NASA, IBM ve HuggingFace, veri analitiği alanında devrim yaratacak bir iş birliğiyle karşımızda. NASA, 2024 yılında yalnızca Dünya bilim misyonları için çeyrek milyon terabayttan fazla veri üretmeyi hedefliyor. Bu devasa veri miktarını işlemek ve iklim bilimcileri ile araştırmacıların verimli çalışmasını sağlamak amacıyla, IBM ve HuggingFace ile birlikte açık kaynaklı bir geospatial temel modeli geliştiriliyor. Bu model, iklim ve Dünya bilimleri alanında deforestasyonu takip etmek, mahsul verimini tahmin etmek ve sera gazı emisyonlarını izlemek gibi önemli konularda yeni yapay zeka uygulamalarının temelini oluşturacak.
NASA ve IBM’den iklim ve Dünya bilimleri için yapay zeka iş birliği
Proje kapsamında IBM, yeni çıkardığı Watsonx.ai teknolojisiyle temel modeli hazırlıyor. Bu model için NASA’nın Harmonized Landsat Sentinel-2 uyduları tarafından toplanan bir yıl boyunca süren veriler kullanılacak. Avrupa Uzay Ajansı tarafından gönderilen Sentinel-2 uyduları da kara ve kıyı bölgelerinin 13 farklı spektral bantta yüksek çözünürlüklü optik görüntülerini sağlayacak.
HuggingFace, açık kaynaklı yapay zeka platformunda bu temel modeli barındırarak katkıda bulunuyor. IBM’nin belirttiğine göre, modelin performansını %15 artırmak için “sel ve yangın izi haritalama için etiketli verilerle” ince ayarlar yapıldı. Bu iyileştirme, yarıya kadar daha az veri kullanılarak elde edilmesiyle dikkat çekiyor.
IBM Araştırma AI Başkan Yardımcısı Sriram Raghavan, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “İklim değişikliği gibi önemli keşif alanlarını hızlandırmak için açık kaynaklı teknolojilerin temel rolü hiç bu kadar önemli olmamıştı. IBM’in esnek ve yeniden kullanılabilir yapay zeka sistemleri oluşturma çabalarını, NASA’nın Dünya uydusu veri deposu ile birleştirerek ve lider açık kaynaklı yapay zeka platformu olan Hugging Face üzerinde sunarak gezegenimizi iyileştirecek daha hızlı ve etkili çözümler uygulayabiliriz.”
Bu iş birliği sayesinde, iklim değişikliği ve Dünya bilimleri alanındaki verilerin daha hızlı ve etkili bir şekilde analiz edilerek önemli sorunların çözümüne katkı sağlanması bekleniyor. Açık kaynaklı yapay zeka teknolojilerinin gücü, gezegenimizi koruma çabalarında önemli bir adım olarak göze çarpıyor.