Google’ın kod sistemleri, Apple’ın MacBookları’nın daha az güç tüketmesine yardımcı olabilmek amacıyla Chrome tarayıcıya yeni ayarlamalar yapıyor. Bilindiği üzere Google Chrome, aslında güç tüketimini fazlasıyla yapan bir altyapıya sahip ve bu sebeple yaşanan sorun da beklenen bir durum. Bu sorunlar aynı zamanda yazılım tasarımı seçiminden ya da uygun olmayan üçüncü taraf uzantılardan da kaynaklanabiliyor.
Elde edilen bilgilere göre Google, Chrome’un hızlı güç tüketmesi sorununu azaltmak amacıyla çalışmalara başladı. Ama yine de Chrome bu konuda karşılaştırma yapıldığında Apple Safari’nin gerisinde, Mozilla Firefox’un ise önünde yer alıyor.
Bu noktada Apple, Safari’nin kullanıcılarına Chrome, Edge ve Firefox’tan iki saate kadar daha fazla video akışı sunduğunu iddia ediyor. Apple M2 ile 13 inç MacBook Pro kullanarak yaptığı teste göre de 17 saate kadar kablosuz video sağlıyor.
Google, tarayıcı hızı konusunda daha iyisini yapmak için çalışmalara başladığını, pil ve bellek optimizasyonları gerçekleştirdiğini duyurdu. Geçtiğimiz haftalarda ise, Chrome 108 kullanıma sunuldu ve bir cihazın pili zayıfladığında pil ömrünü en üst düzeye çıkarmak amacıyla iki yeni performans ayarı getirdi: Enerji Tasarrufu ve Bellek Tasarrufu. Her ikisi de kullanılmayan belleği boşaltmak için çalışacak. Ardından Windows, macOS ve ChromeOS üzerinde kullanabilmesi için dünya genelinde kullanıma sunuldu.
Ayrıca Google, Chrome’un verileri işleme biçimini de ayarlıyor. Yapılan bu değişiklikler, Chrome 108, 109 ve 110 aracılığıyla aşamalı bir şekilde piyasaya sürüldü. Firma ise açıklamasında, ekibin daha iyi pil ömrü elde edebilmesi için düşük düzeyli değişiklikler yaptığını belirtiyor.
Google mühendisleri, Chrome’un yakın zamanda oluşturulan iframe’ler için bellek sıkıştırmayı yönetme şeklini ayarlamaya da devam ediyor. Bunun sonucunda elde edilen veri ise azaltılmış güç kullanımı olarak belirleniyor. Sonrasında JacaScript zamanlayıcıları daha fazla ayarlamayla karşı karşıya kaldı ve son olarak da Google’ın kodlayıcıları, anahtar kelime aramaları kısa sürede yapmaya başlayarak veri yapısına erişimi daha verimli hale getirmeyi başardı.