Güneş enerjisi kullanımı artıyor

Yapılan son araştırmalara göre, yüzen güneş panelleri küresel elektriğin üçte birinden fazlasını sağlayabilir.

Güneş enerjisinin maliyeti son on yılda önemli ölçüde düşüş yaşadı ve böylece dünyanın büyük bölümünde en ucuz elektrik kaynağı durumuna geldi. Bu sebeple de işletmeler artık güneş enerjisi kullanımına yönelmeye başlıyor.

Daha ucuz güç anlamına gelen güneş paneli kullanımı son zamanlarda yaygınlaşmaya başladı. Aslında bu durum da güç üretebilecek yerlere potansiyel olarak paneller kurulabileceği anlamına geliyor. Bunlara ek olarak yeni çalışmalar sonucu elde edilen bilgilere göre, yüzen güneş panelleri aslında küresel elektriğin üçte birinden fazlasını da sağlayabilir. Eğer bu yaşanırsa firmalar ciddi kâr elde edebilir.

Bu sistemde, panelleri yüzen ya da kablolara asılı yapay su kütlelerinin üzerine yerleştirmek gerekiyor. Kurulumu pahalı olsa da yine de paneller suyun buharlaşmasını sınırlıyor ve su panelleri soğutarak sıcak iklimlerde daha verimli çalışmalarını sağlıyor. Yüzdürülmüş çözümlerden biri de panelleri rezervuarların üzerine koymak. Rezervuarlar her zaman büyük oluyor ve panellerin su üzerinde yüzdürülmesinin faydaları da bulunuyor. Örneğin buharlaşmayı azaltıyor ve rezervuarın değerini artırıyor. Yapılan çalışmalar sonucunda var olan sistemde 6 bin kilometreden fazla su yolu bulunuyor ve genişlikleri genellikle 30 metreyi buluyor. Bu da çok sayıda güneş panelini barındırabileceği anlamına geliyor. Ama sistemin görevini yerine getirebilmesi için suyun ihtiyacı olan yere ulaşması gerekiyor.

Genel olarak baktığımızda, firmaların güneş panellerine yönelmesi mantıklı bir strateji oluyor. Çünkü işe yaradığı durumlarda az maliyetle çok kâr elde etmenizi sağlayacak. Öncelikle asılı paneller kanalı gölgeleyecek ve buharlaşmayı azaltacak. Bu sayede su tedariki de artacak. Buna ek olarak kanaldaki soğuk su, bazı güneş paneli sınıflarının verimliliğini artırabilecek şekilde, panellerin kendi sıcaklıklarını daha uygun hale getirecek.

Yapılan çalışmalar oldukça faydalı görülüyor. Sistemler, suyun soğutma etkisi sebebiyle panellerin artan verimliliği de göz önüne alındığında, karada bulunan panellerden daha iyi performans gösteriyor. Bu bilgilerin de ötesinde dengeleyici faktörlerin olduğunu söylemeliyiz. Kuraklık sırasında suyun fiyatı artabilir. Ayrıca su tasarrufu çok ciddi sorunlara sebep olan yeraltı suyunun çekilmesini sınırlamaya yardımcı olabilir. İşte bütün bunlara baktığımızda aslında yüzen güneş panellerinin ne kadar büyük bir avantaj
sağlayacağını görebiliriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu