NASA’nın OSIRIS-REx uzay aracı, yaklaşık 3 yıl önce Bennu asteroitinden aldığı numuneyi 24 Eylül 2023’te (yani bugün) Dünya’ya getirdi. Numune, asteroitin yüzeyinden toplanan kaya ve toz parçalarından oluşuyor.
Numune, Utah Test ve Eğitim Alanı’na indi ve teflon tabakalara sarılarak temiz bir odaya götürüldü. Numunenin, Dünya’daki moleküller ile uzaydaki moleküller arasında daha kolay ayrım yapmak için kirlenmemesi önemli.
Numune, NASA’nın Houston’daki Johnson Uzay Merkezi’ne nakledilecek ve bilim insanları tarafından incelenecek. Numunenin büyük bir kısmı talep üzerine gelecek nesillere sunulacak.
Bennu Asteroidinden alınan numunelerin önemi
Numune, yaşamın kökenleri hakkında önemli bilgiler sağlayabilir. Asteroit Bennu, Güneş Sistemi’nin ilk günlerinden kalma bir zaman kapsülü olarak kabul ediliyor. Numunede, yaşamın temel bileşenleri olan organik moleküller bulunabilir.
Bennu hakkında
Bennu, 500 metre genişliğinde bir asteroit. NASA’nın OSIRIS-REx’i de Dünya’ya bir asteroit örneği gönderen ilk ABD misyonu oldu. Bilim insanları, Bennu’nun 1 ila 2 milyar yıl önce meydana gelen büyük bir çarpışmanın ardından asteroit kuşağındaki daha büyük bir asteroitin parçalarından oluştuğunu tahmin ediyor.
Asteroit, organik moleküller açısından nispeten zengin. Bilim insanları, Bennu gibi asteroitlerin milyarlarca yıl önce Dünya’ya çarparak yaşamı taşıyan maddeleri getirmiş olabileceğini düşünüyor.
Bennu’nun Dünya’ya çarpma ihtimali
NASA’ya göre, Bennu’nun 2100’lerin ortalarına kadar Dünya’ya çarpma şansı yok. Bundan sonra, en az 2300 yılına kadar bu şans çok zayıf; 1.750’de 1 veya yüzde onda birinden daha az.
Uzak gelecekte, Bennu potansiyel olarak Dünya’ya, hatta Venüs’e çarpabilir, ancak bu tahmin edilemez.