ARM’in halka arzında Apple, Google ve Samsung hisse alacak!

İlk halka arzın değeri 50 milyar ile 55 milyar dolar arasında olacak.

Çip tasarımcısı ARM geçen ay halka arz için başvuruda bulundu. Reuters’e konuşan çalışanlar, birçok büyük teknoloji şirketinin ilgilendiğini bildirdi. Rapora göre, ARM’in halka arzında Apple, Google, Samsung, Nvidia ve diğerleri hisse satın alacak.

İlk halka arzın değeri 50 milyar ile 55 milyar dolar arasında olacak. Hisselerin %10’u ortaklara ayrıldı (geri kalan %90 SoftBank’ta kalacak). Ortaklar listesinde, 2020 yılında ARM’yi 40 milyar dolarlık bir anlaşmayla satın almaya çalışan Nvidia da yer alıyor ancak bu anlaşma, düzenleyicilerin endişeleri nedeniyle başarısız oldu.

Diğer destekçiler arasında ARM tabanlı cihazlarla yoğun olarak ilgilenen şirketler yer alıyor: Apple, Alphabet, Samsung. Sonra iki x86 devi var: Intel ve AMD. Cadence Design Systems ve Synopsys de listede yer alıyor. Ayrıca başka potansiyel ortaklar da var.

ARM
ARM

Apple ve Nvidia’nın her birinin 25 ila 100 milyon dolar arasında değerde hisse satın almayı kabul ettiği söyleniyor. İlginç bir şekilde, başlangıçta yatırım yapmayı planlayan Amazon da içeriden edinilen bilgiye göre çekildi (Amazon, AWS sunucuları için Gravitron işlemciler tasarlıyor).

Qualcomm’un ARM’ın halka arzına katılacağına dair bir bilgiden bahsedilmiyor. Şirket, ARM’ı satın almak için başkalarıyla konsorsiyum oluşturmayı düşünüyordu. Ancak bunu fazla abartmamak gerekiyor. Yeni hissedarlara, ARM’ın yönetim kurulunda bir koltuk veya şirketin stratejisini belirleme yetkisi verilmeyecek. Hedef, bir şirketin ARM’ı tamamen devralmasını (Nvidia’nın denediği gibi) daha zor hale getirmek gibi görünüyor.

ARM şirketi hakkında merak edilenler

ARM Limited, Birleşik Krallık merkezli bir yarı iletken ve yazılım tasarım şirketi. 1990 yılında İngiltere’nin Cambridge şehrinde kuruldu. ARM, özellikle düşük güç tüketimi, yüksek performanslı mikro işlemcilerin tasarımında uzmanlaşmıştır.

ARM, özgün olarak “RISC” mimarisine dayanan mikro işlemciler geliştiriyor. RISC, karmaşık komut seti bilgisayarlarına göre daha basit bir işlemci tasarımı sunuyor ve bu da daha hızlı ve enerji verimli işlemcilerin üretilmesine olanak tanıyor.

ARM, tasarım IP’leri üretiyor ve bunları lisanslayarak diğer yarı iletken üreticilerine sunuyor. Bu, ARM’nin işlemci tasarımlarının farklı cihazlarda, özellikle mobil cihazlarda ve gömülü sistemlerde geniş çapta kullanılmasını sağlıyor. ARM tabanlı işlemciler, akıllı telefonlar, tabletler, akıllı saatler, IoT cihazları ve daha birçok elektronik üründe bulunmakta.

ARM, teknoloji endüstrisinin önemli bir oyuncusu olarak kabul edilmekte. Çeşitli lisans anlaşmaları ve iş birlikleri ile geniş bir yelpazede ürün geliştiricilerine hizmet veriyor. Özellikle Apple, Samsung, Qualcomm ve diğer birçok büyük teknoloji şirketi, ARM tasarımına dayalı işlemcileri kullanıyor. Son olarak ARM, 2016 yılında Japonya merkezli SoftBank Group tarafından satın alındı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu