Yeni bir çalışma, yapay zekanın beyin taramalarını okuyabildiğini ve bir kişinin gördüğü görüntülerin büyük ölçüde gerçekçi versiyonlarını yeniden oluşturabildiğini gösteriyor. Araştırmacılar, bu teknoloji geliştikçe, çeşitli hayvan türlerinin dünyayı nasıl algıladıklarını keşfetmekten belki bir gün insan rüyalarını kaydetmeye ve felçli insanlarda iletişime yardımcı olmaya kadar çok sayıda uygulamaya sahip olabileceğini söylüyor.
Osaka Üniversitesi’nden araştırmacılar, çalışmalarına yeniden yapılandırılmış görüntüleri oluşturmak için fonksiyonel Manyetik Rezonans Görüntüleme (fMRI) taramaları ile başladılar. Tıbbi ekipman beyin aktivitesi verilerini toplarken çalışma katılımcılarına çeşitli görüntüler gösterildi. Yeni araştırmanın anahtarı, bir difüzyon modeli kullanmaktı.
Normal olarak kullanıldığında difüzyon modeli, rastgele görsel parazitle başlayıp, eğitim verilerinde benzer metin başlıklarına sahip görüntülere benzeyen görüntüler üretmek için ince ayar yaparak bir metin istemini bir görüntüye dönüştürüyor. Ancak araştırmacılar, yapay zekanın beyin sinyalleriyle çalışmasını sağlamak için iki eklenti modeli oluşturdu. Ekip, 10.000 farklı manzara, nesne ve insan resmini görüntülerken beyinlerini taramak için fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme kullanan önceki bir çalışmaya katılan dört kişiden alınan verileri kullandı.
Beyin görüntüleme verilerinin yaklaşık yüzde 90’ını kullanan ekip, erken görsel korteks adı verilen görsel sinyalleri işleyen bir beyin bölgesinden gelen fMRI verileri ile insanların izlediği görüntüler arasında bağlantılar kuracak bir model eğitti. Daha sonra aynı veri setini, görüntülerin metin açıklamaları arasında bağlantılar oluşturmak için ikinci bir modeli eğitmek için kullandılar. Eğitimden sonra, her bireye göre özelleştirilmesi gereken bu iki model, beyin görüntüleme verilerini doğrudan Kararlı Difüzyon modeline beslenen formlara çevirebildi. Orijinal görüntüler üzerinde eğitim almamış kişilerin yaklaşık yüzde 80 doğrulukla görüntülediği 1000 görüntüyü de yeniden oluşturabiliyordu.
Son olarak araştırmacılar gelecekte, yaklaşımın daha pratik versiyonlarının insanların sanat yapmasına veya hayal güçleriyle görüntüleri değiştirmesine veya oynanışa yeni öğeler eklemesine izin verebileceğini söylüyor.