Kolombiya’daki bir yargıç, mahkeme kararına yardımcı olmak için popüler yapay zeka sohbet robotu ChatGPT’yi kullandı. Elde edilen bilgilere göre, Otizm Spektrum Bozukluğu (ASD) teşhisi konan bir çocuk için tıbbi haklar davasında yapay zeka yazılımı kullanıldı.
Yargıç Juan Manuel Padilla Garcia yaptığı açıklamada, “Yapay zeka tarafından oluşturulan bu metinlerin dahil edilmesinin amacı, hiçbir şekilde yargıcın kararının yerine geçemez. Gerçekten aradığımız şey, yapay zeka tarafından sağlanan bilgileri doğruladıktan sonra kararları hazırlamak için harcanan zamanı optimize etmektir.” dedi.
Kolombiya yasaları, mahkeme kararlarında AI kullanımını yasaklamaz, ancak ChatGPT gibi sistemlerin potansiyel olarak önyargılı veya yanlış cevaplar sunduğu biliniyor. Bunun nedeni, dil modelinin metnin gerçek bir “anlayışına” sahip olmamasıdır. Aracın geliştiricisi OpenAI bile, ChatGPT’nin sonuçsal karar alma için kullanılmaması gerektiği konusunda uyarıyor.
Öte yandan, işleyişi kolaylaştırmak ve kanun önünde süreci hızlandırmak adına yapay zeka modellerinin daha sık kullanıldığını görmeye başlayacağız. Elbette bu sistemler yaygınlaştıkça, yapay zeka araçlarının yanlış karar vermesi gibi problemlerin yaşanacağı öngörülüyor. Çünkü tüm bu araçlar, internetteki veya kitaplardaki milyonlarca verinin sentezlenmesiyle elde ediliyor. Bu nedenle kullanılan veriler son derece önemli. Yani, ChatGPT olmasa bile yapay zeka araçlarının gelecekte sadece resmi kanunlarla eğitildiğini görmemiz muhtemel.