gazı karbondioksit yayıcısını tespit edebilmek amacıyla tasarlanan ilk uydu, uzaya fırlatılmak için hazır bekliyor. Yapılan çalışmalar sonucunda uzaydaki karbondioksit yayanları tespit ederek emisyon azaltma çabalarına yardımcı olacak uydu hazırlandı. GHGSat tarafından oluşturulan bu uydu, kömürle çalışan elektrik santrallerini ya da çimento sahalarını ve buna benzer karbondioksit kaynaklarını bulacak ve tespit edecek.

GHGSat, çok güçlü ancak az miktarda bulunan sera gazı metanının tespiti için oluşturdukları altı uydudan oluşan bir filodan bahsediyor. İlk uydu fırlatıldığından beri firma çok kez haberlerde karşımıza çıktı. Buna ek olarak henüz rapor edilmemiş, keşfedilmemiş büyük metan sızıntıları tespitini de mükemmel bir şekilde yaptı.

Bunlara ek olarak metan kaynaklarının tespiti de tek tek karbondioksit yayıcılarını ayırt etmekle kıyaslandığında daha kolay görünüyor. Fakat dünya yüzeyindeki karbondioksitler fazlasıyla yüksek oranda bulunuyor. Bu yüzden de insan yapımı bir araçla ek bulutun algılanması, çok hassas sensörler gerektiriyor. Bunun yanı sıra firma, araçlarının bütün işleri oldukça doğru ve hızlı yapacağının da garantisini veriyor.

Firmadan gelen açıklamaya göre GHGSat-C10, metan algılayabilen optik tasarımıyla kızılötesi sensör kullanacağını belirtiyor. Tabii buna ek olarak özel dalga boyutlarına ayarlanma özelliğine de sahip. Aslında ilk uydu dışındaki diğerleri, atmosferdeki karbondioksit dalgalanmalarının izlenmesi ve incelenmesi görevinde, bu sebeple de dünya yörüngesinde dönüyorlar. NASA’nın gözlemevinde bulunan uydular ise bireysel kaynakların tespiti için ihtiyaç duyulan çözünürlüğe sahip değiller.

Yine de geçtiğimiz yıl yapılan çalışmalara ve OCO verilerinden de elde edilen bilgilere göre bireysel kirleticilerle ilgili bilgi çıkarmak imkansız değil. Araştırmacılar ise ölçümleri analiz ettiler ve dalgalanmalar olduğunu da tespit ettiler. ESA da şu anda insan yapımı karbondioksit emisyonu izleyebilmek için uydu takımyıldızı ile ilgili çalışmalar yapıyor. Elde edilen sonuçlara göre, dünya atmosferinde metan ve karbondioksit konsantrasyonları artıyor. Bu nedenle önlemlerin hemen alınması gerekiyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu