Türkiye kapalı devre elektronik seçim sistemine geçiyor!

VOITERM, Türkiye'nin ilk kapalı devre elektronik seçim sistemini geliştirdiğini duyurdu.

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener’in “Türkiye’nin elektronik seçime geçmesinin şart olduğu” açıklamalarının ardından, Türkiye’nin teknoloji şirketlerinden VOITERM, Türkiye’nin ilk kapalı devre elektronik seçim sistemini geliştirdi.

Türkiye’nin ilk kapalı devre elektronik seçim sistemini duyuruldu

Bu sistem, oy kullanma işleminin gerçekleştirildiği cihaz ve sunucu olmak üzere iki ana bileşeni içeriyor. VOITERM Kurucusu ve Genel Müdürü Cengiz Pişirici, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “ABD’deki güvenli seçim uygulamasının daha gelişmiş bir versiyonunu Türk mühendislerin AR-GE çalışmaları sonucunda kullanıma hazır hale getirdik.” dedi.

Nasıl çalışıyor?

VOITERM’in elektronik seçim sistemi, seçmenin elindeki barkod kodunu (TC kimlik, barkodlu üyelik kart gibi) cihaza okutarak aday seçim ekranına yönlendiriyor. Seçmen, oy kullanımını gerçekleştirdiğinde, cihaz üzerindeki yazıcı oy verilen aday kişinin ‘oy verdi’ bilgisini basılı hale getiriyor ve bu bilgi aynı zamanda dijital sunucuda saklanıyor. Böylece mükerrer oyların önüne geçilirken, kriptografik şifreleme algoritmalarıyla seçim ve seçmen güvenliği sağlanıyor. Ayrıca bu sistem, kağıt masraflarını azaltırken, oy kullanımı ve sayım süreçlerini hızlandırabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu