OpenAl, ChatGPT’nin gelişmiş modeli GPT-4’ü duyurdu

ChatGPT biçiminde dünyayı kasıp kavuran modelden bir adım ötedeki yeni nesil büyük dil modeli GPT-4 çıktı.

Üretken yapay zeka devi OpenAI, en yeni ürününü dünyaya tanıttı. ChatGPT biçiminde dünyayı kasıp kavuran modelden bir adım ötedeki yeni nesil büyük dil modeli GPT-4 çıktı. Ancak ChatGPT’nin geçen Kasım ayındaki lansmanından farklı olarak, bu herkesin ücretsiz olarak deneyebileceği bir web uygulaması değil.

OpenAI, GPT-4’ün metin özelliğini ChatGPT ve ticari API’si aracılığıyla, ancak ilk başta bir bekleme listesiyle birlikte yayınlamayı planlıyor. GPT-4 şu anda ChatGPT Plus aboneleri tarafından kullanılabilir. Ayrıca şirket, GPT-4’ün görüntü girişi özelliğini tek bir ortakla, bir sahneyi tanıyabilen ve onu tanımlayabilen yakında çıkacak bir akıllı telefon uygulaması olan Be My Eyes ile teste ediyor. Ayrıca OpenAI, tanıtım web sitesinin yanı sıra GPT-4’ün yeteneklerini açıklayan bir teknik makale ve sınırlamalarını ayrıntılı olarak açıklayan bir sistem modeli kartı da yayınladı. 

GPT serisindeki yapay zeka modelleri, büyük ölçüde internetten alınan büyük bir metin gövdesi kullanılarak bir belirteç dizisindeki bir sonraki belirteci tahmin edecek şekilde eğitildi. Eğitim sırasında sinir ağı, kelimeler ve kavramlar arasındaki ilişkileri temsil eden istatistiksel bir model oluşturuldu. Zaman içinde OpenAI, her bir GPT modelinin boyutunu ve karmaşıklığını artırdı; bu da, göreve göre değişse de, bir insanın aynı senaryoda metni nasıl tamamlayacağına kıyasla, modelden modele genel olarak daha iyi performansla sonuçlandı.

Görevler söz konusu olduğunda, GPT-4’ün performansı dikkate değer. Doğal dilde karmaşık talimatları takip edebiliyor ve teknik veya yaratıcı çalışmalar üretebiliyor. Ayrıca bunu 32.768 simgeye (yaklaşık 25.000 kelimelik metin) kadar oluşturmayı ve işlemeyi destekleyerek önceki modellere göre daha uzun içerik oluşturma veya belge analizi ile derinlemesine yapabiliyor.

OpenAI, GPT-4’ün yeteneklerini analiz ederken modele hukuk fakültesi kabul testi ve lisansüstü kayıt sınavı gibi çeşitli testler yapı. Görevlerin çoğunda, insan seviyesinde puan aldı. Bu, GPT-4’ün yalnızca sınava girme becerisine göre değerlendirilen bir kişi olsaydı, hukuk fakültesine ve muhtemelen birçok üniversiteye girebileceği anlamına geliyor.

Bunlara ek olarak şirket, modelin “her zamankinden daha yaratıcı ve işbirlikçi” olduğunu ve “zor sorunları daha büyük bir doğrulukla çözebileceğini” iddia ediyor. Yalnızca metin yoluyla yanıt verebilmesine rağmen, hem metin hem de görüntü girişini ayrıştırabiliyor. OpenAI ayrıca sistemlerin, bilgi uydurma eğilimi ve şiddetli ve zararlı metin üretme kapasitesi dahil olmak üzere önceki dil modelleriyle aynı sorunların çoğunu barındırdığına da dikkat çekiyor. Son olarak, GPT-4 ile açıklanacak çok şey var ancak OpenAI, yaptığı geliştirmelere tam gaz ilerliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu