Amazon, maliyetleri düşürmek için ikinci genel merkezinin inşaatını durdurdu

Amazon, maliyetleri düşürmek amacıyla ABD'deki ikinci genel merkezinin inşaatını durdurduğunu duyurdu.

Amazon, maliyetleri düşürmek için çalışanlarının yarısından fazlasını işten çıkartmıştı. Şimdi ise, Virginia’daki HQ2 adlı ikinci genel merkezinin inşaatını durdurdu. Şu anda Virginia’da yapım aşamasında olan HQ2 projesi, aşamalı olarak inşa ediliyor. Metropolitan Park olarak adlandırılan ilk aşamanın Haziran ayında tamamlanması ve 8.000 kadar çalışana açılması planlanıyor. Ancak PenPlace adlı ikinci aşama erteleniyor ve bu da şirketin tamamlanmış HQ2 projesinde nihayetinde yaklaşık 25.000 kişiyi istihdam etme planını değiştiriyor.

İnşaata ara verilmesi, şirketin Ocak ayında maliyetlerini düşürmeye çalışmak için 18 bin kişiyi işten çıkardığını duyurmasını ve Şubat ayının başında şirketin 300 milyon dolar kâr elde ettiğini gören2022 dördüncü çeyrek kazanç raporunu takip ediyor. Buna göre, Amazon’un liderliği, 10 yılı aşkın bir süredir en zorlu ekonomik ortamla karşı karşıya olduğu için giderleri kısmanın başka yollarını arıyor.

Ayrıca ekonomi, Amazon’un HQ2 projesini ilk kez duyurmasından bu yana geçen yıllarda, çoğunlukla pandemi nedeniyle bazı ciddi değişikliklere uğradı. Birincisi, inşaat maliyetleri son 6 yılda önemli ölçüde arttı. Milyonlarca çalışan da artık uzaktan çalışıyor ve bu da birçok büyük şirket için ofis alanı ihtiyacını azaltıyor. 2023’ün başlarında ofis doluluğu, pandemiden önce ülkenin en büyük şehirlerindekinin yalnızca yarısı kadar ediyor.

Aslında son birkaç yıl dikkate alındığında çok sayıda teknoloji şirketi, 2020’ye kadar milyonlarca metrekarelik yeni ofisler inşa etmeye başladı. Bu sebeple Amazon, bu alanda çalışma yapan tek firma değil. Yeni çalışma düzeniyle birlikte uzaktan çalışma dünyasında tam olarak ne yapılması gerektiğini bilmeyen, çok az sayıda kişinin istediği ofislere çok ciddi paralar yatırılmıştı. Çünkü firmalar olayı şu şekilde görüyor: İnsanları iş yerine gelmeye zorlamak aslında bir çözüm. Ama aynı zamanda daha pahalı ofisleri ortadan kaldırmak da başka bir çözüm.

Amazon, 2030 yılına kadar HQ2’ye 25 bin iş getirme durumu olduğundan bahsetti ve şirket yaptığı açıklamada “uzun vadeli niyetimiz ve taahhüdümüz değişmedi.” diyor. Amazon kadar büyük ve dayanıklı bir şirket, makroekonomik koşulların en ufak bir fikir ayrılığına bile dayanabilir. Bunların hepsini çok iyi yönetmek gerekiyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu