Son zamanlarda ortaya çıkan yaptırımlardan etkilenen Huawei, AB’nin telekomünikasyon ağlarında gelişebilecek güvenlik tehdidi olarak kabul edilen şirketlerden gelen kitleri kullanıyor. Buna bağlı olarak üye devletlerin, zorunlu bir yasak getirmeyi planladığı raporları bulunuyor.
Elde edilen bilgilere göre, bazı ulusal hükümetlerin konuyla ilgili olarak yeterli önlem almadığına dair AB içinde ciddi endişeler var. Henüz doğruluğu netleşmemiş olsa da Avrupa Komisyonu’nun üye devletlerin ulusal 5G ağlarını kullanıma sunarken Huawei gibi satıcılardan kit dağıtmasına izin verildiği 2020’deki durumla uyumlu değil gibi görünüyor.
Konuyla ilgili yayınlanan bir raporda, AB ülkelerinin üçte birinin Huawei’yi 5G ağlarının kritik bölümlerinde engellediği iddia ediliyor. Ancak mevcut Avrupa Komisyonu’nun görev süresinin 2024’te sona ermesinden önce yasanın çıkarılması için yeterli zaman olmadığından, yasağın uygulanmasına yönelik kurallarda hemen bir değişiklik yapılması gerekiyor.
Bunların yanı sıra uzmanlar, Avrupa’nın yeni nesil ağları konuşlandırma konusunda diğer bölgelere göre geride kaldığına dikkat çekiyor. 5G nüfus kapsamının ABD’de yüzde 95, AB’de ise yüzde 72 olduğu ve AB’nin GSYİH’ye göre ayarlanan 5G yatırımının dünyanın diğer bölgelerine göre daha düşük olduğu iddia ediliyor. Telekom ağlarındaki potansiyel güvenlik endişelerinin çoğu da şu anda Huawei’ye odaklanmış durumda. Firma, 2009 ve 2013 yılları arasında 5G araştırmalarına 600 milyon dolardan fazla yatırım yaptığını belirtiyor.
Huawei ise şunları söylüyor: “Huawei, hükümetler ve ilgili güvenlik kurumları tarafından katı siber güvenlik standartlarına göre düzenli olarak ve yakından incelenmektedir. Huawei ekipmanlarının arka kapıları olduğunu gösteren herhangi bir kanıt bulunmamaktadır. Ayrıca belirli tedarikçileri sistemden çıkarmak, tanınmış teknolojik standartlara bağlı olmadan siber güvenlik risklerini değerlendirmek veya uygun teknolojik değerlendirmeler yapılmadan ayrımcılık yapmak, ayrımcılık yapmama ilkesine aykırıdır.”
Huawei’nin AB’deki varlığına ilişkin belirsizlik hala devam ediyor. Huawei ise kendisini sıkı siber güvenlik standartlarına uygun şekilde denetlendiğini ve arka kapılar içermediğini savunuyor. İlerleyen zamanlarda Huawei’nin geleceği ve AB’deki 5G ağlarının nasıl şekilleneceği konusunda daha fazla gelişme bekleniyor.